Skip to content
Home » Анемия – същност, видове, симптоми, лечение и предпазване.

Анемия – същност, видове, симптоми, лечение и предпазване.

червени кръвни клетки

Какво е анемия?


Анемия възниква, когато имате по-малко от нормалният брой на червените кръвни клетки в кръвта си или когато червените кръвни клетки в кръвта ви не разполагат с достатъчно хемоглобин. Хемоглобинът е протеин. Той придава червеният цвят на кръвта ви. Неговата основна задача е да пренася кислород от белите дробове до всички части на тялото. Ако имате анемия, кръвта не носи достатъчно кислород до всички части на тялото ви. Без кислород, органите и тъканите не могат да работят, както обикновено. Повече от 3 милиона души в развита страна като Съединените щати например имат анемия. Жените и хората с хронични заболявания са  с най-голям риск от заболяване от анемия.

Какви са видовете и причините за анемията?

Анемията се получава, когато:

– Тялото губи прекалено много кръв (като например от тежки  менструални периоди, някои заболявания и травми);
– Тялото има проблеми с червените кръвни клетки;
– Червените кръвни клетки се разпадат или умират по-бързо, отколкото тялото може да да ги замени с нови;
– Повече от един от изброените проблеми се случват по едно и също време.

Други възможни причини:

– Някои лекарства

– Хронични заболявания като рак, улцерозен колит, или ревматоиден артрит

– Генетични: Някои форми на анемия като таласемия, могат да се наследяват

– Бъбречна недостатъчност

– Загуба на кръв (например, от тежък менструален цикъл или язва на стомаха)

– Лоша диета

– бременност

– Проблеми с костния мозък, като лимфом, левкемия, или мултиплен миелом

– Проблеми с имунната система, които причиняват разрушаване на кръвните клетки (хемолитична анемия)

– Хирургия на стомаха или червата, което намалява усвояването на желязо, витамин B12 и фолиева киселина


– Твърде малко хормони на щитовидната жлеза (понижена функция на щитовидната жлеза, или хипотиреоидизъм)


– Тестостеронен дефицит(недостатъчно количество тестостерон в тялото)

Има много видове анемия, всички с различни причини.

– Желязо-дефицитна анемия. Това е най-разпространеният вид анемия. Тя се получава, когато не разполагате с достатъчно желязо в тялото си. Имате нужда от желязо, за да се произвежда хемоглобин в тялото. За хората с този тип анемия понякога се казва, че имат “недостиг на желязо в кръвта” или “уморена кръв.”
Даден човек може да има ниско ниво на желязо, поради загуба на кръв. При жените, желязото и червените кръвни клетки се губят, когато се появи кървене от много тежки и дълги  менструални цикли, както и от раждане. Жените също могат да загубят желязо и червени кръвни клетки от фиброми на матката , които могат да кървят бавно. Други случаи във, които желязо и червени кръвни клетки могат да бъдат загубени до получаване на недостиг, включват:

Язви, полипи на дебелото черво или рак на дебелото черво
– Редовната употреба на аспирин и други лекарства за лечение на болка
Инфекции
– Тежка травма
– Хирургически интервенции

Храните, които са обогатени са важни витамини и минерали, като зърнените храни с добавка на фолиева киселина са много подходящи за борба с анемията.
Яденето на храни с ниско съдържание на желязо също може да предизвика желязо- дефицитна анемия. Месото, рибата, яйцата, млечните продукти, обогатените с желязо храни са най-добрите източници на желязо. Бременността може да предизвика такъв вид анемия, ако не се приема достатъчно желязо, за да поддържа натовареният организъм и нероденото бебе.

Някои хора имат достатъчно желязо в диетата си, но имат проблеми с усвояването, поради заболявания, като болестта на Крон и глутенова ентеропатия(цьолиакия,целиакия) или наркотици, които те предприемат.

– Витаминно-дефицитна анемия (мегалобластна анемия). Ниските нива на витамин B12 или фолиева киселина са най-честите причини за този тип анемия.

