Авитаминоза – лечение с народна медицина.

Заболяване, което настъпва при продължителен недоимък или липса на някои от необходимите за организма витамини. Причина е непълноценното хранене, бедно на витамини. Haй-често авитаминози са: скорбут (липса на витамин С), бери-бери (витамин В1), рахит (витамин D), пелагра (витамин РР), зрителни смущения (витамин А) и др.

Признаците на авитаминозата са различни, в зависимост от липсващия витамин – кървене на венците, парези на крайниците, смущения в зрението, слабост в костите и др.

Заболелите от авитаминоза трябва да консумират храна богата на витамини, като мед, касис, лимони, домати, моркови, чесън, билкови чайове, богати на витамини и минерални съединения.

Първа рецепта. 100 г. плод от касис и 100 г. плод от червено френско грозде се смесват и 2 супени лъжици от билковата смес вечерта се поставя в термос и се залива с 3 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 г.  4 пъти на ден 30 минути преди ядене.

Втора рецепта. 2 супени лъжици плод касис се заливат с 2 чаени чаши вряла вода. Оставя се да престои 1 час. Пие се на порции през целия ден.

Трета рецепта. През пролетта може да пие отвара от млади клонки на френско грозде.

Четвърта рецепта. 2 супени лъжици счукани иглички от бор вечерта се поставят в термос и се заливат с 2 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се на порции през целия ден.

Пета рецепта 2 супени лъжици коприва вечерта се поставят в термос и се заливат с 2 супени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се на порции през целия ден.

Шеста рецепта: Смес от плод от офика червена и плод 1 шипка в съотношение 100:100 г. се смесват добре. 3 супени лъжици от билковата смес вечерта се поставят в термос и се заливат с 3 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 г.  4 пъти на ден 30 минути преди ядене. 

Основните признаци на авитаминозата са: 
– силно изсъхване и лющене на кожата;
– нарушение и разстройство на храносмилането;
– опадване на косите;
– болезнени цепнатини в ъгълчетата на устните; 
– слабост, сънливост;
– повишена уморяемост;
– чести възпаления на лигавицата на устата и на хранопровода;    
– нервност и лесна възбудимост;
– анемия;
– лош апетит;
– главоболие;
– нарушение и разстройство на зрението 
– почти до получаване на халюцинации;
– повишена остра чувствителност към светлината;
– влошаване на паметта;
– намаляване на либидото при мъжете и нарушаване на менструалния цикъл при жените.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *