Начало » » » » Ето защо трябва да ядем ядките небелени!

Ето защо трябва да ядем ядките небелени!

Автор: INLOGEDNS | 7/23/2011 08:48:00 сл.об. | 0 коментара
Когато ядем ядки, които не са предварително отделени от люспите или черупките, ние се засрамваме и спираме консумацията далеч по-рано. 

Интересно заключение правят американски учени. Според тях, когато човек консумира ядки, които не са обелени и готови за директна консумация, той яде много по-малки количества. 
Така нареченият „ефект на шамфъстъка” се крие в това, че когато на човек му се налага да бели ядките си и да оставя обелките на видно място, то той се чувства неудобно от хората около себе си и хапва по-малко количество – купчинката остатъци създава усещането, че въпросният човек е изял много, затова често той самият се спира понякога малко преди да е започнал. 

Подобен ефект може да се наблюдава при консумацията на орехи, на шамфъс ък или на кестени – всички онези ядки, които изискват премахване на черупката преди консумация. Той може да се наблюдава обаче и при похапването на петифури или опаковани бонбони – малцина са тези, които ще струпат купчинка от опаковки от бонбони пред себе си без този факт да ги притесни. 
Това заключение е потвърдено и от серия от експерименти, проведени със студенти.

 Всички участвали в експеримента студенти изяли много по-малко ядки от обикновено. Въпреки че под внимание били взети и времето и усилието, необходимо за премахване на обелките, от най-съществено значение за преустановяването било възможността за визуализиране на погълнатите количества. 
източник: lekar.bg



Етикети/ключови думи: , ,

Вашият коментар:..

0 коментара