Начало » » » » » Ябълков флен (тестен сладкиш) - рецепта.

Ябълков флен (тестен сладкиш) - рецепта.

Автор: INLOGEDNS | 9/20/2011 06:52:00 сл.об. | 0 коментара
Продукти за 1 доза: за тестото — 150 г брашно, 50 г масло, 3 жълтъка, 1—2 с. л. изцедено кисело мляко (или сметана), 1 щипка сол; за пълнежа — 1 кг кисели ябълки, 1 ч. ч. ябълков мармелад, 1 ч. ч. сметана и 3 с. л. пудра захар за разбиването й.

От посочените за тестото продукти се приготвя тесто и се израства кръгла тортена подложка с ръб, която се изпича до полуготово състояние, а след това се намазва с половината от мармалада. отгоре се нареждат ябълките, почистени и нарязани на филийки, и се изпичат до омекване. Сладкишът, докато е още топъл, се залива с останалата част от мaрмaлада, разреден с малко гореща вода а като изстине, се нарязва на порции и се гарнира с разбитата с пудрата захар сметана.

Разновидности: По същия начин се приготвят фленове с череши вишни, кайсии. Вместо с мармелад те могат да бъдат залети с обикновен ванилов крем, след което се заличат отново в гореща фур. на при температура 200—220 С, докато кремът хване коричка, поръсват се със захар и се нарязват на порции.



Етикети/ключови думи: , , ,

Вашият коментар:..

0 коментара