Начало » » » » Сминдух - подправка, но и отлично лечебно средство.

Сминдух - подправка, но и отлично лечебно средство.

Автор: INLOGEDNS | 1/03/2012 06:06:00 сл.об. | 0 коментара
сн: whatnhow.com
Много от подправките имат и лечебно действие, една от тях е сминдухът.

Голямото количество диостенин в семената на сминдуха се използва като суровина при полусинтетично добиване на хормони.

Стритите семена предизвикват отделяне на стомашни и чревни секрети и действат апетитовъзбуждащо, омекчаващо, противовъзпалително и антисептично. Снижава захарта в кръвта, подобрява обмяната. Прилага се при захарна болест, като усилващо средство при отпадналост, при РР-авитаминоза. В българската народна медицина се употребява при кашлица, хемороиди, за лечение на диабет, като слабително, кръвоспиращо и полово възбуждащо средство.

Приема се под форма на запарка: 1 супена лъжица ситно стрито семе се залива с 400 мл вряща вода, оставя се да кисне 2  часа, филтрира се през хартиен филтър и се приема по 100 мл 4 пъти дневно преди ядене.

Външно под форма на топла каша се прилага при гнойни рани, отоци при ревматизъм, подагра, циреи, екземи. В Германия и Франция се използва като лекарствено растение в хомеопатията.

При печене и варене неприятната в началото миризма се превръща в приятен аромат. Затова семената, които се използват като основна съставка в повечето къри-смеси, предварително се изпичат и смилат. Може да се комбинира и с други подправки като чубрица, черен и червен пипер, магданоз, копър, джоджен в зеленчукови и месни ястия, пресни и консервирани.

Сминдухьт поема лесно миризми, затова трябва да се пази отделно от други подправки.

Така популярната у нас шарена сол се приготвя със семена на сминдух и с много други подправки. В някои райони на страната за подправка се предпочита синият сминдух - Trigonella coerulea. Това е също едногодишно тревисто растение с височина до 60 см, разпространено по сухи, тревисти места в цяла България до 600 м надморска височина. Цветовете са сини, събрани в кълбесто съцветие. За подправка се използва цялата надземна част, която се събира по време на цъфтеж. Има приложение и като инсектицидно и диуретично средство и медоносно растение.Етикети/ключови думи: , ,

Вашият коментар:..

0 коментара