Начало » » » Лечение на махмурлук и полезни съвети.

Лечение на махмурлук и полезни съвети.

Автор: INLOGEDNS | 6/27/2011 06:25:00 пр.об. | 1 коментара
алкохол-коктеил с черешка
Силно главоболие, гадене, виене на свят, дехидратация: всеки, който някога е пил прекалено много алкохол много добре познава тези последствия.

Алкохолът е диуретик (причинява засилено отделяне на течности от тялото), затова прекаленото пиене може да доведе до обезводняване. Обезводняването е това, което причинява много от симптомите на махмурлука.

Алкохолът може да разстрои стомахът ви и ще ви донесе лош сън през нощта. Вие все още може да имате известно количество алкохол в системата си на следващата сутрин.

Лековете за махмурлук са мит.

Лековете за махмурлук обикновено са мит. Няма магически лек за махмурлук. Има някои съвети за избягване на махмурлука и за облекчаване на симптомите, ако имате такъв. 

Най-добрият начин да се избегне махмурлукът е да не пиете. Ако все пак решите да пиете алкохол, правете го разумно и в рамките на препоръчаните граници. 
За да избегнете махмурлука, не пийте повече, отколкото знаете, че вашето тяло може да понесе. Ако не сте сигурни колко е това, тогава бъдете много внимателни. 

Знайте своята мярка и граници.

За намаляване на рискът от бъдещи сериозни здравословни проблеми, мъжете не трябва да пият повече от 3-4 единици алкохол на ден. Жените не трябва да пият повече от 2-3 единици алкохол на ден(на колко е равна една единица за различните видове алкохол, можете да прочетете малко по-надолу) .
Тези съвети означават , че не трябва да консумирате толкова алкохол всеки ден или през повечето дни от седмицата за продължителен период от време.

Определянето на препоръчителните единици може да бъде малко трудно в началото, но след като знаете колко единици съдържат различните алкохолни напитки, можете безпроблемно да следите това, което консумирате.

Може да се изненадате, че голяма чаша вино, например, съдържа около 3 единици. В една вечер лесно можете да прекалите ако не внимавате. Ето някои примери:

- кен с бира, съдържа - 1.8 единици
- една халба бира  - 2.3 единици
- малка чаша вино (125 ml) - 1.5 единици
- една голяма чаша вино (250 мл) - 3 единици
- мярка за спиртни напитки (25 мл) - 1 единица 


Следвайте тези съвети, за да държите махмурлука далеч: 

Не пийте на празен стомах. Преди да излезете вечер в която знаете, че ще пиете, консумирайте храна, която включва въглехидрати (като макаронени изделия или ориз) и мазнини. Храната ще забави усвояването на алкохола.
Не пийте тъмно оцветени напитки, ако сте установили, че сте чувствителни към тях. Те съдържат естествени химикали, наречени конгенери (примеси), които дразнят кръвоносните съдове и тъкани в мозъка и може да направят махмурлука по-тежък.
Пийте вода или негазирани безалкохолни напитки между всяко алкохолно питие. Газираните напитки ускоряват усвояването на алкохола в системата ви, като така правят нещата по-тежки за вас, затова ги избягвайте.
Пийте чаша вода, преди да отидете да спите. Дръжте чаша вода до леглото си и отпивайте ако се събудите през нощта, това ще намали дехидратацията причинена от диуретичният ефект на алкохола и ще облекчи вашият махмурлук.

На сутринта след препиването.

Ако се събудите на следващата сутрин и се чувствате ужасно, най-вероятно не следвате  горните съвети. Въпреки, че няма реални лекове за махмурлука, има начини за облекчаване на симптомите.

Лечение на махмурлук.

Лечението включва рехидратиране(приемане на достатъчно течности) на тялото, така ще можете да се справите с махмурлука (въпреки че най-доброто време да рехидратиране е преди лягане).

Болкоуспокояващите може да помогнат с главоболието и мускулните спазми. Парацетамол-базирани лекарства обикновено са за предпочитане, като приемането на аспирин може допълнително да дразни стомаха и да увеличи гаденето и повръщането.

Сладките храни може да ви помогнат да се почувствате по-малко зле. В някои случаи, антиациди могат да бъдат необходими за успокояване и облекчаване на стомаха на първо място.

Бульон или супа, е добър източник на витамини и минерали, които могат да допълнят изчерпаните ресурси на вашето тяло. Основното предимство на бульонът и супите е, че са лесно смилаема храна за един отслабен стомах и нуждаещ се организъм(какъвто е организмът след препиване и при махмурлук).

"Да избиете клин с клин" (пиене на повече алкохол) не помага. Пиенето на сутринта е рискован навик, а така вие може просто да забавяте появата на симптомите, докато алкохолът се абсорбира и да влошите нещата.

Ако сте имали тежка сесия с пиене, с махмурлук след това или не, лекарите съветват да изчакате 48 часа преди да пиете повече алкохол, за да дадете на тъканите на тялото си време да се възстановят. Понякога, разбира се, махмурлукът сам помага този съвет да се следва по-лесно като ви изважда от строя за определено време.

Затова бъдете внимателни с консумацията на алкохол и ако го употребявате го правете с мярка. 



Етикети/ключови думи: ,

Вашият коментар:..

1 коментара