Начало » » » » » » » 80 процента от болестите се дължат на паразити.

80 процента от болестите се дължат на паразити.

Автор: INLOGEDNS | 7/27/2011 05:16:00 сл.об. | 0 коментара
кръгли червеи
Около 1500 българи умират всяка година заради малките гадинки, които се оказват... умни същества!


Непрекъснатите проблеми с имунитета на хората доведоха до феноменално разпространение на паразитните болести. Но това не е всичко. Наскоро учените откриха в поведението на паразитите (аскариди, токсоплазми и прочее хелминти) признаци на колективен разум. Откритието на паразитолозите е наистина удивително. Досадните хелминти демонстрират чудеса в адаптацията: те са се научили да образуват колонии, да съгласуват стриктно действията си, да функционират като единен организъм с цел преживяване и размножение. 


Добре би било, ако проблемът беше само в това. Ние живеем в крайно агресивна среда, така че шансовете ни да се заразим са извънредно големи. Своята лепта в процеса внасят четириногите, които наричаме наши приятели. 

КУЧЕТАТА И КОТКИ Е СА НОСИТЕЛИ НА ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО ПАРАЗИТИ 
в 1 г котешки изпражнения се съдържат до 20 млн. цисти на токсоплазмата; 
в 1 г кучешки - до 5000 яйца на глисти

Съхнейки, фекалиите на животните насищат въздуха, който дишаме със спорите на паразитите, а вятърът ги разнася на десетки километри. В цивилизованите страни, където собствениците на домашни животни са задължени да събират фекалиите им по улиците, глистните инвазии са намалели. Ние също подхванахме такава инициатива, но засега няма резултати. 

ВРЕДА ИЛИ ПОЛЗА 

Спорът, дали да се борим с паразитите, или не, и до днес не е прекратен. Една от гледните точки е, че хелминтите тренират някак нашия имунитет, държат го в тонус. Наскоро аржентински лекари стигнаха до изумителен извод: те са установили, че множествената склероза и някои други автоимунни заболявания протичат по-леко и се развиват по-бавно при хора, заразени с чревни хелминти. Отделяните от тези паразити вещества потискат активността на клетките на имунната система, която престава да разрушава собствените си тъкани и нервни клетки. 

Според други данни повече от 80 процента от съществуващите заболявания така или иначе са съпътствани от паразити. 

В това число са: 

астмата; 
анемията; 
алергията; 
артритът; 
атопичният дерматит; 
безплодието; 
безсънието; 
хепатитът; 
хемороидите; 
гинекологичните болести. 

Освен това паразитите могат да са причината и за възникването на диабета, диатезата, импотентността, имунните разстройства, инсулта, колита, невродермита, неврозите, туморите, остеопорозата, панкреатита, простатита, папиломите, сърдечносъдовите заболявания, цирозата на черния дроб и други. Паразитите активно поглъщат от кръвта и тъканите на човек хранителните вещества, витамините, микроелементите, в буквалния смисъл пият кръвта (в някои случаи до 0,5 л на денонощие!), изяждайки еритроцитите и левкоцитите. Освен това те отделят млечна киселина, лош холестерол, различни токсини, постепенно отравяйки целия организъм. Изводите са очевидни... 

СТРАТЕГИЯ НА ЛЕЧЕНИЕТО 

За да се спасим от паразитите, е необходим комплексен подход. Наред с препарати като азинокс (празиквантел), алкопар, вермокс, хелминтокс, пиперазин, пирантел, трихопол, фенасал, хлоксил, се приемат и билкови настойки. Курсът на лечение се определя и назначава от лекар на основание на резултатите от изследванията. 

ПРОФИЛАКТИКАТА 

Превантивните мерки се свеждат до отстраняването на рисковите фактори и стриктна лична хигиена. Като помощно средство се въоръжете и с една любопитна информация. В хода на изпитание на нови антипаразитни препарати върху свине учените били учудени от факта, че едно от прасетата така и не успяло да се зарази с хелминти, колкото и да ги добавяли в храната му. Оказало се, че опитното зверче се отличавало от събратята си с необичайно весел и добър нрав. Това му послужило като своеобразна защита срещу заразата. Направете си изводите! 

ХРАНАТА – ДОКТОР 

За да не станете жертва на хелминтите, яжте повече чесън и подправки. Ароматните подправки оказват мощно антипаразитно действие. 

ДОБРАТА РЕЦЕПТА 

Смелете в кафемелачка равни количества карамфил, джинджифил, кардамон, куркума и кимион. Изсипете сместа в буркан, затворете я и я поставете на тъмно. Добавяйте от тази смес в храната (не повече от ч. л. на порция, за деца над три години - лъжичка). 

Внимание! Сместа е противопоказна за деца до три години и за алергичните към подправки, при язва на стомаха и дванадесетопръстника. 

ДА ГИ ЧИСТИМ ИЛИ НЕ? 

Няма особен смисъл в примитивното очистване на организма. Хелминтите са снабдени с богат арсенал от средства за фиксиране към най-различни повърхности (хоботчета, кукички и др.), които те използват с голям успех по време на такива процедури, за да останат в организма. Максималното, което можете да постигнете, е да изведете от организма токсичните продукти от дейността им. Не забравяйте обаче, че всяко очистване е силен стрес за организма, затова не си струва да го правите. Съществуват комплексни прочиствания, които помагат да се отървем от неканените гости, но за това ще говорим в някой от следващите материали. 

Сега учените разработват нов метод за борба с хелминтите, основан на парализирането им. Лишени по този начин от способността да се закрепват в органите и тъканите, те се отстраняват по-лесно. 

ИНТЕРЕСЕН ФАКТ 

Учени от Единбургския университет са открили, че хелминтите произвеждат особено вещество, което заблуждава имунните клетки със защитна роля да разпознаят кой е свой и кой чужд в човешкия организъм. Ако учените започнат да използват това вещество, ще се появи надежда да се победи диабетът, астмата и сенната хрема, без прилагане на медикаментозна терапия. 

4,5 милиарда човека в света са заразени от паразитни заболявания. 
650 млн. души се заразяват с тях всяка година. 
около 1500 души умират всяка година в България от паразитни болести. 

Рискът от заразяване с хелминти нараства, ако: 

се къпете в открити водоеми (реки, езера, язовири); 
не миете ръцете си с топла вода и сапун преди хранене; 
не миете със сапун и не изплаквате с вряла вода плодовете, зеленчуците, ягодите (личинките на паразитите се прилепват здраво към листата и плодовете и е невъзможно да се измият с вода). 
не измивате яйцата със сапун; 
употребявате в храната си сланина с месни жилки, слабосолена риба от пресни водоеми, свински шишчета; 
пиете непреварена вода (извън града, на вилата, на село, сред природата); 
ходите боси по тревата; 
държите вкъщи котка или куче. 

Ясно е как може да се намали рискът. И непременно следете здравето на вашите питомци, два пъти в годината провеждайте необходимите профилактични процедури. 

ДИАГНОСТИКАТА 

За откриване на хелминтите днес се използва вегетативният биорезонансен тест, разработен от немския лекар Х. Шимел. Специален прибор въздейства чрез електромагнитни полета върху клетките на органите и върху тъканите в организма на човек и на хелминтите. Тестът позволява да се идентифицира конкретният паразит. 
източник: lekar.bg



Вашият коментар:..

0 коментара