Начало » » » » Зеленчуците и техните полезни свойства.

Зеленчуците и техните полезни свойства.

Автор: INLOGEDNS | 9/10/2011 11:19:00 сл.об. | 0 коментара
Всички знаят, че основните неща - въглехидрати, протеини и мазнини, са необходими в съответните пропорции за нормално функциониране на човешкият организъм, а и за натрупване на мускулна маса и за възстановяване след тренировките ако тренирате.

Но когато стане въпрос на зеленчуци, ситуацията е трагична - много хора както и културисти и тежкоатлети биха предпочели да се задавят със две кила пилешки гърди, отколкото да вземат да хапнат малко целина. Не знам защо, но зеленчуците имат някаква лоша репутация на излишни, но те са съществени точно толкова, колкото белтъкът в яйцата, да речем, или картофите.

Да погледнем малко и истината - зеленчуците предлагат много полезни неща на културистите. На първо място, те са богати на витамини и минерали (важно е да ги хапвате сурови, а не прекарвани през температурна обработка, защото губят много от качествата си), спомагат за метаболизма на въглехидратите, протеина и мазнините в лесни за използуване източници на енергия.

Без значение в какъв цикъл сте - на изчистване или на натрупване, зеленчуците винаги могат да ви бъдат от полза. Ако сте на диета - те са отличен начин за въглехидратно зареждане с нискокалорични източници. Ако търсите качване на мускулна маса, то зеленчуците са полезни, като ускоряват разграждането на храната и-усвояването й от организма. Нека разгледаме и няколко зеленчука, които със сигурност вероятно много пъти сте подминавали. Прочетете внимателно техните свойства и се възползувайте от този отличен нискокалоричен източник на въглехидрати. Опитайте, ги вместо досегашните си източници.

1. Карфиол и зеле

Това вкусно дуо, което лятно време, а и през цялата година може да намерите на пазара, освен че става за добра салата, е богато на индоли - съставки, понижаващи нивото на естрогена и стимулиращи загубата на мазнини. Ниските нива на естроген означават по-високи нива на тестостерон.

2.Моркови и тикви (цигулки)

Морковите и тиквите (цигулките са специален удължен сорт) са нискокалорични и богати на бета-каротин, който подпомага имунната система. Слабости в имунната система могат да доведат до загуба на глутамин и до отрицателен азотен баланс. Това, както е известно, води до много по-трудно и бавно натрупване на мускулна маса.

3.Чушки, броколи и домати

Това трио съдържа високи концентрации на витамин С, поддържащ адреналните жлези. Увеличаването на нивата на витамин С освен това усилва ставите и намалява нивото на кортизола - катаболен хормон, който се освобождава след тренировка, както и при недосатъчно добра на калории диета.

4.Люти чушки

Освен пикантния вкус на лютите червени чушлета, те спомагат за освобождаването на мастните киселини, вдигат адреналина и ускоряват метаболизма на мазнини, както и Протеиновия синтез.

5. Гъби и спанак

Тази двойка зеленчуци е също ниска на калории и много богата на хром, ключов елемент, който помага да запазите мускула по време на диета. Също като морковите и тиквите, спанакът е богат на бета-каротини и на витамин Е, който спомага за доброто възстановяване и намалява възпаленията в мускула.

6. Лук и чесън

Лютивите зеленчуци съдържат съставките алиин и куерцетин, които са основна съставка в много от суплементите, съдържащи ефедра и кофеин. Тези лютивци, приемани заедно с термогени, значително подобряват способността на тялото да изгаря калории и подобряват усвояемостта на добавките.

Чесънът освен това подобрява значително работата на имунната система и намалява нивата на холестерола. Е да, вярно е, че в чесъна има малко мазнини, но при готвене те се премахват, затова, ако се притеснявате, може да хапвате гот-

вен чесън, колкото си искате.

7. Бобови

Бобовите растения съвсем несправедливо попадат в храните, които много културисти отбягват. Бобът, соята и останалите бобови съдържат разтворими фибри, които забавят значително освобождаването на въглехидрати в кръвния поток и правят този процес по-продължителен във времето.

Ако смесите половин чаша бобови с бързодействащи въглехидрати като бял ориз или картофи, ще получите едно идеално предтренировъчно ястие - бобовите ще забавят усвояването на бързите въглехидрати и така организмът ви ще бъде снабдяван по-продължително време с въглехидрати и ще сте готов енергийно да посрещнете изискванията на тежката и продължителна тренировка.



Етикети/ключови думи: , ,

Вашият коментар:..

0 коментара