Начало » » » » » » Лутеин - същност и ползи за здравето.

Лутеин - същност и ползи за здравето.

Автор: INLOGEDNS | 6/12/2011 11:32:00 пр.об. | 0 коментара
Лутеинът е жълт до оранжев фитохимикал и пигмент откриван най-вече в плодовете и зеленчуците. Този елемент действа като антиоксидант в тялото ни, като намалява щетите нанесени от свободните радикали. Лутеинът е един от каротеноидите, които са свързани с витамин А. Останалите каротиноиди включват бета-каротин, алфа-каротин и зеаксантин.
Лутеинът се използва и като оцветител във хранително-вкусовата промшленост,  често може да се открие във някои безалкохолни напитки.

Действие на Лутеинът.

Лутеинът е концентриран в ретината на очите ни, и затова е зчитан за необходим микроелемент за добро зрение. Храненето с много цветни плодове и зеленчуци, които съдържат лутеин може също да намали рискът от сърдечно-съдови заболявания. При едно проучване е установено, че хората, които са с по-високи нива на лутеин заедно с други антиоксиданти са с по-здрави кръвоносни съдове. Разбира се, има и други здравословни фактори освен приемането на лутеин,  като начин на живот,  и здравословният начин на хранене, така че е трудно да се определи каква част от действието се дължи само на лутеинът .

Източници на Лутеин.

Растителните източници на лутеин включват: зеле, спанак, моркови, царевица, тиква и други наситено зелено, оранжево и жълто  оцветени плодове и зеленчуци. Тези храни съдържат и други каротеноиди, антиоксиданти, витамини, минерали и фибри. Важно е да се храните с добре балансирана диета, която включва всички цветни плодове и зеленчуци, така ще можете да сте сигурни, че сте се приели достатъчно лутеин заедно с други полезни хранителни вещества.

                                                         
спанакът е един от богатите източници на лутеин  
Има и един животински източник на лутеин. Ще намерите лутеин в яйчният жълтък. Въпреки, че яйцата са богати на наситени мазнини и холестерол, те са добър източник на протеини, и едно или две яйца могат спокойно да се включат в вашето здравословното хранене.

Лутеин като добавка.
 
Лутеинът се предлага и като хранителна добавка в супермаркетите, аптеките, както и онлайн - но дали приет като добавка лутеинът има някаква полза за здравето? 
Може би не толкова за сърцето и кръвоносните съдове, но лутеин приет като добавка може да запази вашето зрение.   Все още е спорно дали има някакъв ефект върху предпазването или развитието на катаракта.  Учени са открили, че високите дози лутеин, в съчетание с цинк и други антиоксиданти, може да помогне за забавяне на развитието на макулна дегенерация (МД) и запазване на зрението при хората.



Вашият коментар:..

0 коментара