Начало » » » » Ефективни домашни средства против хлебарки.

Ефективни домашни средства против хлебарки.

Автор: INLOGEDNS | 6/25/2011 10:07:00 пр.об. | 2 коментара
хлебарка
Най-добрата защита срещу хлебарки е чистата кухня и баня. Ако хлебарките са проблем във вашият дом или апартамент, почиствайте добре със прахосмукачка и измивайте мястото със силен сапун или почистващ препарат. Изхвърлете торбичката от прахосмукачката в  добре запечатана кутия или плик.

Ето още няколко изпитани средства против хлебарки:

1. Инфузорна пръст( други наименования на този материал са: кизелгур, диатомит, хума(бяла)) е безопасна алтернатива, която може да се поръси в области, където се събират хлебарки, особено скрити области като  тези върху шкафове, гардероби и зад уреди и мебели. Безвредно е за хора, а в същото време малките частици на инфузорната пръст, проникват през екзоскелетът на хлебарките и  ги убива в рамките на 48 часа. За  около една седмица, дехидратираните насекоми ще търсят по-активно източник на вода. Затова не се учудвайте, ако виждате хлебарки по-често след прилагането на този метод. Повечето хлебарки ще са убити в рамките на две седмици след приложението на инфузорната пръст.

2. Коча трева (наричана още - коча билка, котешка мента, непета) е естествен репелент за хлебарки. Активната съставка е непеталактон(nepetalactone), който не е токсичен за хората и домашните любимци. Малки пакетчета или торбички със коча билка могат да бъдат оставени в областите където има хлебарки. Кочата трева може да се свари в малко количество вода, за да се получи чай от коча билка, който може да се използва като спрей и да се прилага по ъглите и зад мебелите. Този естествен репелент не трябва да се използва ако в домът ви има котка!

3. Пригответе спрей  със сапунена вода  и го дръжте наблизо под ръка, такъв спрей може да се приготви, като използвате пулверизатор или пръскалка, които да напълните със силна сапунена вода, или всякакъв препарат за почистване на прозорци, чинии и т.н. Напръскването на хлебарките директно със сапунена вода или почистващ препарат ще ги убие бързо. Аз използвам препарат за миене на чинии и като ги полея с него(препаратът е течен), умират почти веднага, за секунди или най-много до минута, но трябва да са хванати някъде на тясно от където не могат да ви избягат( например в мивката ), иначе може да избягат и да изцапате мястото с такъв препарат(течен, който разбира се е временно решение, ако нямате друго под ръка или нямате пулверизатор), затова по-удобният и добър вариант е използването на пулверидатор или пръскалка за да напръскате хлебарките когато ги видите.

Времето за умиране на тези неприятни насекоми зависи от това дали препаратът попада близо до/върху главата им(тогава умират за секунди) или по останалата част от тяхното тяло, когато отнема малко повече време за да спрат жизнените им функции.Затова когато ги видите съсредоточете пръскането по възможност върху главата, или дори да не е точно там, а по цялото тяло, пръскайте обилно докато видите, че препаратът започва да действа( след първоначалният импулс да избягат, хлебарките започват да потрепват със крака и тяло в опит за борба със препаратът, който използвате, което е признак, че е започнало дейсвието му и скоро насекомото ще е мъртво). 

4. На месата, където има хлебарки поставете 1 или 2 парчета хляб, които са били напоени обилно с бира. Поставете парчетата там където знаете, че се "разхождат" тези вредители.

 5. Борна киселина

Малко известен  е фактът, че хлебарките обичат високите места. Ако сложите борна киселина отгоре върху кухненски шкафове (не вътре), ако мястото позволява между таванът и горната част на  кухненският шкаф, или на друго нападнато от тях място,  хлебарките ще поемат ватрешно и по тялото си борната киселина и ще я занесат  в гнездата си, убивайки всички останали хлебарки. Можете да смесите борна киселина с парчета хляб и да ги поставите по проблемните места. Борната киселина действа върху нервната система на хлебарките, като я унищожава с киселинното си дейсвие, което ги парализира и убива. Борната киселина е токсична ако се приеме през устата - да се пази от деца и домашни любимци.

6. Оставете дафинови листа,  резени от красгавици или чесън в засегнатите от хлебарки области, те ще действат като възспиращо средство и ще ги прогонят.

снимка: Joăo Estęvă A.de Freitas - wikipedia



Етикети/ключови думи: , ,

Вашият коментар:..

2 коментара

  1. Това с борната киселина не знам дали е много подходящо, защото хлебарките се разхождат и в кухненските шкафове. Ако попаднат върху някоя чиния например... Аз съм чувала, че хлебарките могат да издържат много дълго без храна, но без вода не могат, за това ходят обикновено в банята и кухнята, където е мокро и има вода. То като погледнеш няма как да е изрядно сухо в една баня.

  2. Нищо не помага ужас