Начало » » » » » Манго - полезност и здравословни ефекти върху тялото.

Манго - полезност и здравословни ефекти върху тялото.

Автор: INLOGEDNS | 7/05/2011 04:40:00 сл.об. | 0 коментара
манго
Плодовете на мангото могат да се консумират по-сурови и узрели! Наречен цар на плодове, това е един от най-популярните плодове намирани в безброй разновидности, като сортовете: Распури, Бадами, Малгоба, Алфонсо. Манго се култивира и отглежда навсякъде, от Калифорния и Мексико, Карибите и Африка,  до Австралия и Китай.

Мангото е един сладък, чуден плод със огромни ползи за здравето.

Ето и някои от здравословните му ефекти:

- Пречи на развитието на рак: фенолите и ензимите, намиращи се в плодовете са отлично средство за предотвратяване на ракови състояния. Мангото също има високо съдържание на разтворими фибри, които според учените спомагат за намаляване на риска от ракови заболявания в стомашно-чревния тракт. Плодът е богат на витамин C - който предпазва клетките от  вредните ефекти на свободните радикали - и така намалява на риска от рак.
- Подпомага здравето на очите: Една чаша нарязано манго доставя 25% от ежедневно нужната на организмът доза от витамин А, която помага за добро зрение. Храненето с манго помага за предотвратяване на нощна слепота, парене в очите и др.
- Помага при храносмилането: Мангото съдържа храносмилателни ензими, които помагат за разграждането на протеините и подпомага храносмилането. Той също така се бори с киселините и лошото храносмилане. Високото съдържание на фибри помага за предотвратяване на запек.
- Ползи за кожата: Мангото е ефективно при лечение на запушени пори на кожата. Което означава, че тези, които страдат от акне (което е най-вече причинено от запушени пори), ще се облагодетелстват от яденето на  тези плодове. Храненето с манго също така подобрява тенът и състоянието на кожата.
- Увеличава сексуалното желание: витамин Е  намиращ се в изобилие в мангото, помага за регулиране на половите хормони и повишава сексуалното желание.
- Подходящ за анемия: Мангото е богато на желязо и по този и затова е от полза за бременни жени и тези с анемия. Освен това, богатото на витамин C манго подобрява усвояването на желязото.
- Повишаване на теглото: Мангото може да бъде полезно за тези, които искат да наддават на тегло, тъй като е високо-калорична храна. Също така, суровото манго съдържа нишесте, което се преобразува в захар когато плодовете узряват.

Не прекалявайте с количеството.
 
Има две страни на всяка монета, а този питателен и богат на влакна плод също има своите недостатъци. Не забравяйте, че прекалено много от каквото и да е, е вредно. Консумирането на прекалено много от този плод може да генерира много топлина в организма, което води до някои неприятни ефекти. Както бе споменато по-рано, плодовете са с високо съдържание на калории. Така че, ако се опитвате да отслабнете, мангото не е добър избор!

Можете да се наслаждавате на плодовете на мангото спокойно, няколко плода най-много на ден са достатъчни, но не прекалявайте. Мангото е изключително подходящо за приготвяне на разнообразни десерти, сладоледи и десертни млека.



Етикети/ключови думи: , , ,

Вашият коментар:..

0 коментара