– Витамин В12 дефицитна анемия (или злокачествена анемия). Този вид анемия се случва поради липсата на витамин В12 в организма. Нашето тяло се нуждае от витамин В12, за да произведе червените кръвни клетки и нервната ни система да работи нормално. Този вид анемия се появява най-често при хора, чиито тела не са в състояние да абсорбират витамин B12 от храната, поради автоимунно заболяване. Тази анемия също така може да се получи, от различни чревни проблеми.

Този тип анемия се появява също, ако храната, която ядем, не съдържа достатъчно витамин В12. Витамин В12 се намира най-често в храните от животински произход. Обогатените с витамин В12 и Фолиева киселина зърнени закуски или съдържащите ги хранителни добавки могат да лекуват този тип анемия. Но само фолиевата киселина не може да излекува и компенсира увредените от липсата на витамин В12 нервни клетки, затова трябва да се приемат заедно.

С този тип анемия, вашият лекар може да не осъзнае и разпознае, че не получавате достатъчно витамин В12. Недостатъчният прием на витамин В12 може да предизвика изтръпване на краката и стъпалата, проблеми с ходенето, загуба на паметта, както и проблеми със зрението. Лечението зависи от причината. Може да се наложи да получите инжекции с витамин В12 или да вземате специални хапчета с витамин В12.

– Фолиево-дефицитна анемия. Фолиевата киселина, също е необходима, за производството на червените кръвни клетки. Този вид анемия може да се случи, ако не консумирате достатъчно фолиева киселина или ако имате проблеми с усвояването на витамини. Също така може да възникне по време на третото тримесечие от бременността, когато тялото се нуждае от допълнително фолиева киселина. Фолиевата киселина е витамин от групата-В, намиран в храни като зеленолистни зеленчуци, плодове, сушени плодове и грах. Фолиевата киселина се намира в обогатеният хляб, макаронените изделия и зърнените храни.

– Анемии, причинени от съпътстващи заболявания. Някои заболявания може да навредят на способността на организма да произвежда червените кръвни клетки. Например, анемия е често срещана при хора с бъбречни заболявания. Бъбреците им не могат да произвеждат достатъчно хормони, които да сигнализират на организмът да произведе червените кръвни клетки. Плюс това, желязото се губи чрез диализа (това, което хората с бъбречни заболявания трябва да правят редовно за да изхвърлят отпадъците от кръвта си).

– Анемии, причинени от наследено кръвно заболяване. Ако имате заболяване на кръвта във вашето семейство, вие сте изложени на по-голям риск да получите това заболяване. Ето някои видове:

1.Сърповидно-клетъчна анемия. Червените кръвни клетки на хора със сърповидно-клетъчна болест са твърди и имат извити ръбове. Тези клетки могат да заседнат в малките кръвоносни съдове, като блокират притокът на кръв към органите и крайниците. Тялото унищожава сърповидните червени кръвни клетки бързо. Но то не може да произведе достатъчно бързо нови червени кръвни клетки. Тези фактори водят до анемия.

2.Таласемия. Хората с таласемия произвеждат по-малко хемоглобин и по-малко червени кръвни клетки от нормалното. Това води до лека или тежка анемия. Една от тежките форми на това състояние е  анемията на Кули(Cooley).

3.Апластична  анемия. Това е рядко заболяване на кръвта, при което тялото спира производството на нови кръвни клетки. Всички кръвни клетки – червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити – са засегнати. Ниските нива на червените кръвни клетки водят до анемия. С ниски нива на белите кръвни клетки, тялото е по-малко способно да се бори с инфекциите. С твърде малко тромбоцити, кръвта не може да се съсирва нормално. Това може да бъде причинено от много неща:

– Лечение на рак (радиация или химиотерапия)
– Излагането на токсични химикали (като тези, използвани в някои инсектициди, бои и домакински почистващи препарати)
– Някои лекарства (като тези, за лечение на ревматоиден артрит)
– Автоимунните заболявания (като лупус)
– Вирусни инфекции
– Семейни заболявания, предавани чрез гените, като анемията на Фанкони(Fanconi)

Какви са признаците на анемия?

Анемията отнема известно време за да се развие. В началото,може да няма никакви признаци, или те могат да бъдат леки. Но като се влоши, може да имате тези симптоми:

– Умора (много често)
– Слабост (много често)
– Виене на свят
– Главоболие
– Изтръпване или студенина в ръцете и краката
– Ниска телесна температура
– Бледа кожа
– Неритмична или ускорена сърдечна дейност
– Недостиг на въздух
– Болка в гърдите
– Раздразнителност
– Не справяне добре в работата или в училище

Всички тези признаци и симптоми могат да се появят, защото сърцето ви трябва да работи по-усилено, за да изпомпва по-богата на кислород кръв в тялото.

Как да разбера, ако имам анемия?

Вашият лекар може да провери, ако имате анемия чрез кръвен тест, наречен ТГС. Вашият лекар също така ще направи физически преглед и ще поговори с вас за храната, която ядете, лекарствата, които приемате, и историята на семейното ви здраве. Ако имате анемия, вашият лекар може да поиска да направите  и други изследвания, за да се разбере какво я причинява.

Какво е лечението за анемия?

За всеки вид анемия, има две цели за постигане по времена лечението:

Броят на червените кръвни клетки и нивата на хемоглобина да се върне към нормалното, така че вашите органи и тъкани, могат да получават достатъчно кислород.

Лечение на основната причина за анемията.

Лечението, което вашият лекар ви предписва ще зависи от причината за възникването на анемията. Така например, лечението на сърповидно-клетъчна анемия е различно от лечението на анемия, причинена от ниско ниво на  желязото или на фолиевата киселина. Лечението може да включва промени в храната, която се консумира, приемането на хранителни добавки (като витамини или добавки с  желязо), промяна на лекарствата, които приемате, или в по-тежки форми на анемия, медицински процедури като кръвопреливане или хирургични интервенции.

Какво ще се случи, ако анемията не се лекува?

Някои видове анемия могат да бъдат животозастрашаващи, ако не са диагностицирани и лекувани. Твърде малкото кислород в тялото може да увреди органите. С анемия, сърцето трябва да работи по-усилено, за да компенсира липсата на червените кръвни клетки и хемоглобин. Тази допълнителна работа може да увреди сърцето и дори да доведе до сърдечна недостатъчност.

Как да се предпазя от анемия?

Има стъпки, които можете да предприемете, за предотвратяване на някои видове анемия.

Яжте храни с високо съдържание на желязо:

– Житни продукти / хляб с добавено желязо(100% обогатени с желязо е най-добре. Проверете етикета на храните.)
– Черен дроб
– Леща и боб
– Стриди
– Тофу
– Зелено-листни зеленчуци като спанак
– Червено месо (постно)
– Риба
– Сушени плодове като кайсии, сини сливи и стафиди

Консумирайте храни, които помагат на организма да абсорбира желязото, като портокалов сок, ягоди, броколи, или други плодове и зеленчуци с витамин С.

Не пийте кафе или чай по време на хранене. Тези напитки правят по-трудно за тялото ви усвояването на  желязо.

Калцият може да навреди на усвояването на желязо. Може да говорите с лекаря си за най-добрият и подходящ начин да получите достатъчно калций.

Уверете се, че консумирате достатъчно фолиева киселина и витамин В12.

Правете балансиран избор на храната си. Повечето хора, които практикуват здравословно, балансирано хранене си набавят  желязото и витамините от храните, които консумират. Нездравословната диета може да доведе до анемия.

Говорете с вашият лекар за прием на желязо на хапчета(хранителни добавки). Не приемайте тези хапчета, без да говорите първо с Вашият лекар. Но такива хапчета може да предизвикат и нежелани ефекти, като гадене, повръщане, запек и диария. Намалете тези странични ефекти, със следните съвети:

– Започнете с половината от препоръчваната доза. Постепенно увеличавайте до пълната доза.

– Вземете хапчето в разделени дози. Например, ако са предвидени две хапчета дневно, едно сутрин със закуската и едно след вечеря.

– Вземете хапчето с храна.

– Ако един вид хапче ви причинява проблеми, посъветвайте се с вашият лекар за друга марка.

Важно е да се пазят хапчетата плътно запечатани и далеч от обсега на деца. При деца, смъртта е настъпвала от поглъщането на 200 мг желязо.

