Начало » » » » » » Три портокала на ден за здраво сърце.

Три портокала на ден за здраво сърце.

Автор: INLOGEDNS | 11/26/2011 07:52:00 пр.об. | 1 коментара
Кой е убиец №1 в света днес? Това са сърдечносъдовите заболявания и инфарктите. Как да намалим риска от сърдечно заболяване? Изглежда, че портокаловия сок играе доста важна роля в предпазването от тези заболявания.

Учените от университета в Западно Онтарио в Канада изследват 16 мъже и 9 жени, които имат леко повишаване на нивата на цялостния холестерол и LDL-нивата (лошия холестерол). Всички участници в експеримента добавят по 1, 2 или 3 чаши портокалов сок към дневното си хранене в продължение на три отделни четириседмични периода, всеки от които е последван от пет седмичен "прозорец", когато участниците не консумират никакъв портокалов сок. След опита се отчитат, че при консумацията на 3 чаши сок дневно се повишава нивото на HDL (добрият холестерол), а така също и плазмената концентрация на витамин С.

Това и други изследвания показват положителните ефекти на плодовете и зеленчуците върху сърцето и сърдечните заболявания. Счита се, че те са свързани с някои съставки на плодовете особено флавоноидите, антиоксиданти-те като витамин "С" и "Е" и бета-каротена. Фолиевата киселина и натуралните фолати, също са представени в големи количества в цитрусовите плодове и зеленчуците и може би също подобряват здравето на сърдечно съдовата система. Соковете от цитрусови плодове особено портокали и грейпфрути са богат източник на флавоноиди, фолати и витамин С.

Според тези изследвания едно правилно хранене би следвало да включва винаги плодове и зеленчуци. Експертите съветват да използвате комбинация от различни плодове, за да осигурите на организма протектиращи сърцето съставки в количества еквивалентни на три чаши портокалов сок.



Вашият коментар:..

1 коментара

  1. Анонимен :

    Още за полезните свойства на портокалите http://www.arsmedica.bg/dieta/portokalite-i-tehnite-polezni-svoystva