Начало » » » » » Необразованите българки пушат през бременността .

Необразованите българки пушат през бременността .

Автор: INLOGEDNS | 7/26/2011 07:46:00 пр.об. | 0 коментара
Колкото по-високо образована е жената, толкова опасността от това да не успее да се откаже от цигарите през бременността е по-малка. 

Разликата между пушещите високообразовани дами и тези, които са останали с основно или дори начално образование и продължават да пушат, докато износват детето си, се измерва в пъти. Според експерти, жените, които спадат към втората група, пушат до 8 пъти по-често от висшистките. 

Ако средният процент на жените, които посягат към цигарата, докато са бременни, е 60%, то при нискообразованите тези проценти са още по-високи. 
Негативна е и статистиката, че дори да се откажат от пагубния си навик през деветте месеца до раждането, над 80% от жените започват да пушат отново веднага, след като родят, или малко лед това. 

Докато родните гинеколози отчитат тези плашещи за бъдещите поколения факти, то в световен мащаб този проблем е почти овладян. В САЩ например жените, които пушат докато са бременни, са едва 14% от всички, а за страните от европейския континент средния процент е 25. 

У нас обаче дали заради нивото на образованост или манталитета, жените не се отказват от цигарите. Около 18% от случаите на преждевременно раждане в България са свързани именно с тютюношушенето, но българката сякаш няма достатъчно знания и стимул да се откаже от страстта към цигарения дим.
източникlekar.bg



Етикети/ключови думи: , , ,

Вашият коментар:..

0 коментара