Антибиотици – полезни съвети за приемането им и техните ефекти върху тялото.

Такива заболявания като сифилис, туберкулоза, салмонела, както и някои форми на менингит са причинени от бактерии. Някои бактерии са безвредни, а други са дори полезни за нас, затова трябва да се подхожда към даден проблем според специфичните особености на случая.

Все пак при сериозни бактериални инфекции използването на антибиотични средства може да е неизбежно и необходимо, но и не трябва да се прекалява с използването им. Най важното е да се подхожда много внимателно към приемането на такива антибиотични лекарства.

Това, което трябва да знаят всички, които пият антибиотици, е, че те, поемани през устата и попаднали в стомаха, унищожават както вредната, така и полезната микрофлора. Затова е задължително както по време на курса на лечение, така и след това да се консумира кисело мляко с българска закваска, за да може да се възстанови полезната микрофлора. Трябва да се пие обезателно и витамин В1.

Преди бактериите да се размножат и да предизвикат болестни симптоми, имунната система на организма, обикновено може да ги унищожи безпроблемно. Тялото ни произвежда специални бели кръвни клетки, които атакуват вредните бактерии. Дори ако симптомите се появят, нашата имунна система обикновено може да се справи и да се пребори с инфекцията. Има случаи обаче, когато инфекцията е прекалено голяма и тялото се нуждае от малко помощ от антибиотиците.

Първият открит антибиотик е пеницилинът, открива го нобеловият лауреат Александър Флеминг през 1929 година, като забелязва че плесента пораснала върху лабораторните му посявки със стафилококови култури е унищожила намиращите се там бактерии.Флеминг нарекъл произвежданата от плесента субстанция пеницилин.

Откриването на антибиотиците, които са способни да се борят с бактериите, е спасило хората от много опасни болести. И в момента много от тях може лесно да се вземат без рецепта, изборът е огромен. А това кара хората до известна степен да злоупотребяват с тях, без да се замислят за последствията. Това са силни антибиотични лекарства, а някои хора дори ги пият при появяването на най-малката простуда. Още по-опасно и съвсем неефикасно е да глътнеш една-две таблетки и да си помислиш, че лечението е приключило.

Антибиотиците вече се приемат толкова широко, че бактериите започнаха много бързо да се приспособяват към много от тях. По принцип, преди да се предприеме лечение с някакъв антибиотик, трябва да се провери неговото въздействие върху организма на човека. Това става в специални лаборатории. Там се използва слюнка от болния човек, въз основа на която се проверява как действа всеки отделен антибиотик. Във взетите посевки накапват различни видове лекарства и наблюдават как бактериите, предизвикали болестта, ще се почувстват в тази среда.

Изследванията показват, че микробите често не дават никаква реакция на много популярни лекарства и продължават без проблем да си живеят. Това до голяма степен е свързано с факта, че много бактерии се приспособяват към лекарствата. А хората самостоятелно ги пият, и то без всякаква система на приемане. И се надяват да оздравеят.

Много важно е да се знае, че курсът на лечение с антибиотици трябва да продължи не по-малко от 5 дни. В краен случай лекарят може да назначи тридневен прием на антибиотици, но той трябва да е запознат много добре с тяхното действие. Ако пиете само ден-два от лекарството и с това приключите лечението, бактериите няма да бъдат унищожени докрай и болестта ще премине в хронична форма. Затова или проведете целия курс на лечение, или въобще не започвайте, за да не си навредите още повече.

След приключване на курса на лечение с антибиотици и дори няколко дни след това се заемете с възстановяване на нарушената от антибиотиците чревна микрофлора. Непременно включете в менюто си кисело-млечни продукти с бифидобактерии и проведете поне 3-седмичен курс на лечение с концентрирани бифидо препарати. Вече ги има в аптеките и могат да се набавят лесно.

Отдавайте предпочитания на живите бактерии, които се продават в течна форма, обикновено в стъклени флакончета от по 100 мг. Много добре ще бъде, ако се снабдите с комплексен препарат, съдържащ както бифидо-бактерии, така и лактобактерии.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *