Начало » » » » » » » » » » Акне - причини за появата му и основна информация.

Акне - причини за появата му и основна информация.

Автор: INLOGEDNS | 7/24/2011 03:27:00 сл.об. | 0 коментара
Какво е акне? 

Акнето е заболяване, което засяга мастните жлези на кожата. Малките дупки в кожата, наречени пори, са свързани с мастните жлези, намиращи се под кожата. Тези жлези произвеждат мазна субстанция, наречена себум. Порите са свързани с жлезите чрез канал, наречен фоликул. От вътрешността на фоликулите, себумът изнася мъртвите клетки на повърхността на кожата. Тънки много малки косми също растат през кожните фоликули. Когато фоликулът на кожната жлеза се запуши(от замърсяване, прекомерно омазняване на кожата или по друга причина), тогава се появява акне.

Повечето така наречени "пъпки" се появяват върху лицето, шията, гърба, гърдите и раменете. Акнето не е сериозна заплаха за здравето, но то може да остави белези по кожата.

Как точно се появява акнето.

Понякога, космите, себумът и кожните клетки се слепват заедно и образуват запушване на порите. Бактериите в тази запушалка предизвикат подуване и възпаление. Тогава, когато запушването започне да се разраства, пъпката расте.

Друга причина за поява на акне е хормонален дисбаланс, като това могат да са някои от хормоните на щитовидната жлеза, на хипофизата или половите жлези. Най-често причината е в   дисбаланс на нивата на тестостеронът и естрогенът, и особено на андрогенният анаболен хормон дихидротестострон, имащ голям принос и към либидото. Но тъй като всички хормони в човешкото тяло са в сложна взаимовръзка е трудно да се даде еднозначен отговор по този въпрос. Най добре е да бъде потърсен съвет от ендокринолог или друг специалист в тази област.

В допълнение често акне се получава и от използването на анаболни стероиди, най-често неправилно. Акнето е неприятен резултат от използването на стероиди, но употребата им има и много други вредни за здравето последствия, затова на първо място трябва да бъдете много внимателни когато използвате такива синтетични добавки и задължително под наблюдението и със съветите на специалист.

Има много видове акне. Най-често срещаните видове са:

- С бял връх. Това са пъпки, които остават под повърхността на кожата.

- Черни точки. Тези пъпки се издигат над повърхността на кожата и изглеждат черни. Черният цвят не е от мръсотия.

- Папули. Това са малки розови подутини, които могат да бъдат много дразнещи.

- Пустули. Тези пъпки са червени на дъното и с гной на върха.

- Възли. Това са големи, болезнени, твърди пъпки, които са дълбоко в кожата.

- Кисти. Тези дълбоки, болезнени, пълни с гной пъпки, могат да оставят белези по кожата.

Кой страда от акне?

Акнето е най-честото заболяване на кожата. Хора от всички раси и възрасти страдат от акне. Но това става най-често при подрастващите и младите хора. Около 80 на сто от всички хора на възраст между 11 и 30 години имат акне в някакъв момент. Някои хора дори в четиридесетте и петдесетте си години получават акне.

Какво причинява акне? 

Причината за акнето е неизвестна все още. Но лекарите са наясно с някои фактори, които могат да го причинят:

- Увеличението в хормоналните нива в юношеските/тийнейджърски години (това може да накара мастните жлези да се запушват по-често).

- Хормоналните промени по време на бременност.

- Използване или спиране на противозачатъчни хапчета.

- Наследственост (ако вашите родители са имали акне, е много вероятно и вие да го получите).

- Някои видове лекарства.

- Мазен, некачествен грим.

Как се лекува акнето?

Акнето се лекува от лекари, които работят с кожни проблеми (дерматолози). Лечението има за цел да:

- Излекува акнето.

- Предотврати образуването на ново акне.

- Предотврати оставянето на белези

- Помогне да се намали неудобството от акнето.

Ранното лечение е най-добрият начин за предотвратяване на белезите. Вашият лекар може да предложи лекарства с рецепта. Някои лекарства против акне се поставят директно върху кожата. Други лекарства са във формата на хапчета. Лекарят може да ви посъветва да използвате повече от едно лекарство.

Какви грижи трябва да полагат за кожата си хората страдащи от акне?

Ето няколко начина да се грижите за кожата си, ако имате акне:

Почистете кожата внимателно. Използвайте немного силен лосион за почистване сутрин, вечер и след тежки тренировки(ако тренирате). Чопленето на кожата и стискането на пъпките не помага за решаване на проблема. Така  дори може да влошите положението.

Опитайте се да се въздържате от подобни действия. Ако стискате, чоплите или чешете пъпките, може да получите белези или тъмни петна по кожата си в последствие.

Бръснете се внимателно. Ако се бръснете, можете да опитате електрическа или други видове бръсначки, за да видите, коя дава най-добри резултати за безопасно бръснене. За обикновенните самобръсначки, се уверете че са с остри ножчета. Също така, от полза е да омекотите брадата си със сапун и вода преди да поставите крем за бръснене. Бръснете се внимателно и само, когато е нужно, не прекалявайте с прекалено често бръснене.

Избягвайте прекаленото излагане на слънце. Много лекарствени средства против акне, могат да увеличат вероятността  от слънчево изгаряне. Прекалено много "слънчеви бани" могат също така да причинят бръчки на кожата и повишаване на рискът от рак на кожата.

Избирайте гримът си внимателно. Всеки използван от вас грим трябва да бъде без мазни и омазняващи вещества в съставът си. Потърсете на етикета дали е написано, че гримът не причинява комедони.  Това означава, че гримът няма да запушва порите. Въпреки това пак е възможно да получите акне, затова е препоръчително да се избягва употребата на грим, когато е възможно, докато проблемът не се реши.

Мийте косата и лицето си редовно и по-често, особено ако имате мазна кожа и коса.

Какво може да влоши акнето?

Ето някои фактори, които може да влошат акнето:

- Промяна на нивата на хормоните при млади момичета и възрастни жени, от 2 до 7 дни преди началото на менструалният им цикъл.

- Натискът и протриването от моторни каски, раници, стегнати яки, шапки.

- Замърсяването и високата влажност на въздуха.

- Стискане и чоплене на пъпките.

- Силно чесане и търкане на кожата.

Ето и някои митове за причините за акнето. 

Има много митове за това, какво причинява акне. Мръсната кожа и стресът не причиняват акне. Също така, шоколадът и мазните храни не причиняват акне при повечето хора. Но тези фактори могат да влошат състоянието на вече получено акне.



Вашият коментар:..

0 коментара