Skip to content

Яжте повече фибри за дълголетие.

Здравословното хранене богато на фибри е отдавна известно като начин  да запазите нормалната работа на вашата храносмилателна система. Също така се смята, че това намалява рискът от сърдечни заболявания, някои видове рак и диабет. Сега, ново изследване показва, че може да намали и рискът от смърт от сърдечно-съдови, инфекциозни и респираторни заболявания.
Хората, които консумират богати на фибри храни намаляват значително риска от смърт в сравнение с тези, които ядат по-малко фибри, сочи ново проучване на специалисти по вътрешни болести.
Изводите са направени на база на проучване от Националния институт по здравеопазване , който включва 219 123 мъже и 168 999 жените на възраст между 50-71. След девет години, около 11 000 души са починали, а изследователите са използвали националните архиви за да определят причината. 


Хората, които ядат най-малко 26 грама на ден е с 22 процента по-малко вероятно да умрат, отколкото тези, които консумират по-малко количество влакнини (фибри) – около 13 грама на ден или по-малко. Мъжете и жените, които консумират повече влакнини в своята диета, също са имали намален риск от сърдечно-съдови, инфекциозни и респираторни заболявания, показва проучването. Влакнините от зърнени култури като че ли имат най-голямо въздействие, пишат авторите.

 
Проучването има някои особености – а именно, че най-вече хората, които ядат богати на фибри храни може би са били по-склонни да се хранят здравословно като цяло, което допринася за тяхното дълголетие. Все пак, изследването доказва, че влакнините( хранителни фибри) със сигурност са полезни за цялостното здраве. 

В общоприетите препоръки за здравословно хранене се казва че  човек трябва да консумира най-малко 14 грама фибри на всеки 1000 калории, така че около 28 грама за средно 2000 калории на ден за  хранене. Но много експерти смятат, че обикновено хората не получават достатъчно количество хранителни фибри от своята диета. 

От къде можете да си набавите хранителни влакнини? Храните, като: малини, леща, грах, ечемик и овес, трици са пълни с хранителни  фибри, както и пълнозърнестите хлябове и кафевият ориз. 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *