Skip to content

Глутамин – същност, дозировка и ползи за здравето.

глутамин
Глутаминът е най-често срещаната аминокиселина в нашето тяло, и се намира главно в мускулите – над 61% от скелетната мускулатура е съставена от глутамин, друга голяма част се намира и се използа от мозъка. Глутаминът се състои от азот 19%, което го прави основен преносител на азот в мускулните клетки.
По време на интензивни тренировки, нивата на глутамин намаляват значително в тялото, което намалява силата, издръжливостта и възстановяването. Може да отнеме до 6 дни за глутаминовите нива, да се върнат към нормалното – а глутаминът играе ключова роля в синтеза на протеини. Проучванията показват, че L-глутамин приеман като добавка може да намали разграждането на мускулите и да подобри протеиновият синтез и метаболизъм.

Какви са ползите от приемането на L-Глутамин?

 Глутаминът играе ключова роля в белтъчният метаболизъм и синтез, увеличава клетъчния обем и има анти-катаболен ефект. Глутаминът също така увеличава отделянето на човешки растежен хормон, който подпомага и засилва метаболизма на мазнините в тялото и поощрява  мускулният растеж. Глутаминът също има способността  да предотвратява разграждането на мускулите(антикатаболно действие).

Това е особено полезно за хора които искат да отслабнат. Особено през лятото, когато се опитвате да се отървете от излишните мазнини в тялото без загуба на мускулна маса. Глутаминът е необходим на тялото ви за да работи то пълноценно. Тънките черва изискват най-много глутамин за работата си, имунната система също се нуждае от глутамин, тъй като нивата на му намаляват драстично по време на тренировки. Културистите са податливи на заболявания и травми заради усилените тренировки – затова L-глутаминът  приеман допълнително като добавка е толкова важен.

 L-глутаминът насърчава положителният азотен баланс и предотвратява загубата на мускулна маса. Последните проучвания показват, че само 2 грама L-глутамин може да увеличи нивата на хормона на растежа с 400%.

Какво количество глутамин трябва да се приема? 

 Трениращите трябва да приемат около 10-15 грама L-глутамин на ден – разделено на 2 до 3 приема, като всяка порция е от около 5 грама, за културисти подложени на тежки тренировки дозите са малко по-високи. Най-доброто време за прием на L-Глутамин е сутрин, след тренировка и вечер преди лягане

Има ли някакви странични ефекти при използването на L-глутамин?

 Ако се притеснявате за странични ефекти от употребата на глутамин, бъдете спокойни. Не трябва да се притеснявате за странични ефекти, защото проучвания са установили, че няма нежелани странични ефекти, а също и защото глутаминът естествено се намира в тялото ни,  затова няма рискове за здравето. Въпреки това, както при всички добавки, твърде много никога не е добра идея. Прекомерни количества L-глутамин може да доведат до разстроен стомах, така че трябва да следвате препоръчваните дози.

 Не трябва да се приема глутамин от хора в следните случаи:
–  бъбречни проблеми
–  бременност и кърмене
–  цироза на черният дроб
–  синдром на Рей
Още ползи от приемането на L-глутамин!
Глутаминът е въглероден и азотен доставчик и спомага за възстановяването на гликоген в тялото, който възстановява енергията. Глутаминът е най-важният компонент на мускулния протеин и помага за възстановяване и изграждане на мускулите. Ето списък на предимствата от приемът на глутамин:

– Глутаминът е свързан със синтеза на протеини. Той предпазва мускулите от катаболни процеси (саморазграждане), с цел да осигури глутамин на другите клетки в тялото.

– Глутаминът помага за поддържане на клетъчния обем и хидратацията, ускоряване на зарастването и възстановяването на рани и изгаряния.

– Попълва нивата на глутамин по време на интензивни тренировки.

– Изследванията показват, че глутаминът помага за увеличаване на нивата на хормонът на растежа. Проучване показва, че 2 грама L-глутамин увеличават хормонът на растежа с над 400%.

– Глутаминът може да служи за стимулиране на имунната система. За бодибилдърите, това е важно, тъй като тежките тренировки са склонни да намаляват много глутаминовите нива. (Глутаминът е основен източник на енергия за вашата имунна система).

– Глутаминът е едно от най-важните хранителни вещества за червата. Той има способността да ги “ремонтира” чрез поддържане на структурната цялост на червата.

Той дори може да лекува язви! Изследвания показват, че 1,6 грама глутамин на ден постигат 92% процента на излекуване за 4 седмици.

 Изследователите предполагат, че Глутаминът е най-важната аминокиселина за културистите. Тя осигурява компоненти в мускулният и клетъчен метаболизъм , които не се доставят от повечето други аминокиселини.

Кой трябва да приема L-глутамин?

 Въпреки, че L-глутаминът е много важна част от всекидневието на културистите, той не е само за културисти. Глутаминът е от съществено значение за поддържане на чревната функция и подпомагане на имунните функции. След като глутаминът се синтезира в скелетните мускули, той се отделя в кръвния поток и се транспортира до бъбреците, черния дроб, тънките черва и клетките на имунната система, където играе жизнено важна роля.

Глутаминът се използва от белите кръвни клетки и допринася за нормалната функция на имунната система. Хората със имунни заболявания  свързани със загуба на мускулна маса(като рак или СПИН), могат да се възползват от глутаминови добавки заедно с други аминокиселини. Разболяването и загубата на чиста мускулна маса са потенциални признаци на недостиг на глутамин.

Храните богати на протеини обикновено са богати и на глутамин, затова можете да добавяте често такива храни, като фасул, бобови растения, соеви продукти, млечни продукти, мляко, сирене и др. към диетата си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *