Начало » » » » Маслината - удоволствие за стомаха и символ на дълголетие.

Маслината - удоволствие за стомаха и символ на дълголетие.

Автор: INLOGEDNS | 8/22/2011 07:49:00 пр.об. | 0 коментара
Маслината е дърво със загадъчна история. Обкръжена от легенди и митове, тя винаги е смятана за символ на дълголетието и мира и е присъствала от векове на трапезата не само на кулинарните ценители.

На всички езици името маслина е близък родственик на думата, означаваща масло. И това не е случайно. Маслото е главното достойнство на това средиземноморско дърво със сребристозелени листа. Древният мъдрец Плиний пише: Две течности са много полезни за човешкото тяло; виното и маслиненото масло. По-скоро можеш да се лишиш от виното, отколкото от зехтина." В арсенала на древногръцкия лекар Хипократ пък маслината е пълновластен господар. С нея той лекувал всичко: от нервни разстройства до натъртване. Отлично физиотерапевтично действие, някога и сега имат лечебният и спортният масаж с маслинено масло.

Освен всичко друго то се счита и за ценен източник на растителни хранителни мазнини, използвани не само в кулинарията, но и за приготвяне на лекарства и козметични средства. Изключително полезни и вкусни са плодовете на маслината - в тях се съдържат толкова важни за организма вещества, колкото и в ореха. Всяка салата става по-вкусна, ако се прибави и зехтин. Но особено атрактивна е т. нар. арабска салата, която се препоръчва от изтънчени ценители на "удоволствията за стомаха".


Ето и самата рецепта:

 Нарежете на кубчета резените на 3 портокала, 2 глави кромид лук на кръгчета и 125 г. маслини без костилките. Разбъркайте, посолете и поръсете с черен пипер, и полейте със зехтин. Ефектът е неочакван и възхитителен.Етикети/ключови думи: , ,

Вашият коментар:..

0 коментара