Ако не сте бременна жена, но сте в детеродна възраст, трябва да се изследвате за анемия на всеки пет до 10 години. Това може да стане по време на редовен здравен преглед. Прегледите трябва да започнат в юношеска възраст.
Ако не сте бременна жена в детеродна възраст със следните рискови фактори за недостиг на желязо, трябва да се изследвате всяка година:


– Тежки менструации
– Нисък прием на желязо
– били сте диагностицирани с анемия в миналото

Следвайте препоръките на вашият лекар за лечение на основната причина за анемията. Това ще предотврати анемията да се върне или да стане по-сериозна.

Колко желязо е необходимо всеки ден?

Повечето хора получават достатъчно желязо, чрез здравословен, балансиран избор на храна и хранене с богати на желязо храни. Но някои групи хора са изложени на по-голям риск от недостиг на желязо:

– Тийнейджърките / жените в детеродна възраст, които имат тежко кървене по време на техния цикъл, които са имали повече от едно дете, или се използва вътрематочно устройство [спирала]
– Бебета и малки деца (най-вече тези, които пият много мляко или с  ускорен растеж)
– Бременните жени (около половината от бременните жени имат желязодефицитна анемия)
– Жени спортисти, които участват в редовни, интензивни упражнения

Тези групи от хора трябва да бъдат изследвани редовно за недостиг на желязо. Ако тестовете показват, че организмът не получава достатъчно желязо,може да бъде предписано желязо на хапчета (хранителни добавки). В екстремни случаи на недостиг на желязо, вашият лекар може да предпише инжекции с желязо. Много лекари предписват хапчета с желязо по време на бременност, защото много бременни жени не получават достатъчно желязо. Тези хапчета може да помогнат, когато само с диета не може да се възстанови нормалното ниво на желязото. Говорете с вашият лекар, за да разберете, дали получавате достатъчно желязо чрез храната, която консумирате, или ако вие или вашето дете трябва да приемате желязо на хапчета. 
Моля, вижте таблицата по-долу, за да се информирате колко милиграма (мг) желязо трябва да се консумира всеки ден.

Препоръчителни хранителни стойности / количества за прием на желязо за кърмачета, деца, и възрастни жени:

      възраст   Бебета и деца     Жени      Бременни     Кърмещи
7 – 12 месеца         11 мг          –              –            –
  1 – 3 години          7 мг          –              –            –
  4 – 8 години         10 мг          –              –            –
    9 – 13 год.          8 мг          –              –            –
   14 – 18 год.            –    15 мг         27 мг        10 мг
   19 – 50 год.            –    18 мг         27 мг         9 мг
  51+ години            –     8 мг             –            –

Колко желязо е необходимо, ако съм бременна?

Бременните жени трябва да консумират два пъти повече желязо от жени, които не са бременни. Но около половината от всички бременни жени не получават достатъчно желязо. По време на бременността, тялото ви се нуждае от повече желязо, заради развиващия се плод, и големият обем загуба на кръв по време на раждането. Ако бременната жена не получава достатъчно желязо, за себе си или за растящото бебе, тя има повишен риск от преждевременно раждане и ниско тегло на роденото бебе. Ако сте бременна, следвайте тези съвети:

Уверете се, че ​​получавате 27 мг.  желязо всеки ден. Вземете добавка с желязо (хапче). Той може да бъде част от пренатален витамин. Започнете да го приемате на първото си предродилно посещение при лекар.
Изследвайте се за анемия при първата си пренатална диагностика.
Попитайте, ако трябва да бъдете тествани за анемия 4 до 6 седмици след раждането.

Аз съм на хормонална терапия по време на менопаузата. Влияе ли това на количеството желязо, което трябва да се приема дневно?

Възможно е. Ако все още имате менструални цикли,  по време на хормоналната терапия, може да се наложи приемът на повече желязо, отколкото при  жените, които са в менопауза, но не са на хормонална терапия. Говорете и се посъветвайте с вашият лекар.

Мерките против забременяване влияят ли на моят рискът от анемия?

Много е вероятно. Някои жени, които вземат противозачатъчни хапчета имат по-малко кървене по време на техните цикли. Това ще намали рискът от анемия. Но жените, които използват вътрематочно устройство (спирала), може да имат повече кървене и да увеличат шансовете си за получаване на анемия. Говорете с вашият лекар.

