Крушите – чудесен и лековит плод, на който да се насладим през есенният сезон

Крушите заедно с ябълките са  сезонни есенни плодове. Мекият, сладък, месест плод на крушата я  прави един от любимите ни плодове през есента. Плюс това има толкова много разновидности, от които може да се избира наппимер Бартлет, Боск и Анжу, и всеки от тях изглежда като различен вид плод. Тези сочни плодове са и изключително здравословни.

Крушите са с високо съдържание на фибри

 Средната круша съдържа шест грама фибри, така че похапването на круши, може да ви помогне да изпълните вашият препоръчителен дневен прием от 25 до 30 грама. Те също така са вкусно слабително средство и затова са чудесен начин за предотвратяване на рак на дебелото черво. С диета с високо съдържание на фибри също може да поддържате в граници нивото на холестерола, което се отразява благоприятно на вашето сърце. Пълноценният прием на фибри от плодовете също е свързан с по-нисък риск от рак на гърдата.

Крушите съдържат значителни количества от витамините: А, С, К, В2, В3 и В6 а също съдържат и фолиева киселина. Крушите не отстъпват и по съдържание на минерали, като калций, магнезий, калий, мед и манган. Витамин С и мед са антиоксидантни хранителни вещества, така че консумирането на круши е много полезно за имунната система, и може да помогне за предотвратяване на рак.
     
Крушите съдържат също елементът бор, от който телата ни се нуждаят, за да се запази калцият в тялото ни, така че този плод може да бъде използван за профилактика на остеопорозата.

В крушите се съдържа хидроксицинамична киселина от родът на полифенолите и също е свързана с предотвратяване на рак на стомаха и рак на белия дроб

Те са и хипоалергенни плодове. Това означава, че хората с хранителна чувствителност и алергии обикновено могат да ядат круши без неблагоприятни ефекти.
 
Яденето на три или повече круши на ден, също може да намали заболявания свързани с дегенерация на макулата (ARMD), основната причина за загуба на зрението при възрастните.
 
Кверцетин е друг антиоксидант съдържащ се в кожата на крушите. Той помага за предотвратяване на рак и увреждане на сърцето, което може да доведе до сърдечни проблеми. Едно скорошно проучване в университета Корнел откри, че кварцетинът в кората на крушите може да предпазва от болестта на Алцхаймер. Така че не си белете крушите!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *