10 ползи за здравето от черният шоколад.

Автор: INLOGEDNS | 7/07/2011 11:07:00 сл.об. | 0 коментара
бонбони - черен шоколад
Черният шоколад е особено полезен. В действителност, много експерти препоръчват да се яде 30-60 грама или няколко парчета/блокчета тъмен шоколад всеки ден.

Колкото повече шоколадът се обработва, толкова по-малко е полезен той за здравето. Затова и суровите продукти от какао са станали толкова популярни напоследък. Все пак, много полезни за здравето съставки остават в обработения тъмен шоколад, при условие, че не са твърде много добавените нездравословни съставки, като например високото съдържание на захар.

Високо съдържание на антиоксиданти.

Какаото съдържа флаваноли, вид флавоноиди, които се срещат само в какаото и шоколада. Флавоноидите са естествени съединения, които се срещат в растителните храни, които действат като антиоксиданти и неутрализират свободните радикали в тялото.

Понижава кръвното налягане.

Черният шоколад е доказано в проучвания, че понижава кръвното налягане при хора с повишено кръвно налягане.

Намалява LDL холестерола.  

Яденето на тъмен/черен шоколад редовно е доказано, че намалява LDL холестеролът(лошият холестерол) с около 10%.

Естествен антидепресант.

Шоколадът съдържа серотонин,  който е естествен антидепресант. Шоколад също стимулира производството на ендорфини, които създават чувство на щастие и удоволствие. Всъщност, едно проучване е установило, че топенето на парче шоколад в устата, създава чувство на удоволствие по-дълго от страстна целувка. Това може да обясни защо много хора обикновено посягат към шоколада, когато са депресирани.

Бори се с рака.

Няколко проучвания са установили, че шоколадът е един от най-добрите храни за борба с рак  заедно с други храни като червено вино, боровинки, чесън, и чай. Двата начина, по които той се бори с рака е чрез инхибиране(намаляване) на клетъчното деление и намаляване на възпалението. Изследователската работа в тази насока продължава и вероятно ще се намерят още допълнителни начини, по които шоколадът се бори с рака.

Предотвратява образуването на кариес.

Научни изследвания са установили, че теоброминът в шоколада предпазва от кариес чрез премахване на Streptococcus mutans, бактерия в устната кухина, която допринася за кариесите.

По-дълъг живот и по-малко заболяванията. 

Едно проучване в Холандия, в което са изследвани 200 мъже над 20 годишна възраст е установило, че тези, които консумират големи количества шоколад, ( млечен шоколад и тъмен шоколад) живеят по-дълго и имат по-ниски общи нива на заболяване, отколкото мъжете, които консумират малко или никакво шоколад.

Проучване на Харвардския Университет проведено върху племето "Куна" от Панама доведе до подобни констатации.  Хората от племето Куна консумират големи количества сурово какао всеки ден и проучването е установило, че те да имат ниски общи нива на болести и по-голяма продължителност на живота от съседните племена, които не консумират толкова много сурово какао.

Още доказателства за това, че тъмният/черен шоколад удължава живота, предоставя фактът, че много хора приписват дълголетието на най-дълголетният човек в света, Жан Луиз Калмент, живяла до 122 - годишна възраст на консумираните от нея до 1,13 кг. черен шоколад на седмица.

Високо съдържание на магнезий. 

Кaкaoто е по-богато на магнезий, отколкото всяко друго растение. Магнезият е важен минерал, който помага за регулирането на храносмилателната, нервната и сърдечно-съдовата системи. Тъй като много хора са с дефицит на магнезий, добавяйки богатият на магнезий тъмен шоколад към диетата си можете да подобрите здравето си като цяло.

черен шоколад снимкa: wikipedia

Пречиства артериите.

Проучванията показват, че антиоксидантите в какаото работят като метли за изчистването на плаките от артериите.

Здраве за мозъка. 

Много изследвания са показали, че тъмният/черен шоколад е полезен за мозъка. Изследователи от университета "Джон Хопкинс" са установили, че той може да предпази мозъка след инсулт чрез предпазване на нервните клетки от по-нататъшно увреждане. Черният шоколад също е установено, че подобрява ефективно паметта. Изследователите от Института Салк в Калифорния са установили, че един химикал в шоколада, наречен епикатехин подобрява паметта на мишки.

Затова докато другите налитат на нездравословни бонбони, вие си вземете парче тъмен/черен шоколад или продукт съдържащ сурово какао, и така ще дадете на тялото и мозъка си огромен здравословен тласък. Ако го правите редовно, бихте могли да удължите живота си и да бъдете по-щастливи, с по-дълъг живот и с по-малко заболявания, от околните които не консумират  шоколад. Всъщност можете до го препоръчате и на тях. Да ви е сладко :).



Вашият коментар:..

0 коментара