Начало » » » » » Една ябълка на ден може да предпази от инсулт.

Една ябълка на ден може да предпази от инсулт.

Автор: INLOGEDNS | 9/26/2011 02:09:00 сл.об. | 0 коментара
снимка: ambro
Според специалисти от Университета във Вагенинген в Холандия: - "За предотвратяване на инсулт, може да е полезно да се консумират значителни количества бели плодове и зеленчуци ....

 Например, яденето на една ябълка дневно е един лесен начин за предпазване от множество болестни състояния и укрепване на общото здравословно състояние. Въпреки това, други плодове и зеленчукови групи могат да предпазят от други хронични заболявания. Следователно, от голямо значение е да се консумират много плодове и зеленчуци. "

За проучването учените изследвали връзката между консумирането на четири цветови групи на плодовете и зеленчуците , и десетгодишният риск от инсулт на 20 069 възрастни със средна възраст от 41 години. Никой от участниците не страдал от сърдечно-съдови заболявания в началото на изследването, и всички са завършили въпросник със 178 въпроса за хранителните им навици през предходната година .

Цветовите групи на плодовете и зеленчуците са класифицирани като: зелени, което включва марули и тъмни листни зеленчуци, оранжево / жълти, преобладаващата част от които са цитрусови плодове, червено / лилави, съставени основно от червените зеленчуци и бели, сред които повече от половината (55 процента) са ябълки и круши.

В течение на десетилетие от проследяването, настъпили 233 инсулта сред участниците. Докато данните показват, че плодовете и зеленчуците от цветни групи - зелени, оранжево / жълти и червено / лилави, не са имали положително въздействие върху рискът от инсулт, сред участниците в изследването, които имали висок прием на бели плодове и зеленчуци, рискът от инсулт е намален с 52% в сравнение с тези с нисък прием.


В действителност, всеки 25 грама увеличение в ежедневната консумация на бели плодове и зеленчуци е било открито , че се асоциира с 9% намаление на риска от инсулт. Тъй като една средна ябълка е 120 грама, изяждането само по една ябълка на ден може да намали риска от инсулт с почти 45%.

 Преди проучванията се фокусираха върху такива характеристики като хранителна стойност, и съдържание на антиоксиданти в тези храни, за да се определи тяхната способност да предотвратяват инсулт.

С акцент върху цветът им, холандските учени изследвали наличието на полезни фитохимикали, като каротиноиди и флавоноиди. Ябълките и крушите са с високо съдържание на флавоноидът кверцетин, в допълнение към високото съдържание на фибри.

Други полезни храни помагащи в борбата с появата на инсулт открити в проучването са: банани, карфиол, цикория и краставица. Въпреки това, картофите са били класифицирани като нишесте.

Специалистите признават, че повече са необходими повече изследвания за да се определи обхватът на приемане на белите растителни храни във всекидневният хранителен режим. Те отбелязват: - "Може би все още е твърде рано за лекарите да съветват пациентите да променят своите хранителни навици, въз основа на тези първоначални заключения, затова ще трябва да се проведат още няколко проучвания за да се затвърдят нашите резултати."



Етикети/ключови думи: , , ,

Вашият коментар:..

0 коментара