ЖЕЛИРАНИ ДЕСЕРТИ.

Автор: INLOGEDNS | 11/26/2011 05:59:00 пр.об. | 0 коментара
Желе с галета от сухи бисквити или сухар.

- Продукти за 1 доза: 1 кофичка изцедено кисело мляко, 3 с. л. пудра захар, 3 с. л. сироп от малини, вишни, ягоди или касис, 1 щипка настъргана лимонова кора, 1 с. л. (с връх) желатин, 2-3 ореха или бадеми, 1/2 кутия обикновени (бисквити или 3—4 сухара.


Бисквитите (или сухарът) се настъргват на ренде. Желатинът се накисва в малко студена вода, а след това се залива с 1/2—1 ч, ч. гореща вода и се разбърква, докато се разтвори. Предварително изцеденото през марля кисело мляко се разбърква много добре със захарта, лимоновата кора и сиропа. Накрая при непрекъснато разбъркване се прибавя желатинът. Сместа се излива в навлажнени чинийки на пластове, между които се ръсят настърганите бисквити и счуканите яДки, и се оставя в хладилника да желира.

Желето се поднася е плодов сос или сироп. 

Пуншово желе.

- Продукти за 1 доза: 11/2 ч. ч. кристална захар, 2 ч. ч. силен чай, сокът от 3 портокала, настърганата кора от 1—2 лимона, 1 р. ч-ром (или коняк), 0,500 л бяло вино, 2 с. л. желатин.


Предварително накиснатият в студена вода желатин се разтваря в горещия, прецеден и подсладен със захарта чай и се разбърква, докато се разтвори. Прибавят се виното, портокаловият сок, ромът и лимоновата кора. Сместа се разбърква, докато се по-охлади, порционира се и се оставя в хладилника, за да желира-

Желето се гарнира с разбита със захар сметана и се поднася с чаени бисквити.


Винено желе.

- Продукти за 1 доза: 11/2 ч. ч. кристална*захар, 2 ч, ч. бяло вино. сокът от 1 лимон, 2 с. л. желатин, 1 пакетче ванилия.

В 1 1/2 ч. ч. кипяща вода се разтваря най-напред кристалната захар, а след това и предварително накиснатият в студена вода желатин. Съдът се оттегля от огъня и към сиропа се прибавят виното, сокът от лимона и ванилията (по желание). Сместа се разбърква добре, порционира се и се оставя в хладилника да желира.

Желето се гарнира с разбита със захар сметана и зърна от бяло грозде „Болгар" или с парченца от мандарина, портокал или ябълка.

Поднася се с бисквити.



Вашият коментар:..

0 коментара