Начало » » » » Рибеното масло не ускорява отслабването.

Рибеното масло не ускорява отслабването.

Автор: INLOGEDNS | 7/23/2011 02:57:00 сл.об. | 0 коментара
Приемът на рибено масло под формата на капсули не ускорява загубата на телесна маса при лица, които вече провеждат диета и редовни физически упражнения, докладват лекари в American Journal of Clinical Nutrition.

Екип от The Cooper Institute в Далас изследвал група пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, записани в програма за отслабване, включваща физическо натоварване и диета. Лицата, приемащи омега-3 мастни киселини нямали по-изразена загуба на мастна тъкан спрямо третираните с плацебо капсули.

Омега-3 мастните киселини водят до загуба на тегло при животни, но проучванията сред хора имат противоречиви резултати.

Д-р ДеФина и колеги рандомизирали 128 лица със затлъстяване и наднормено тегло на капсули с рибено масло (3 грама омега-3 мастни киселини) или с плацебо съдържание всеки ден в продължение на 24 седмици. Участниците били инструктирани да провеждат до 150 мин/седмица аеробно натоварване и до 20-30 мин силови упражнения поне два пъти седмично.

В края на проучването средната загуба на телесна маса било 5.2 кг в омега-3 групата срещу 5.8 кг в плацебо групата. Пациентите и в двете групи постигнали загуба над 5% от телесната си маса. Нямало междугрупова разлика и стойностите на кръвното налягане и холестерола. Нивата на омега-3 мастни киселини в кръвта на лицата в активната група се повишили до стойности, за които се смята, че имат позитивен сърдечносъдов ефект.
източник: doctorbg.com



Етикети/ключови думи: , ,

Вашият коментар:..

0 коментара