Начало » » » » » » Aбсцес - същност, видове и предотвратяване.

Aбсцес - същност, видове и предотвратяване.

Автор: INLOGEDNS | 7/29/2011 04:20:00 сл.об. | 0 коментара
зъбен абсцес
Абсцесът е събиране на гной в някоя част на тялото, и това в повечето случаи, води до подуване и възпаление в тази област.

Причини.

Абсцеси се получават, когато дадена област на съответната тъкан се инфектира и имунната система на организма се опитва да се бори с тази инфекция. Белите кръвни клетки се придвижват през кръвоносните съдове до областта на инфекцията и се концентрират в рамките на повредени тъкани. По време на този процес, се образува гной. Гнойта е натрупване на течности, живи и мъртви бели кръвни клетки, мъртва тъкан, и бактерии или други чужди вещества(това са всички непотребни и отпадни продукти и вещества резултат от оздравителните процеси).


Абсцеси могат да се образуват в почти всяка част на тялото. Кожата и зъбите са най-често засяганите области. Абсцеси могат да бъдат причинени от бактерии, паразити и чужди, вредни за тялото вещества.

Абсцес върху кожата е лесно да се открие и забележи. Той често е зачервен, подут, и болезнен.  В други области на тялото, те  не са толкова лесно откриваеми, но могат да причинят значителни щети на организмът.

Няколко от по-обичайните видове абсцеси са:

- Абдоминален абсцес
- Aмебен чернодробен абсцес
- Аноректален абсцес
- Бартолинов абсцес
- Мозъчен абсцес
- Епидурален абсцес
- Перитониален абсцес
- Пиогенен чернодробен абсцес
- Кожен абсцес
- Абсцес на гръбначният мозък
- Подкожен абсцес
- Зъбен абсцес

Откриване развиващ се абсцес.

Често се взима проба (биопсия) от течността или гнойта образувана от абсцесът и ще бъдат тествани, за да се види каква е причината за проблема.

Лечение.

Лечението е различно за различните случаи, но често се изисква хирургическа намеса, антибиотици, или и двете.

Обадете се на вашия лекар, ако смятате, че може да имате какъвто и да е вид на абсцес.

Предотвратяване.

Предотвратяването на абсцесите зависи от това къде те се развиват. За пример, добрата хигиена може да помогне за предотвратяване на кожни абсцеси, зъбната хигиена и рутинните грижи за устата ще предотвратят образуването на зъбен абсцес.

Можете да намалите риска от разпространение на бактерии като миете ръцете си редовно.

Яжте здравословно.

Хранителна диета, която е богата на витамини и минерали може да помогне на имунната система да работи правилно и да се бори с инфекцията. Плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на витамини и минерали (Стремете се да изяждате най-малко пет порции или 500-600 гр. на ден).

Контрол на теглото.

Ако сте с наднормено тегло, сте с по-голям риск от развитие на абсцеси на кожата. 

Избягвайте пушенето на цигари.

Пушенето причинява широк спектър от сериозни здравословни проблеми, които могат да повлияят на способността на имунната система да се бори с инфекцията. Ако сте пушач, най-доброто нещо, което можете да направите, за да подобрите общото си здравословно състояние е да се откажете от цигарите. 



Етикети/ключови думи: , , , ,

Вашият коментар:..

0 коментара