Начало » » » » » Мановият мед е най-търсен в Благоевград

Мановият мед е най-търсен в Благоевград

Автор: INLOGEDNS | 2/10/2012 02:55:00 сл.об. | 0 коментара
sn: honeytraveler.com
Днес е единственият ден в годината, в който се освещава мед. Поводът е празникът Свети Харалампи, покровител на пчеларите. Това е причината в търговската мрежа да има завишено търсене на билковия елексир. На свободния пазар в Благоевград мановият мед се търгува на цена от 10 лева. Той е най-скъп, защото има много желязо, полезен е за хора с анемия, заради тези си свойства той е и най-продаваният, каза в интервю за  Дарик Иван Грънчаров.
За да развъждаш пчелни семейства е нужно да отглеждаш с обич и внимание пчелите. Кошерите на Иван Грънчаров са разположени в граничното село Обел.
Св. Харалампий е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му - 10 февруари - се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве. Св. Харалампий е празник на пчеларите и на пчелите посочва dariknews.bg.

Свети свещеномъченик Харалампий е живял през втори век. В град Магнезия (Тесалия) той заемал епископската катедра. Бил вече над стогодишна възраст, когато по нареждане на Септимий Север се започнало поголовно гонение и умъртвяване след жестоки мъчения на християните. За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си и да принесат жертва в езическите капища пред статуите на боговете. Без да се страхува за живота си, Магнезийският епископ Харалампий проповядвал Христовото учение.

Властниците заловили беззащитния старец и го изправили пред съд. Той се държал достойно и преди палача да спусне меча си върху него, Харалампий склопил очи и предал душата си на Бога. Така той загива мъченически за християнската вяра през 198 г. В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата.Етикети/ключови думи: , , ,

Вашият коментар:..

0 коментара