Креватни дървеници: скритите кръвопийци в нашите легла.

Не позволявайте на дървениците да съсипят ежедневието ви, а това най-често става като ви хапят.

Ако всекидневните грижи са ви малко, то ето ви още една грижа за която да се притеснявате,  това са креватните насекоми или дървениците, защото изглежда че този проблем зачестява във все повече  домакинства и очевидно се завръща във нашето всекидневие. Този проблем е  по-скоро неудобство, отколкото опасност за здравето, дървениците обикновено смучат кръв от обитателите на хотели, училища, общежития и болници.

 Нека хвърлим малко светлина по този проблем и особено за креватните дървеници: какви са те, къде се спотайват и как да ги премахнем преди да се превърнат в наистина голям проблем.  


Дървениците са малки, плоски, безкрили насекоми с шест крака, които подобно на комарите, се хранят с кръв от животни или хора. Те варират по цвят от почти бяло до кафяво, но стават ръждиво червени след хранене. Обикновената креватна дървеница не пораства много повече от 0.2 инча (0.5 см) и може да се види с невъоръжено око ако се вгледате внимателно.Креватните дървеници са получили това име, защото обичат да се крият в легла и матраци.  
Има ли риск от заразяване и предаване на болести чрез тях?
 
Дървениците най-често се срещат в хотели, хостели, и апартаментни комплекси, където има много хора. Тъй като дървениците се крият в малки пукнатини, те могат да се пренесат в домът ви чрез багаж, домашни любимци, мебели, дрехи, кутии и други предмети. Дървениците са разпространени по целият свят, но най-често се срещат в развиващите се страни. В днешното забързано и глобализирано общество те могат да бъдат разпространени навсякъде.  
Хранителни навици на дървениците.
 
Тези нощни създания, могат да се крият в легла, подове, мебели, дървен материал, хартия и боклук през деня. Ние, хората обикновено се превръщаме във хранителен източник  за тях  през нощта, като е пикът ухапванията. Те могат да се хранят най-малко три минути, след което се насочват към скривалището си за смилане си храната. Дървеницата може да живее в продължение на 10 месеца, и може да издържи седмици без храна.  
Признаци и симптоми на ухапвания от дървеница.

Невероятно е, но тези скрити малки кръвопийци се хранят с вас, без да ви събудят. Вие не  чувствате ухапването, защото те инжектират обезболяващо средство в тялото ви, заедно с антикоагулант  за да запазят кръвта ви да в течна форма , която да могат да смучат. Първият признак за дървеници могат да бъдат: сърбеж, зачервяване на ухапванията по кожата, които са обикновено по ръцете или раменете. Дървениците са склонни да оставят прави редици от ухапвания. 

Лечение на ухапванията.
 
Ухапванията от дървеници обикновено не се нуждаят от лечение. Ако има вторична инфекция (обикновено от прекалено чесане), се прилага местен антисептичен лосион или антибиотичен крем или мехлем. Кремовете с кортикостероиди и пероралните антихистаминови средства могат да бъдат предписани при наличие на алергична реакция или по-сериозни кожни реакции. В тези по-тежки случаи, може да се наложи да се консултирате с Вашият лекар.  
Дървениците могат ли да предават болести?
 
Дървениците са по-скоро неудобство, отколкото някаква сериозна опасност за здравето. В едно скорошно изследване, учените провеждат 53 проучвания върху дървениците и техните ефекти върху здравето. Резултатите показват, че въпреки че дървениците са обвинявани за разпространението на до 40 различни заболявания при човека, има малко и недостатъчно доказателства, че са носители на такива заболявания при човека. 

Ухапванията от дървеница ли са или от нещо друго?
 
Не мислете винаги че ухапванията са от дървеници. Ухапванията може да бъде трудно да се идентифицират, дори и за лекарите. Комари, бълхи, акари, въшки може да са сред виновниците  но е добре да се извърши преглед на местата с ухапвания от специалист. Най-добре е да се съберат дървеници от леглото или от спалното помещение, за да потвърдите причинителят на ухапванията. Потърсете за дървеници или петна от кръв, особено по гънките на матраците също и за следи от тъмни петна отпадъчните в-ва оставени от насекомите, като може да проверите по мебели, стени и подове. 

Как да премахнем дървениците?
 
Изхвърлете  нападнатите от дървеници матраци и пружини или ги покрийте със специална полиетиленова торбичка за матрак за улавяне на насекоми. Изперете дрехите и спалното си бельо с гореща вода, и изсушете на  висока температура. Почистете мебелите и пукнатините в дървените подове и врати, където могат да крият насекомите.


Използвайте инсектициди върху пукнатините по пода или леглото и навсякъде където може да се крият дървениците , но четете внимателно етикета ,  и не прилагайте препаратите върху области, които влизат в пряк контакт с кожата. Ако все още не можете да се отървете от тях, повикайте специалист по борба със вредителите.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *