Начало » » » » » » Болест на Хашимото - симптоми, диагностициране и лечение.

Болест на Хашимото - симптоми, диагностициране и лечение.

Автор: INLOGEDNS | 6/29/2011 12:40:00 сл.об. | 20 коментара
цикличен процес на работа на щитовидна жлеза
Какво е болестта на Хашимото? 

Болестта на Хашимото е заболяване на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията, точно под адамовата ябълка. Тя произвежда хормони, които контролират обмяната на веществата, и много други процеси в нашият организъм. Това включва процеси като сърдечната честота и колко бързо ще  се изгарят калориите в тялото. Когато страдате от болестта на Хашимото, имунната ви система започва да атакува щитовидната жлеза, карайки я да се подуе и раздразни. Когато това се случи, щитовидната жлеза не може да произвежда хормони в нормални количества както преди.

Какви са причините за болестта на Хашимото? 

Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване. В нормални обстоятелства антителата, произвеждани от имунната система помагат за защитата на тялото срещу вируси, бактерии и други чужди вещества и тела. Автоимунно заболяване е, когато имунната система произвежда антитела, които атакуват тъканите на тялото и/или органите. При болестта на Хашимото, антителата атакуват щитовидната жлеза.

Какви са симптомите на болестта на Хашимото?

Много хора, които страдат от болестта на Хашимото нямат видими симптоми. С напредването на болестта симптомите, които се проявяват са сходни с хипотироидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза). Това е така, защото атаката на антителата върху щитовидната жлеза я кара да произвежда по-малко хормони. Симптомите на болестта на Хашимото, включват:

- Умора
- Неочаквано покачване на теглото
- Повишена чувствителност към студа
- Мускулни болки, спазми, болезненост или скованост
- Болка, скованост на ставите или подуване на ставите
- Бледа, суха кожа
- Подпухнало лице
- Дрезгав глас
- Запек
- По-тежки от нормалните менструални цикли при жените
- Повишен холестерол в кръвта
- Депресия
- Видимо разширение/подуване на щитовидната жлеза
- Забравяне, проблеми с паметта

Как можете да разберете, че страдате от болестта на Хашимото? 

- Прави се физически преглед при лекар  за  да се провери дали щитовидната жлеза е уголемена(с увеличени размери).  
- Кръвен тест може да покаже дали щитовидната жлеза не работи правилно. Чрез него се измерват нивата на хормоните (като тиреотропин, който стимулира и контролира отделянето на тироидни хормони)  и така се определя дали има наличие на болестта на Хашимото.
- Също се прави тест за нивата на хормоните Т3 и Т4 отделяни от щитовидната жлеза.

Кой може да заболее и е застрашен от болестта на Хашимото? 

Въпреки, че болестта на Хашимото може да засегне хора от всички възрасти, тя се проявява най-често при жени, които са между 30 и 50 годишна възраст. Ако някой в семейството ви е имал заболяване на щитовидната жлеза, може да имате повишен риск от болестта на Хашимото.

Как се лекува болестта на Хашимото?

За Болестта на Хашимото няма лек за съжаление. Въпреки това, Вашият лекар може да лекува увредените функции на щитовидната жлеза за да сведе до минимум отрицателните дългосрочни ефекти.

Лечението на болестта на Хашимото се извършва чрез приемането на синтетичен хормон на щитовидната жлеза , които се приема ежедневно в таблетна форма. Това лекарство ще регулира нивата на хормоните и ще върне метаболизмът ви към нормалните граници. То също така ще намали липопротеините с ниска плътност (LDL) холестерол и може да помогне за нормализиране(отслабване) на теглото. Синтетичните щитовидни хормони могат да заменят успешно хормоните на щитовидната жлеза, които тялото обикновено произвежда. Колко дълго трябва да приемате лекарството ще зависи от резултатите от кръвните ви тестове. За повечето хора, приемането на синтетичните хормони на щитовидната жлеза не причинява никакви проблеми.

Правете редовни изследвания на кръвта си, за да видите дали вашата щитовидна жлеза работи нормално и така ще можете да сте подготвени и да действате навреме срещу заболяването и дори можете да предотвратите появата му. Някои лекарства, хранителни добавки и храни може да повлияят на способността на организма да усвоява синтетичните хормони на щитовидната жлеза. Посъветвайте се с вашият лекар, ако консумирате големи количества соеви продукти, приемате храни с високо съдържание на фибри или приемате други лекарства като добавки с желязо, калциеви добавки, холестирамин или алуминиев хидроксид (намира се в някои антиацидни средства).



Вашият коментар:..

20 коментара

  1. Анонимен :

    jalko,4e ima hora s takava bolest ,dano po nqkakav na4in uj dobrite lekari da namerqd le4enie ,zaradi tehniq marzel umirat hora,dano se nameri lek...

  2. Naistina e jalko.otkriha mi sindroma na ha6imoto kogato bqh na 19.ve4e po4ti 5 godini sam s tazi diagnoza.na momenti e trudno,no se svikva :) nadqvam se skoro da otkriqt le4enie i vsi4ko da se opravi :)

  3. Здравейте, оздравяването и излекуването е процес зависещ от правилното лечение, но и от подходящата нагласа, която човек има за да пребори болестта.
    Следвайте лекарските съвети, търсете и опитвайте да използвате съответни, подходящи лечебни способи от народната медицина и мобилизирайте съзнанието и целият си организъм за да се излекувате от тази неприятна болест. Щадете се и се пазете, избягвайте всякакъв ненужен стрес и вредни фактори от околната ви среда.Човешкото тяло и съзнание са способни на чудеса и при правилна настройка могат да се излекуват сами. Хранете се здравословно и следвайте правилен всекидневен режим.

    Пожелавам ви скорошно и успешно излекуване.
    Поздрави,
    Zdraventer.

  4. Анонимен :

    zdraveite, moje li nqkoi da mi kaje kolko e opasno tova zabolqvane, cheta i si mislq che e neshto kato visokoto kravno ako si piesh lekarstvata nqma problem taka li e naistina .ima li realna opasnost za jivota ili prosto si jiveesh s nego

  5. Здравейте,
    болестта на хашимото не е непосредствена опасност за живота, тоест няма да ви "убие" веднага или поне не в кратък срок, разбира се зависи и от степента на развитие на заболяването, но пак основното е, че не е непосредствена заплаха за живота. Заплахата за живота от тази болест е дългосрочна т.е усложненията и застрашаващите здравето и живота фактори се проявяват в дългосрочен план. Можете да живеете с години заедно с това заболяване, но какво ще е качеството на вашият живот с болестта на хашимото, и също така този живот ще бъде значително съкратен заради пораженията нанасяни върху вашият организъм и тяло.

    Болестта на Хашимото поразява главно щитовидната жлеза, която е една от основните и най-важни за човешкият живот. Също така косвено и постепенно се увреждат и други органи и системи свързани с дейността на щитовидната жлеза, като костната и мускулна системи, храносмилането, мозъчната дейност и работоспособността, и много други под системи, което влошава значително качеството на живот.

    Донякъде сте прави, че по някои характеристики синдромът или болестта на Хашимото е сравнима със високото кръвно налягане, защото и двете заболявания са причинени от други заболявания на отделни органи и системи, въпреки че причините могат да са много и различни и няма да застрашат непосредствено вашият живот, но ще го направят в крайна сметка в дългосрочен план ако не се лекуват.

    Ако вече са взети мерки за лекуването на болестта, диагностицирани сте, предписани са ви лекарства и сте опитали възможните за вас средства за лечение, тогава отговорът на вашият въпрос е, да, може да се живее със болестта на Хашимото, когато тя е диагностицирана и лекувана активно.
    Има много различни разновидности и всеки индивидуален случай на Хашимото е различен, зависи колко напреднало е заболяването, колко рано е открито и лекувано и т.н. Но ако например се налага операция за премахване на щитовидната жлеза при по-напреднали стадии и тежки случаи, след операцията в зависимост от това каква част от жлезата е премахната, се предписват хормонозаместващи хапчета и лекарства, които да заместват липсващата част от жлезата и нейните функции. По този начин човек може да живее един нормален и дори пълноценен живот със някои ограничения и с повече внимание към здравето разбира се.

    Отговорът на вашият въпрос не може да е еднозначен, не може да се каже, че болестта на хашимото е безобидна нито че е огромна непосредствена запраха за живота, въпреки че в по-дългосрочен план е такава заплаха за здравето и пълноценният и дълъг живот.

    Както и с всяка друга болест, един живот воден заедно със каквото и да е болестно състояние или заболяване не може да е пълноценен. Но все пак не се притеснявайте излишно, при правилно диагностициране и лечение няма проблем да водите един нормален начин на живот дори и с болестта на хашимото. Медицината постоянно напредва и скоро е възможно да бъде открито средство за пълното лечение и дори предпазване от тази болест. За всичко има подходящ лек и нищо не е невъжможно на този свят и при правилна нагласа, достатъчна решеност и желание за излекуване, придружени с достатъчно упорито търсене на лечение всеки може да се избави и предпази от заболяването.

    Пожелавам ви скорошно и успешно излекуване и всичко най-добро.
    Поздрави,
    Zdraventer.

  6. Анонимен :

    Ako imam tova zabolqvane moga li da zabremeneq???

  7. Анонимен :

    На мен също ми е интересно дали оказва влияние за забременяване и също така дали е възможно да причини покачване нивото на тестостерона при жените?

  8. Здравейте,

    извинете за малкото закъснение на отговора.

    На първият въпрос за това дали можете да забременеете при налично заболяване на хашимото, можете да забременеете, но не е препоръчително, както не е препоръчително да се предприемат важни начинания и да се състояват решаващи и също важни събития във вашият живот по време на каквото и да е заболяване, а бременността е важно начинание от което ще зависи не само вашият а и още един живот.

    Ако дадено събитие е неизбежно и се случи, по време на заболяване на Хашимото, тогава трябва да се направи всичко възможно за да се оптимизира положението и да се намалят отрицателните последствия и ефекти от болестта за заболелият, дали ще е със предприемане на правилно, подходящо и навременно лечение или чрез други действия, вземането на мерки за преборването на това заболяване е задължително.

    Болестта на Хашимото (Хипотироидизъм) може да причини множество усложнения за майката и плодът/бебето затова са задължителни поставянето на навременна и правилна диагноза и предприемането на съответно лечение.
    При това заболяване нивата на отделяните от щитовидната жлеза хормони са намалени и правилната работа на жлезата е нарушено и е необходимо те да се върнат към нормалните си нива и режим на работа. Както може би знаете хормоните и отделящите ги жлези са едни от главните фактори за правилното функциониране на човешкият организъм и ако тези важни, живото-определящи и решаващи фактори са компрометирани и нарушени, това ще окаже огромно влияние върху качеството на живот и здраве, което е в сила още повече когато по време на заболяването има и налична бременност при което положение се решават качеството и изобщо бъдещето на два живота а дори и повече...

    Забременяването е волеви процес, тоест стигането до забременяване зависи от вас и вашето поведение и решения и затова може да бъде контролирано и избегнато или отложено. А както споменахме бременност по време на хипотироидизъм(болест на хашимото, хроничен тиреоидит на хашимото) а и по време на която и да е болест не е препоръчително и трябва да се избягва. Поне докато не се излекувате или поне се постигнат някакви приемливи и достатъчно здравословни позволяващи бременност нива на хормоните на щитовидната жлеза.

    Дори при жени които не са болни от болестта на хашшмото се наблюдава някаква форма на хипотироидизъм и спадане, нарушаване на нивата и отделянето на тироидните и други важни хормони. Затова е задължително да се консултирате и да държите постоянен контакт със специалист или съответно със лекуващият ви лекар.

    При наличие на намалени или нарушени нива на тироидни(щитовидни) хормони най-често се предписват и приемат съответни хормонозаместващи хормонални лекарства, но могат да бъдат опитани и други изпитани и сигурни методи за лечение. Задължително е редовното следене на състоянието от лекуващият ви лекар специалист, който да предприеме съответните мерки и лечение при болестното състояние на хашимото.

  9. На вторият въпрос: За самото забременяване не оказва особено влияние, т.е можете да забременеете, но въпросът е как после ще се справяте със последствията свързани със болестта на хашимото и добавящата още повече усложнение към състоянието ви бременност.

    Бременността е свързана със множество хормонални промени в тялото, а това изобщо не допринася за подобрението на вашият хипотироидизъм(болест на хашшмото) ако страдате от него. Затова е най-добре да се въздържате и отложите забременяването ако е възможно поне докато нивата на тироидните хормони се подобрят и върнат към нормални нива, постигне се достатъчно подобрение на състоянието на хашимото или най-добре и дай боже, пожелавам ви го най-искрено, се излекувате напълно.

    Относно повишаване на нивата на тестостерон, това е напълно възможно поради причиненото от болестта на хашимото нарушение в отделянето на хормоните, а човешкото тяло е система съставена от взаимосвързани фактори и хормони и когато отделянето и нивата на един са нарушени, като например тироидните хормони от които зависят и други хормони и системи, тогава се нарушават нивата и на други хормони, изразено дали чрез повишаване или понижаване на нивата. При всеки човек е различно и ако някой има болестта на хашимото или някоя форма на хипотироидизъм, са възможни както повишени така и понижени нива на тестостерон а също и на другите хормони независимо от полът на даден човек. Силно е препоръчително да се направят съответните изследвания и прегледи и разбира се да се консултирате със вашият лекар, специалист в областта или ендокринлог.

    Пожелавам ви скорошно и успешно излекуване.

    Поздрави,
    Zdraventer.

  10. Анонимен :

    някой съвети за подобряване на състоянието, като например: възстановяване на чревния бактериален баланс: http://www.flosinagastronomy.com/10631088107710741085108010901077-10731072108210901077108810801080-1080-10971080109010861074108010761085107210901072-10781083107710791072.html

  11. Анонимен :

    Тук в тази статия пишете за хипофункция , а мен ме интересува за хиперфункция, когато трябва да се пие "тирозол". Ако може да ми кажете нещо съществено? За сега съм на хомеопатия и билки.

  12. Анонимен :

    Какви медикаменти се препоръчват за увредена памет при Хашимото?


  13. Анонимен :

    може ли да имаш Хашимото ако МАТ са 211 ТАТ 20, а хормоните са в норма

  14. Този коментар бе премахнат от автора.
  15. Здравейте, преди 4 години бях диагностицирана с Хашимото. 3 години пих синтетични хормони и въпреки, че ТСХ беше в нормата се чувствах зле и с всеки изминал ден симптомите се задълбочаваха и приеманата доза лекарство се коригираше в посока нагоре. Всички лекари ми обесняваха, че било нормално... постепенно започнаха да се увреждат и други органи и функции, и това било нормално. През цялото време не спирах да търся начин да подобря здравословното си състояние, докато един ден преди 8 месецa го открих и се нарича правилно хранене и умерен спорт!!! От тогава до сега намалих дозата на еутирокса от 125 на 62.5 мг, запазих нивата на ТСХ в граница, от 4 месеца ТАТ е редовно в норма и МАТ почти влезна в норма, отслабнах с 7 кг без да гладувам. Най-прекрасното от всичко е, че сега се чувствам здрава и пълна с енергия, и искрено вярвам, че ще се излекувам напълно!!!
    Болестта идва да покаже, че не живеем правилно, и когато отстраним причините и болестта си тръгва!

  16. Здравейте, прочетох коментара ви и съм напълно съгласна с него.Искам да ви попитам с какво променихте храненето си, аз лично спирам да консумирам месо с изключение на риба.Месата ни са пълни с толкова буклуци, най-вече хормони, които спокойно могат да са виновни за нарушената функция на щитовидната жлеза. няма да коментирам саламите, кренвиршите и т.н.

  17. Този коментар бе премахнат от автора.
  18. Анонимен :

    Правилния хранителен режим значително по-лесно се постига когато започнеш БЕЗ глутенова диета. Повечето хора подценяват този детайл, но ето и дамата по-горе е описала значително подобрение, след като е започнала по-правилно хранене и в комбинация със спорт. Всъщност без да подозира тя е намалила значително Глутена, което помага включително и при Хашимото. Нещо повече, подобренията са значителни при без глутеново хранене и това може да се види след стриктно пазена диета за 2 месеца време. Разбира се, който може да си позволи да се храни така постоянно, забравя за голяма част от болестите.

  19. Здравейте! Видях от горе темата.Аз също имам проблеми със щитовидната жлеза,тироидес,гуша или както се казва.Пия лекарства но и си помагам с една бабина рецепта и последните изследвания ми са доста добри правя си ги на всеки 6м.Ако някой се унтересува:РЕЦЕПТАТА:40зелени орехчета( докато са още меки)ги нарязвам на 4 и в един буркан ги заливам а 1кг.мед стоят така 40дни.Прецежда се и в хладилника.Сутрин на гладно по една супена лъжица.

  20. хотна публикация! Поздрави за развитието на този така четен и популярен блог! Успех!

    ╰┈➤ Visit Bansko