Начало » » » » » » » » Учени намериха начин да 'обезоръжат' ХИВ вирусът на СПИН.

Учени намериха начин да 'обезоръжат' ХИВ вирусът на СПИН.

Автор: INLOGEDNS | 9/27/2011 04:56:00 сл.об. | 0 коментара
Учените са намерили начин да попречат на ХИВ да увреди имунната система и може да се каже, че тяхното откритие ще предложи нов подход за разработване на ваксина срещу СПИН.

Изследователи от САЩ и Европа работещи в лаборатории по човешкият имунодефицитен вирус (ХИВ) са установили че вирусът не е в състояние да увреди имунната система, ако холестеролът се отстрани от мембраната на вируса .
"Това е като една армия, която е обезоръжена, но все още има своите знамена, така че друга армия може да я разпознае и атакува", казва Адриано Боасо от Imperial College в Лондон, който е ръководител на изследването.


Екипът ще проучи как може да се използва това деактивиране(обезоръжаване) на вируса и да го развие в една действаща ваксина.

Обикновено, когато човек се инфектира с ХИВ, вроденият имунен отговор на организма предоставя незабавна защита. Но някои изследователи смятат, че ХИВ кара тази вродена имунна защита да "свръх реагира". Това отслабва другата последващата защита на имунната система , известна като адаптивен имунен отговор.

За това проучване екип от учени е отстранил холестеролът от мембраната около вируса и са установили, че това пречи на ХИВ да задейства вродената имунна реакция. Това от своя страна, води до по-силен адаптивен отговор, от един вид имунни клетки, наречени Т-клетки.

СПИН убива около 1,8 милиона души годишно в световен мащаб. Около 2,6 милиона души са заразени с ХИВ през 2009 г., и 33,3 милиона души живеят с вируса.

Големите производители на лекарства против ХИВ включват: Gilead Bristol Myers Squibb, Merck, Pfizer и GlaxoSmithKline.

Учени от фирми и неправителствени организации и правителства по целият свят се опитват в продължение на много години да произведат ваксина срещу ХИВ, но досега са имали само частичен успех.

В проучване от 2009 в Тайланд , включващо 16 000 доброволци е показано за първи път, че  една ваксина може предотврати ХИВ инфекцията при малък брой хора, но тъй като ефикасността е само около 30% изследователите са принудени да се върнат обратно на чертожната дъска и в лабораториите.

Един американски екип, работещ върху експериментална ваксина срещу ХИВ, заяви през май, че тази ваксина им е помогнала да контролират инфекцията в продължение на повече от година при маймуни заразени с вирусът на СПИН , което предполага, че това може да доведе до изработването на ваксина за хора.

ХИВ се разпространява по много начини, по време на секс, чрез игли споделени от употребяващите наркотици, с кърмата и с кръвта, така че не е лесно да се предотврати инфекцията. Вирусът мутира бързо и може да се скрие от имунната система и да атакува много клетки, които са изпратени да се борят с него.

"ХИВ е много подъл" казва Боасо  и допълва: "Той заобикаля защитните сили на приемникът чрез задействане на прекален защитен отговор от организмът, и това уврежда имунната система. Това е като форсиране на колата ви на първа предавка за прекалено дълго време - в крайна сметка двигателят ще откаже."

Той заяви, че това да е причината разработването на ваксина да се окаже толкова трудно. "Повечето ваксини подпомагат адаптивният отговор с който организмът да разпознае вирусът агресор, но това е трудно да проработи, ако вирусът предизвиква други механизми, които да отслабят този адаптивен отговор. "

ХИВ придобива своята мембрана от клетката, която той заразява (тоест присвоява мембраната), обясняват учените в тяхното изследване. Тази мембрана съдържа холестерол, който помага да се запази подвижността и дава възможност на клетката на този вирус да си взаимодейства с определени видове клетки.

Обикновено, подмножество на имунните клетки, наречени плазмацитоидни дендритни клетки (pDCs) разпознават ХИВ бързо и реагират чрез производството на сигнални молекули, наречена интерферони. Тези сигнали активират различни процеси, които първоначално са полезни, но ако са активни за прекалено дълго време, могат да вредят на имунната система.

Работейки с учени от Университета Johns Hopkins , Университета в Милано и Инсбрукският университет, екипът на Boasso, е открил, че ако холестеролът се отстрани от клетъчната мембрана на ХИВ вирисът, той не може повече да активира плазмацитоидните дендритни клетки (pDCs). В резултат на това Т-клетките, които ръководят адаптивният имунен отговор, могат да се борят с вируса по-ефективно.



Вашият коментар:..

0 коментара