Skip to content

10 храни с високо съдържание на витамини от група B

Вид Кейл (листно зеле) е една от храните изключително богати на Витамин В1 и често отглеждано като декоративно растение

Витамин В или по-точно витамините от група В са едни от най-важните витамини за човешкото тяло. В групата на тези витамини В-комплекс влизат 8 водоразтворими витамина:

– Витамин В1: Тиамин
– Витамин В2: Рибофлавин
– Витамин В3: Ниацин
– Витамин В5: Пантотенична киселина
– Витамин В6: Пиридоксин
– Витамин В7: Биотин
– Витамин В9: Фолиева киселина
– Витамин В12: Цианокобаламин

Те регулират обмяната на веществата и без тях правилното развитие на човешкият организъм на практика е невъзможно.  Понякога недостигът на Витамини В може да доведе до сериозни здравословни проблеми като кожни заболявания, мускулна атрофия, сърдечна недостатъчност и други. Чрез редовният прием на витамини от група В комплекс, можем да предотвратим различни заболявания и да си осигурим добро здраве.

Ако искаме  да си набавим Витамини В-група чрез храната, най-напред трябва да се запознаем с храните и тяхното съдържание. Нека видим в кои храни витамини В се съдържа в най-голямо количество.  Ето 10 храни с високо съдържание на Витамини В, които могат да ни помогнат да поддържаме добро здраве:

 

Кейл – Листно Зеле

  1. Зелени зеленчуци – Зелените и листни зеленчуци като артишок, аспержи, грах, пресен лук, зелена салата, зеле, маруля, рукола, спанак,  зелен фасул и броколи се отличават с изключително високо съдържание на Витамин В1. Този витамин е много полезен за правилното развитие на децата. Той спомага за регулирането на циркулацията на кръвта, за правилното функциониране на нервната система, мускулите, сърцето и за възвръщане на енергията в човешкото тяло. Недостигът на Витамин В1 в организма, може да доведе до продължителна умора и неразположение, схващане на краката, мускулна слабост и други. 
    Продължителната липса на Витамин В1 повишава значително рискът от сърдечен удар. Ето защо ежедневно трябва да се приема храна с високо съдържание на витамин В1. Препоръчителната дневна доза за жени е 1,1 мг, а за мъже 1,5 мг . Освен в зелените зеленчуци витамин В1 се съдържа и в някои други храни като например в свинското месо, ядките, бобовите растения и други.
  2. Яйца – В яйцата се съдържа един друг много важен витамин и това е витамин В2. Неговото значение за организма е огромно, тъй като той спомага за укрепването на имунната система и участва в образуването на червените кръвни телца. Този витамин трябва да се приема редовно с храната, тъй като благодарение на него косата, кожата и ноктите стават по-здрави. Липсата на витамин В2 може да доведе до проблеми като косопад, свръхчувствителност към светлина, бели ранички, по специално в областта на устата и носа, виене на свят и други. Препоръчителната дневна доза на прием на витамин В2 за жените е 1,3 мг., а за мъжете 1,7 мг. Други храни, в които се съдържа голямо количество Витамин В2 това са рибата, зърнените храни и постното месо. 
  3. Риба – Рибата е известна със своето високо съдържание на витамини от група В и по специално на Витамин В3. Този витамин играе важна роля в процеса на регулиране на обмяната на веществата и освобождаването на енергията, получена от храната. Също така приемането му спомага за понижаване нивата на холестерола в организма. Недостигът на този витамин в човешкото тяло може да доведе до болезненост и подуване на кожата на слънце, диария, повишаване нивата на кръвната захар и нарушения в сърдечният ритъм. Препоръчителната дневна доза на прием на витамин В2 за жените е 15 мг., а за мъжете 14 мг. Други храни, в които се съдържа голямо количество Витамин В2 са постното месо и фъстъците.
  4. Гъби – Гъбите са полезна храна, богата на Витамин В5. Този витамин взема важно участие в процеса на образуването на червените кръвни клетки и в регулирането на хормоните. Липсата на Витамин В5 в организма може да доведе до неприятни усещания като умора, треперене на ръцете, нарушения в съня, главоболие, гадене и други.  Препоръчителната дневна доза на прием на витамин В5 и за жените, и за мъжете е от 4 до 7 мг. Други храни, в които се съдържа голямо количество Витамин В5 са телешкото месо, яйцата и зеленчуците.
  5. Зелен фасул –  Зеленият фасул е храна с високо съдържание на Витамин В6. Освен в зеленият фасул този витамин се съдържа и в бананът, авокадото, спанакът и яйцата. Той участва активно в производството на хемоглобин, както и в регулирането на нервната и имунната система. Недостигът на витамин В6, може да причини образуване на камъни в бъбреците, кожни проблеми, световъртеж, схващания на мускулите на ръцете и краката, и други. Препоръчителната дневна доза на прием на витамин В6 за жените е 1,6 мг., а за мъжете е 2 мг.  
  6. Черен дроб – В черният дроб се съдържа най-голямо количество Витамин В7. Той също е от групата витамини В комплекс и  участва в процеса на освобождаване на енергия при хранене. Витаминът има важна роля за заздравяването на косата и ноктите. Недостигът на Витамин В7, може да доведе до липса на апетит, безсъние, мускулни болки, изсушаване на кожата и други.  Препоръчителната дневна доза на прием на витамин В7 и за жени, и за мъже е 0,1 мг.
  7. Спанак – Спанакът е полезна храна най-вече за хора, които страдат от анемия. В него се съдържа голямо количество Витамин В9. Този витамин участва в регулирането на количеството аминокиселини в кръвта, както и в образуването на хемоглобин и протеин. Недостатъчното съдържание на Витамин В9 в организма води до възпаления на езика, афти и рани в устата, стомашни разстройства и загуба на енергия. Препоръчителната дневна доза на прием на витамин В9 за жени е 0,18 мг, а за мъже е 0,2 мг.
  8. Мляко – Млякото е продукт, без който човешкият живот не би могъл да оцелее. Не случайно то е първата храна, която бебето приема след раждането си.  В млякото се съдържа голямо количество витамин В12. Този витамин участва в процеса на разграждане на протеини, както и в регулирането на нервната система. Препоръчителната дневна доза на прием на витамин В12 и за жени, и за мъже е 0,02 мг.
  9. Месо – В месото се съдържа комбинация от няколко витамина от група В. Това са витамините В1, В2, В3, В5 и В12. Съветът на лекарите е да се избягва консумацията на мазно месо, и да се наблегне на постно месо, в което съдържанието на витамин В е много по-високо.

     

  10. Слънчогледови семки – Слънчогледовите семки са любима храна и на малки, и на големи. Освен, че са вкусни, те са и полезни, тъй като съдържат в себе си голямо количество витамин В7.  Желателно е да се консумират в суров вид. 

Днес, разбира се, витамините от група В се продават и под формата на таблетки, които могат да бъдат закупени от всяка аптека или магазин за хранителни добавки, но ако ние бъдем достатъчно целесъобразни и желаем да се храним здравословно, можем да използваме благата, които природата ни е дала и да се радваме на един по-добър, по-пълноценен и по-здравословен начин на живот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *