Начало » » » » Бял или черен хляб?

Бял или черен хляб?

Автор: INLOGEDNS | 7/30/2011 11:12:00 сл.об. | 0 коментара
ХЛЯБ - БЯЛ ИЛИ ЧЕРЕН?

Не е необходимо да изключвате хляба от дневния рацион. Да се изключва хлябът е грешка. Ясно е каква висока стойност има житното зърно като храна, и то ползвано цялостно - като пълнозърнест хляб на трапезата. Още преди 25 века Хипократ ни е завещал своя апел: Да се яде хляб от непресято брашно! 

В обичайната диета на народа на Хунза, призната от диетолозите като най-здравословна и съвършена на планетата, хлябът присъства при всяко слагане на трапезата но той е приготвен от зърно, смляно, омесено и опечено в деня на самата консумация. Като допълнителни съставки при приготвянето на хляба понякога се използват и други житни храни: овес, ръж, просо, елда - те също се смилат цялостно, без отстраняване на триците или на зародиша.

Белият хляб се приготвя от преработено зърно, на което са отстранени полезните части, като обвивка , зародиш и др. след което е смляно на брашно. Полученият хляб е с много ниски хранителни качества, особено сравнен със черният и пълнозърнест хляб.

Най-добрият избор, който можете да направите за своето здраве по отношение на използваният от вас хляб, е да консумирате предимно черен и пълнозърнест хляб.



Етикети/ключови думи: , ,

Вашият коментар:..

0 коментара