Начало » » » » » Сградите ни разболяват.

Сградите ни разболяват.

Автор: INLOGEDNS | 11/28/2011 04:35:00 пр.об. | 0 коментара
Естествено желанието на всеки, който усети неприятна миризма от улицата, е по-бързо да затвори прозореца. А ако миризмите са постоянни и температурата навън е неподходяща, идеалният вариант е климатик. Особено остро стои проблемът с вентилацията в големите промишлени градове, застроени със стотици административни сгради, където на практика непрекъснато се намират много хора. 

Именно в такива здания, в помещения с климатизиран въздух при хората все по-често се наблюдават симптоми на заболявания, сходни с простудните и алергичните, но характерната симптоматика се наблюдава в неепидемична обстановка и при лица, които не са склонни към алергични реакции.

Болните регистрират затруднения в дишането, запушен нос, сухота в гърлото, в устата, кожни обриви, гадене, понякога хрема. Тези симптоми се съчетават с непреодолима умора, невъзможност за концентриране на вниманието и влошаване на паметта. Първите описания на това заболяване, наречено синдром или болест на „болните здания", се появило в края на 80-те години.

Италианските изследователи установили, че влажността на постъпващия въздух играе важна роля за самочувствието на хората. Ако е по-ниска от 40 процента, болестотворните симптоми се появяват по-често. Определена роля има и съдържанието на прахови частици в подавания въздух. Забелязано е, че болестните прояви се учестяват при чистене с прахосмукачка в помещения с килими и мека мебел.

Неясно остава значението на алергичната настройка на организма при произхода на болестта. От една страна, е доказана ролята на домашния прах при развитието на реакции от страна на очите, лигавиците и кожата. А от друга - не е открита реакция към главния алерген в праха - микроскопичния прахов акар. Противоречиви са сведенията за ролята на микроорганизмите при възникването на болестта на „болните здания".

Макар че съдържанието на токсини в помещенията с климатизиран въздух е 6-7 пъти по-високо, отколкото в помещения с естествена вентилация. Обаче симптоматиката, свойствена на микробна инфекция (треска, тръпки, повишено ниво на левкоцитите), не се наблюдава.

Несъмнено голяма роля в проявата на болестта играят летливите органични съединения. Във въздуха на климатизирани помещения са открити повече от две десетки. Някои от тях, например формалдехидът, дразнят  лигавиците на дихателните пътища и очите. За неговото проявление във въздуха са отговорни някои видове лепила, много оцветители, пластмаси. 

В същото време постъпването на летливи вещества (въглероден окис, азотен окис и много други), съдържащи се във външния въздух, се осигурява от вентилатора на климатика. Известно е, че във въздуха на вътрешните помещения има стотици пъти повече химически вещества, отколкото на открито. Климатизирането усилва това различие.



Етикети/ключови думи: , , ,

Вашият коментар:..

0 коментара