Skip to content

Съвети за намаляване на вредните ефекти на дезодорантите.

Дезодорантите и парфюмите са доказано вредни за здравето, и ако вредните ефекти не се усетят веднага, то те със сигурност ще се проявят в дългосрочен план. Затова е препоръчително да се използват натурални продукти със естествени съставки.

Ако Все пак предпочитате синтетичните препарати, бихте могли да спазвате някои правила, които да ви предпазят максимално от риска, на който се подлагате:


– използвайте твърд или “сух” дезодорант, той е по-малко проникващ в кожата и по-рядко предизвиква раздразнение на кожата.
– никога не се мажете с дезодорант или антиперспирант, ако по кожата ви има дори и най-миниатюрни наранявания,
– ако не страдате от прекомерно потене, използвайте дезодорант, а не съдържащ алуминий антиперспирант,
– избягвайте аерозолните препарати(спрейовете) , защото при употреба те образуват цял облак от вредни съединения(пропан, бутан, изопропан и др.) с доказани болестотворни и замърсяващи околната среда ефекти (невротоксични, засягащи репродуктивната система и др.),
– избягвайте оцветените продукти – те не са по-ефикасни като предпазно средство против изпотяване и телесна миризма, а само внасят в кожата ви допълнителни вредни химикали, някои от които може да са и канцерогенни.

Много жени сериозно се разтревожиха от неотдавнашните съобщения, че дезодорантите може би предизвикват рак на гърдата. Все пак експертите са убедени, че все още няма място за паника. Ето как стоят нещата – засега.

Мълвата, че дезодорантите предизвикват рак на гърдата, се разпростира от няколко години, но напоследък беше възпламенена от съобщението, че консервантите, наречени парабени – една от постоянните съставки на множество козметични изделия (не само на дезодоранти), са били открити в тумори на гърдата, На етикетите на дезодорантите те са споменати като втора съставка в наименованието на различни химични вещества, първата съставка на които може да бъде: метил-, етил-, пропил- или бутил.

За парабените се смята, че могат да бъдат опасни, тъй като с действието си наподобяват естрогена, за който се знае, че е в състояние да активира развитието на ракови образувания в гърдата. Но само фактът, че тези химични съединения са били открити в тумори, не означава, че те непременно са ги предизвикали.

Все пак в някои от най-известните марки дезодоранти парабени не се съдържат, защото продуктите се самосъхраняват по други начини – без да използват тези изкуствени консерванти. От друга страна, нарочените за канцерогенни химикали се използват (макар и в много малки количества) в различни видове фон дьо тен, кремове и т.н. Що се отнася пък до естрогеноподобния ефект, соевото мляко и противозачатъчните хапчета например са многократно по-активни от парабените и въпреки това е общоприето да не се смятат за опасни.

Според някои онколози борбата с рака трябва да се води преди всичко на ниво околна (жизнена) среда, рационален начин на хранене и активен (свързан с повече движение и физическо натоварване) начин на живот. Фактори като тютюнопушенето, заседналият начин на живот и затлъстяването са несравнимо по-важни при определянето на риска от ракови заболявания, отколкото качеството на дезодорантите, убедени са специалистите. 

И все пак, не трябва  да забравяме, че съществуват натурални алтернативи и на този вид козметични продукти, посредством които можем успешно да поддържаме личната си хигиена и естетичен вид. При тези продукти антибактериалното действие се базира не извлеци от градински чай, лавандула и чаено дърво, а екстрактът от жълт храст (Hamamelis virginica) служи да поддържа кожата ни суха по-дълго време. 

1 thought on “Съвети за намаляване на вредните ефекти на дезодорантите.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *