Начало » » » » » » Папая - плодът извор на здраве.

Папая - плодът извор на здраве.

Автор: INLOGEDNS | 6/13/2011 10:51:00 сл.об. | 0 коментара
Дърветата на Папаята могат да бъдат намерени навсякъде в тропическите страни. Те се отглеждат много лесно, но те също са и много полезни за здравето и лечението на различни заболявания. Ето някои важни ползи за здравето от консумацията на папая.

Папая съдържа два ензима: папаин и химопапаин. Папаин е подобен на ензимите за разграждане на протеини, които се произвеждат от панкреасът. Те са в състояние да разградят протеините, които се натрупват около раковите клетки и това помага на имунната система да унищожава раковите клетки по-лесно. Химопапаин е много полезен ензим за разграждане на белтъчините в аминокиселините. Тези аминокиселини могат да бъдат след това комбинирани отново образувайки протеини, които могат да бъдат използвани от нашите органи.



Фибринът е друго полезно вещество, което може да се намери в папаята. То намалява рискът от образуване на кръвни съсиреци и предотвратява инсулти. Също така, фибринът подобрява качеството на кръвните клетки и поддържа правилното кръвообращение. Папая е плод богат и на каротин и ликопен. Те са мощни антиоксиданти и намаляват рискът от рак. Той също така способства за увеличаване на анти-метастатичната активност на имунната система.

В допълнение, папаята съдържа витамини С, Е и А, витамини  от групата B, флавоноиди, фолиева киселина, калий, магнезий и фибри. Всички те насърчават съществуването на здрава имунна система и помагат за предотвратяване на ушни инфекции, грип и настинки.

Хранителна стойност на 100 гр. Папая:

Енергия - 163 кДж (39 ккал)
Въглехидрати - 9,81 грама
- Захари, - 5,90 гр
- Хранителни влакнини - 1,8 грама
Мазнини - 0,14 грама
Протеин - 0,61 грама
Витамин А екв. - 328 микрограма (36%)
Тиамин (Витамин. B1) - 0.04 мг (3%)
Рибофлавин (B2 витамин.) - 0,05 мг (3%)
Ниацин (Витамин B3 .) - 0.338 мг (2%)
Витамин В6 - 0,1 мг (8%)
Фолиева киселина (Витамин B9.) - 38 микрограма (10%)
Витамин С - 61,8 мг (103%)
Калций - 24 мг (2%)
Желязо - 0.10 мг (1%)
Магнезий - 10 мг (3%)
Фосфор - 5 мг (1%)
Калий - 257 мг (5%)
Натрий - 3 мг (0%)

* Процентите представят средните препоръчителни стойности за дневен прием.



Вашият коментар:..

0 коментара