Начало » » » » » » БЕЗСЪНИЕ - причините може да са чисто психични.

БЕЗСЪНИЕ - причините може да са чисто психични.

Автор: INLOGEDNS | 7/27/2011 01:52:00 сл.об. | 0 коментара
Ще побързаме да направим уговорката, че ако ви се е случило да не спите един-два пъти, както трябва, това все още не е безсъние. На всеки в живота му се е случвало да се върти цяла нощ ту на едната, ту на другата страна. Не е нужно и да се паникьосвате, ако не можете да мигнете от зъбобол. В този случай проблемът ще реши стоматологът и на следващата нощ ще се наспите. 

Тревожно е вече, когато уж нямате проблеми със здравето, а заспивате все по-трудно и по-трудно. 

Причините за безсънието могат да се коренят в психично заболяване. Най-често нощното бодърстване е симптом на шизофрения, психични или соматични нарушения. Сред тях е депресията, тревожността, афективните, невротични и органични разстройства. Причина за безсъние може д бъде както неправилното хранене, така и приемът на психоактивни вещества. 

Не могат да спят онези, които мислят 

По принцип причина за това затормозяващо състояние е хроничната преумора, и то не физическа, а интелектуална преумора. Когато мозъкът е постоянно напрегнат и не е в състояние да се изключи дори през нощта. Ето затова може да се каже, че безсънието е проблем на хората, които умеят да мислят. 

То често застига тези, които се занимават с отговорна работа и решават проблеми буквално 24 часа в денонощието. Животът на тези хора по принцип е разписан до минута, защото от тях зависи успехът на фирмата и благосъстоянието на близки и роднини. Затова имат много работа, много отговорности. 

Животът на съвременния делови човек е непрекъсната работа. Ако той се отпусне, конкуренцията може да му отнеме част от дейността. Така че той трябва да бъде нащрек. 

Мозъкът обаче, работейки в такъв напрегнат режим, в един момент може да откаже да изключи. И се улавяте, лежейки в леглото, да мислите непрекъснато, да пресмятате и съобразявате. Мислите за работата пълзят в главата ви и не ви дават да заспите. А на сутринта - лошо настроение, сънливост, яд ви е на целия свят. 

Проблемът е доколко мозъкът умее да се справя 

И хора, които не работят денонощно, също могат да изгубят нормалния си сън. Всеки проблем, който преследва човека, е способен да го изкара от релси. В такава ситуация еднакво страдат и видният академик, и обикновеният ученик. Същността на проблема не е в това, над какво именно мислите и страдате. Проблемът е доколко мозъкът съумява да се справи с поставената задача. Ако за вашия проблем трябва да се мисли ден и нощ, мозъкът е принуден постоянно да работи. 

Не пийте сънотворни 

Първото, което прави човек, неуспял вече няколко денонощия да спи, както трябва, е да се отправи към аптеката за сънотворни. Той се надява, че лекарството ще реши проблемите. Но много греши. Защото и най-ефикасното сънотворно няма да го избави от грижите, които го измъчват. 

Сънотворното не е нищо друго освен седативен психотропен препарат. И като всяко подобно средство, той е насочен преди всичко към затъпяване на мозъка, към отклоняването му от проблемите. При това човек получава само илюзията за сън. Лекарство, оказващо такъв ефект (особено ако е в по-големи дози “за всеки случай”), всъщност е не по-малко вредно за мозъка, отколкото например алкохолът. Затова вместо мозъкът да си почине, той продължава да се бори с отровата. И на сутринта човек пак се събужда разбит, трудно се съсредоточава и е още по-раздразнен. 

Ето защо, ако лекарят не ви е предписал сънотворно, по-добре не се докосвайте до него. Има много други начини да се реши проблемът с безсънието. 

Специалистите, на които се налага да се сблъскат с безсънието, са единодушни, че най-доброто лекарство за това нарушение е да се разбере причината за него. 


Помислете си какво не ви дава покой.
източникlekar.bg



Вашият коментар:..

0 коментара