Начало » » » » » » Йодът и неговите ползи за здравето.

Йодът и неговите ползи за здравето.

Автор: INLOGEDNS | 7/06/2011 11:40:00 пр.об. | 1 коментара
Йодирана сол
Йодът е известен като микроелемент, който е необходим за развитието и растежът в тялото. Изключително важно, е човек да получава достатъчно йод в диетата си, за да се гарантира правилното функциониране на щитовидната жлеза, която може да повлияе на много други елементи на здравето.
 
Няколко от ползите за здравето.

Здрава щитовидна жлеза 

Консумирането на достатъчно йод гарантира, че щитовидната жлеза работи правилно, а когато щитовидната жлеза работи тя балансира хормоните в организма. Тези хормони директно влияят върху скоростта на метаболизма в организма, така че е от съществено значение, йодът да е на разположение във всекидневното хранене, за да  се запази метаболизмът в здравословни граници.

Контролира и подобрява нивата на енергия в тялото.
 
 Когато скоростта на метаболизма се запази, това води до по-високи нива на енергия. Това се случва като резултат от оптималното използване на хранителни вещества и калории.

Репродуктивно здраве 

 Друг аспект на регулираните хормони е репродуктивното здраве. Йодът съдейства за зрелостта на репродуктивните органи и е абсолютно задължително бременните жени  да получават достатъчно йод в диетата си за предотвратяване на вродени дефекти.

Превенция на рака 

 Хранителните елементи в съставът на йодът могат да повлияят на ракови състояния и е било установено, че йодът всъщност помага за отстраняване на увредените клетки, които причиняват рак. Когато се използва йод, раковите клетки може да се свият или да бъдат заменени с здрави клетки.

Пречистване 

 Да се отървем от отпадъците в тялото е важна част от здравословният живот и йодът действително помага за премахване на токсините, които са в тялото. Той е особено ефективен срещу някои токсични химикали, като например живак, олово и флуор, които са често срещани в нашата съвременна среда.

Здрави коса и нокти 

 Йодът може да помогне за растежа на косата и ноктите. Когато човек не разполага с достатъчно йод в тялото си, това може да доведе до загуба на коса или изтъняване на косъма. От друга страна, достатъчното количество йод в организма може да насърчи здравата коса и растежа на ноктите.



Етикети/ключови думи: , , , ,

Вашият коментар:..

1 коментара

  1. Анонимен :

    Йодът е изключително важен елемент за здрава щитовидна жлеза. Никъде в интернет няма да намерите тема - лечение на Хашимото, защото се смята че то е автоимунно заболяване, което не се лекува. Една приятелка обаче ми каза, че се повлиява много добре ако приемате една добавка от кафяво водорасло, наречена Келп.