Начало » » » » » Лечение на алкохолизъм с народна медицина.

Лечение на алкохолизъм с народна медицина.

Автор: INLOGEDNS | 9/03/2011 08:46:00 сл.об. | 0 коментара
Алкохолизмът е сборно понятие, което включва всяка повтаряща се (епизодична или честа) злоупотреба с алкохол и алкохолната болест. Злоупотребата с алкохол още не е болест. Тя е път към алкохолната болест.

Преходът от случайната консумация на алкохол до пристрастяването към него често пъти се извършва плавно. При честа употреба на алкохол може да се стигне до привикване към него. Оттук до алкохолизма има само една крачка. Той е налице, когато при липса на алкохол организмът започне да реагира както при лечение чрез забраната му. Ако в началния стадий болният се нуждае от сравнително малки количества алкохол, то вследствие привикването те се увеличават непрекъснато. Стига се до хронично алкохолно отравяне, което се проявява в различни форми: възпаление на лигавицата на стомаха (гастрит), разширение на Сърцето (т. нар. „алкохолно сърце"), бъбречни заболявания, мастни отлагания в черния дроб, дори до опасната за живота чернодробна цироза, импотентност, нарушения на съня. атеросклероза, възпаления на нервите.

Важен начален симптом на болестта е увеличената поносимост към приеманите напитки. Друг важен симптом на заболяването е загубата на рефлекса за повръщане. Здравите хора, ако приемат по-големи количества алкохолни напитки, най-често получават позиви за повръщане. Ако човек, който системно е злоупотребявал с алкохол, престане да повръща и след приемане на много големи количества, това е съвсем сигурен симптом за преминаване на битовия алкохолизъм в алкохолна болест.

Характерен симптом на алкохолизма е „Delirium tremens", или алкохолното умопомрачение: болните получават празнини в паметта, зрителни и слухови халюцинации (т. нар. „алкохолна халюциноза"). Наред с това се проявяват и много други психози, които се дължат на настъпилите нарушения във функциите на мозъка, предизвикани от алкохола. Увреждане на здравето настъпва още с приемането на 80 г концентриран алкохол дневно, което се равнява на 1 л вино или на 2 л бира.

При добри намерения и достатъчно сили болният има шанс сам да се избави от алкохолната зависимост. Въпреки това, в повечето случаи е уместно прилагането на специална терапия. Продължителните психотерапевтични мерки и лечението в специализирани клиники обикновено са неизбежни.

Мащерка

Тя е едно изпробвано средство срещу алкохолизма. Една пълна шепа мащерка се запарва с 1 л кипяща вода. Запарката се покрива с капак, оставя се да кисне 2 минути, прецежда се и се налива в термос. От така приготвения чай болният трябва да взима по една супена лъжица на всеки 15 минути. Реакциите на организма са драстични: гадене, повръщане, усилена дефекация, често уриниране и изпотяване. Същевременно се увеличава апетитът и чувството за жажда. Курсът на лечение трябва да продължи дотогава, докато изчезнат обикновено неизбежните рецидиви на заболяването.



Вашият коментар:..

0 коментара