Аз съм вегетарианец. Какви стъпки трябва да предприема, за да се уверя, че получавам достатъчно желязо?

Това зависи от изборът ви на храни, които консумирате. Тъй като месото и морските дарове са най-добрите източници на желязо, някои вегетарианци може да се наложи да вземат повече  желязо на ден от това, което се препоръчва за другите хора. Следвайте съветите по-горе, за да се предотврати анемията, и се опитайте да приемате витамин C с богати на желязо храни във вашата диета.

Какво ще се случи, ако тялото ми получава повече желязо отколкото се нуждае?

Натрупването на желязо се случва, когато голямо количество желязо се натрупва в организма с течение на времето. Това състояние се нарича хемохроматоза. Допълнителното желязо може да увреди органите, предимно черния дроб, сърцето, и панкреаса. Много проблеми могат да причинят натрупване на желязо. Повечето хора с хемохроматоза го наследяват от родителите си. Това е един от най-често срещаните генетични заболявания в семействата и особено в Съединените щати. Някои други заболявания също може да доведат до натрупване на желязо. Също така може да се получи от години на прекалено приемане на много желязо или от многократни кръвопреливания или диализа за бъбречно заболяване.

Признаци за началото на хемохроматоза могат да включват:

– Умора
– Слабост
– Загубата на тегло
– Коремна болка
– Болки в ставите
– Бодежи в гърдите

Общите симптоми на натрупване на желязо в тялото, включват:

– Артрит
– Пропуснати менструални цикли
– Ранна менопауза
– Загуба на сексуално влечение
– Импотентност (системна невъзможност да се получи или поддържа ерекция)
– Сърдечни проблеми като недостиг на въздух, болки в гърдите, както и промени в честотата или ритъмът на сърцето

Признаците на напреднала хемохроматоза включват:

-Артрит
– Чернодробно заболяване, включително увеличение на черния дроб, цироза, рак, и чернодробна недостатъчност
– Повреда на панкреаса, което може да причинява диабет
– Хронични, постоянни болки в корема
– Тежка умора
– Отслабване на сърдечния мускул
– Сърдечна недостатъчност
– Промени в цвета на кожата, карайки я да изглежда сивкава, жълтеникава или бронзова (не причинени от слънцето)

Лечението зависи от това колко тежко е натрупването на желязо. Първата стъпка е да се отървете от допълнителното количество желязо в организма. Повечето хора са подложени на процес, наречен кръвопускане, което означава източване на кръв. Процедуратаъе проста и безопасна. Половин литър кръв ще се източва веднъж или два пъти седмично в продължение на няколко месеца до една година, а понякога и по-дълго. След като нивата на желязо се върнат към нормалното, ще се пуска половин литър кръв на всеки 2-4 месеца през целият живот. Хората, които не могат да дадат кръв, приемат лекарства, за да премахнат излишното желязо. Това се нарича желязна хелатотерапия. Въпреки, че лечението не може да излекува проблемите, причинени от хемохроматоза, то ще помогне за повечето от тях. Артритът е единственият проблем, който не се подобрява, след като се отстрани излишното желязо.

3 thoughts on “Анемия – същност, видове, симптоми, лечение и предпазване.”

  1. Много е важно преди да знаем нещо повече за анемията е да можем да се предпазим от нея с нашият начин на живот.Тук пишете изключително полезни неща и факти, които вярвам, че ще бъдат от полза за всеки един,който си е направил труда да ви прочете статията.Надявам, се че често ще ни пишете.Нашият организъм е сложно нещо, макар и толкова години на изучаване и медицина виждаме, че все още има неща, които не знам за себе си и кое как ни действа на организма.

  2. От няколко месеца стойностите на хемоглобина падат.Сега е 88.Желязото е 9.8 а ЖСК е 57,6.Не разбирам защо хемоглобина пада.

  3. Благодарен съм, че попаднах на този страхотен блог. Сайтът го открих в Google, когато търсех неща за клинария и останах приятно изненадан! Поздравления и успех с развитието на блога! Ще се радваме, ако разгледате и нашият проект, за повече кликнете тук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *