Начало » » » » » » Домашни Акари - подробна информация, третиране и предпазване.

Домашни Акари - подробна информация, третиране и предпазване.

Автор: INLOGEDNS | 11/15/2011 09:28:00 пр.об. | 6 коментара
Домашните акари получават името си от местообитанието си -  нашите домове и по специално намиращият се там прах. Основният компонент на домашният прах са миниатюрни кожни люспи и частици(напр. пърхот и др.) отделяни всекидневно от нашите тела, които са предпочитан източник на храна за акарите.

Местата в домовете, които се използва интензивно, като легла и мека мебел, ще имат много по-високи популации от акари, отколкото останалата част от къщата.

Те населяват легла, килими и мебели и наброяват десетки милиони, в един грам прах може да има 1000 акари. 

 Най-често срещаният вид домашен акар в домовете е (Dermatophagoides pteronyssinus) срещан най често в Европа, но е разпространен широко и на други места по света, също и (Dermatophagoides farinae) типичен за Американските континенти и (Euroglyphus maynei), който също е често срещан вид.



Физически характеристики на домашните акари.

Характеристиките на домашните акари включват:

 - По-малко от половин милиметър на дължина - 0.4 мм и 0.25-0.32 мм на широчина, което го прави труден за забелязване с невъоръжено око
 - Безкрил
 - Овална до квадратна форма на тялото
 - Светло, кремаво, синьо оцветено тяло с фини райета
 - Живее около два месеца или малко повече, в зависимост от условията.


Акарите са често свързани с кожни и дихателни алергии при хората, като например екземи и астма. Въпреки това, не е окончателно доказано, че домашният акар предизвиква алергия при хората. Астмата, например, може да бъде предизвикана от редица други вътрешни алергени като гъбички (плесени), паразити или животински алергенни частици (като пух, частици от коса, кожа или пера).

Симптоми на алергична реакция към домашният акар.

Домашните акари могат да предизвикат симптоми на дихателни или дерматологични заболявания, включително астма и екзема. Симптомите могат да включват:

- Хрипове
- Кашлица
- Задух
- Неприятно усещане в гърдите
-  Хрема
- Сърбеж в носа
- Сърбеж в очите
- Сърбеж по кожата
-  Кожни обриви.

 Алергична реакция към акари.

За разлика от другите най-често срещани паразитни насекоми в домакинството (например бълхи, дървеници и др.), акарите не хапят. Техните тела, секрети и изпражнения съдържат специални протеини, които могат да предизвикат алергични симптоми при податливи хора.

Въпреки, че причиняват някои неудобства и алергични реакции, акарите не са опасни за здравето, те не пренасят зарази и болести. С тях са свързани и някои алергични състояния, но акарите не са причината за появата им, а по-скоро усложняват, засилват и задействат тези алергични реакции. Затова е добре да се вземат определени мерки за намаляването на количеството акари, прах и замърсители в домовете.

Местообитание.

 Храната на акарите включва - люспи кожа, цветен прашец, гъбични спори и други органични остатъци. Те предпочитат топли, влажни и тъмни среди. Най-честите места в дома където се срещат включват:

 - Матраци и спално бельо
 - Мека мебел
 - Меки килими с дълги влакна, мокети, обикновени килими
 - Меки играчки.

Диагностика и лечение.

Чрез алергични тестове можете да разберете дали акарите в домашният прах предизвикват респираторни или дерматологични симптоми. Обърнете се към вашият лекар за допълнителна информация и съвети.

 Ако изследванията покажат, че сте алергични към домашните акари, има начини за намаляване на реакцията на имунната система срещу тях. Например, бихте могли да преминете имунотерапия, която включва умишлено излагане на екстракти от домашен акар за да се "тренира" имунната ви система да не свръхреагира на акарите. Взимането на мерки за намаляване на броят на акарите във вашето домакинство, също може да бъде полезно.

Начини за унищожаване и премахване на акарите.

 Невъзможно е да се унищожат всички акари в домът ви, но вие можете значително да намалите техният брой. Алергичните реакции са свързани с количеството прах и алергени, така че колкото по-малко прах и акари имате в дома си, толкова по-малко ще страдате от респираторни или дерматологични заболявания.
Важно е да запомните, че изпражненията на мъртвите акари продължават да предизвикат алергични реакции. Вие не само трябва да намалите броят на акарите, но също да предприемете стъпки за премахване на мъртвите им тела и изпражнения от вашия дом т.е прах и натрупана мръсотия най-общо казано, чрез редовно и старателно почистване на домовете ще бъдат премахнати и голяма част от гореспоменатите алергени.

Съвети за намаляване на акарите в домовете ни.

Стратегиите включват:

- Покрийте дюшеците, възглавниците и юрганите със специални полиетиленови покривала против акари, може да използнате и обикновен найлон, но тогава ще трябва да положите доста повече усилия за да стане както трябва. Калъвките трябва да се перат на всеки два месеца.

- Перете чаршафите и калъфките за възглавници седмично във вода с температура над 55 ° C. Алтернативно, ако перете със студена вода, използвайте продукти и препарати, съдържащи етерични масла, както и евкалипт или масло от чаено дърво.

- Изсушаване на висока температура или химическо чистене  на дрехите и битовите предмети - това ще убие акарите, но не и алергенът, който те произвеждат .

- Високите температури (над 55   ° C) и ниските до заледяване температури са подхадящ метод за премахване на акарите, така те ефективно се унищожават.
- Перете одеала и други покривала на всеки два месеца.

- Използвайте синтетични отколкото пухени възглавници и покривала(одеала), тъй като те търпят редовно миене.

- Избягвайте или премахнете продукти от овча кожа от домът си.

- Отстранете всички меки пухени играчки от спалнята и ги заменете с дървени или пластмасови играчки, които могат да бъдат измити(това важи особено при алергии и астматични заболявания). Или, ако е позволена от лекарите меката играчка(пухени мечета и др.), трябва да бъде изпирана ежеседмично с помощта на същият метод, използван за чаршафите. (Замразяването на меките играчки за една нощ не действа, защото то не премахва алергените).

- Избърсвайте прахът с влажна кърпа или използвайте електростатични кърпи за почистване на твърди повърхности ежеседмично, а не пухкави прахобърсалки .

- Намаляване на влажността - поддържайте сухо и добре проветрявайте в къщи. Изолирайте с изолация пода и стените за да се избегнат големи температурни разлики и оттам натрупването на влага.

- Избягвайте меката мебел - кожа, винил, пластмаса и дърво, са най-подходащи .

- Завеси - венециански щори или плоски щори са по-добър избор от тежките завеси. Подходящи за изпиране пердета или външни щори са друг добър вариант.

- Изперете облеклото преди употреба, ако е било съхранявано за дълго време.

- Премахване на килими, черги и рогозки, където е практично и достъпно - голи дъски, паркети , плочки и подове са за предпочитане, тъй като те могат да бъдат лесно избърсани и почистени  и развъждането по тях на акари е много по-малко вероятно.

- Мийте и изпирайте редовно черги и рогозки и ги подсушавайте навън при горещо слънце (ако е възможно).

- Почиствайте с прахосмукачка ежеседмично, включително матраци и мека мебел. Прахосмукачките вдигат алергените от акарите във въздуха, като те остават там поне в продължение на 20 минути, така че ако сте алергични към акари, трябва да носите маска или да помолите някой друг да почисти. Проветрете за един час след почистването, за да помогнете за изчистване на въздуха. Много подходящо е използването на прахосмукачка със хепа филтър или такава със съответен механизъм, не позволяващ отделянето на прах и алергени при почистването.

Недоказани средства за защита от акари:

Химически спрейове
Въздушни филтри
Електрически завивки
Генератори на отрицателни йони
Продукти ппотив и без алергени.

Ако притежавате домашен любимец и страдате от алергия към акарите, тогава трябва да предприемете съответните мерки за третиране, почистване, грижа, решаване къде да стои вашият любимец и др, за да намалите неприятните алергени и съответните алергични реакции към тях.



Етикети/ключови думи: , , , ,

Вашият коментар:..

6 коментара

  1. Само като си представя, че тези малки гадинки са навсякъде около нас ме гнус да докосна каквото и да било. Чистотата винаги е била най-добрата профилактика за добро здраве! Някъде бях чела, че хората които страдат от прахова алергия всъщност са алергични към акарите, а не към самия прах. Вероятно е така и едва ли някой обича да му е прашно, особено добрите домакини.

  2. На практика не е лесно да се поддържа чистота, особено на мокет и матрак. А предполагам, ако има и домашен любимец той спомага още за размножението им. Не съм съвсем сигурна дали тези прахосмукачки на пара унищожават акарите и изчистват техните изпражнения. По принцип за мен акарите са по-добрия вариант от хлебарките, но и двете са неизбежни в един момент, а и двете са предпоставка за алергии.

  3. Купете си Rainbow и ще намалите значително гадините при редовно чистене.

  4. STEFKA ANGELOVA :

    EDINSTVENOTO SPASENIE E RAINBOW. PRAHOSMUKA4KITE SA RAZVADNICI NA AKARITE, A PARO4ISTA4KITE IM OSIGURIAVAT UDOBSTVO ZA PO-BARZO I LESNO RAZVAJDANE. TOPLO I VLAJNO - IDEALNATA SREDA ZA JIVOT I RAZMNOJAVANE NA AKARI.

  5. невероятно е ,човек да спи в чисто легло-само почистващата система Rainbow може да ни осигури това удобство

  6. amoje li da vlqzat v kojata na chovek naprimer