Начало » » » » » 15 храни, които действат като естествени слабителни против запек (констипация).

15 храни, които действат като естествени слабителни против запек (констипация).

Автор: INLOGEDNS | 6/30/2011 02:58:00 сл.об. | 10 коментара
авокадо
Колко често ви се случва да страдате от запек(констипация)? Ако ви се случва често, тогава вие трябва да започнете да вземате активни мерки за решаване на този проблем и оттам да стигнете до подобряване на вашето здраве.

Следващите петнадесет храни притежават естествен слабителен ефект, който може да ви помогне за облекчаване на симптомите на констипацията, както и много други чревни заболявания. Преди да започнете да използвате синтетични слабителни лекарства от аптеката, опитайте да включите тези  естествени слабителни храни във вашата диета. Ще бъдете изненадани колко добре работят и колко са ефективни. 

1. Сурови плодове.

Плодове като банани, ябълки, пъпеши и многото други плодове, са  с изключително богато  течно съдържание, което помага на тялото, да "отмие" токсините. Те също са много лесно смилаеми и  с високо съдържание на антиоксиданти, хранителни вещества, фибри и много важни витамини като витамин С.

- Банани: Те са с високо съдържание на фибри, и са изключително подходящи за насърчаване на доброто храносмилане. Тъй като бананите са с високо съдържание на калий, консумирането на банани редовно ще помогне за възстановяване на ценните електролити в чревния тракт. Освен това, те съдържат естествено съединение, наречено фруктоолигозахариди, които  помагат за насърчаване на развитието на полезните бактерии в чревния тракт.

- Ябълки: те са с високи нива на пектин, който стимулира червата, а също така осигурява и улеснява дефекацията. Една от най-добрите естествени слабителни храни е ябълковият оцет. Просто изсипете малко количество в чаша с вода и я изпийте сутринта.

- Пъпеши: пъпешът е чудесен начин да започнете деня, защото е една от най-лесните за храносмилане храни. Пъпешите всъщност отиват директно към червата, когато се консумират. Ако се задържат в стомаха заедно с други храни, те ще се разградят бързо и ще започнат да ферментират, затова е по-добре да ги консумирате отделно.

- Овощни плодове: С изключително високото си съдържание на антиоксиданти, тези плодове се нареждат сред любимите ми храни. Препоръчвам следните 8 плодове да се консумират по време на прочистване на дебелото черво и след това на всекидневна база, - боровинки, ягоди, червени боровинки, къпини, лициум, плодове на акаи и череши.

Забележка: Когато е възможно, е препоръчително да се консумират плодове и зеленчуци, които са органични (без пестициди), сезонни и пресни.

2. Сушени сливи

Признати за "естествено природно слабително," сините сливи са естествено богати на антиоксиданти, витамин А, калий, желязо, и диетични фибри. Освен това, сушените сини сливи доставят полезни бактерии в червата, като по този начин се превръщат в чудесно допълнение към всяка диета за прочистване на дебелото черво.

3. Суров Ябълков оцет 

Както споменахме по-рано, една от най-добрите естествени слабителни храни е суровият ябълков оцет(необработен термично или по друг начин). Ябълковият оцет може да помогне за подобряване на дейността на нередовните черва, като по този начин премахва токсините от тялото по-бързо. Полезните съставки в суровият ябълков оцет включват калий, пектин, ябълчена киселина, калций, пепел, и оцетна киселина.

Само суровият органичен ябълков оцет е изключително богат на животворни хранителни вещества и бактерии, които помагат да се почувствате по-добре, да изглеждате по-добре, освободени от напрежението.

4. Алое Вера

Алое вера е едно от най-старите и най-популярните лекарствени растения, познати на човека. По-голямата част от листата на алое вера е пълна с гел, който е приблизително 99% вода. Останалият 1% съдържа най-малко 75 известни хранителни вещества, включително и 20 минерала, 12 витамина, 18 аминокиселини, 200 активни съединения, наречени фитонутриенти, ензими и разбира се, вода.

Освен използването на растението алое вера, можете също така да пиете сок от алое вера редовно. Пълен с хранителни вещества, сокът от алое вера също ще помогне за бързо облекчаване на  вашият запек.

5. Лют червен пипер, джинджифил и куркума

Храни, съдържащи подправки като лют червен пипер, джинджифил и куркума ще помогнат с храносмилането, и  ще действат като слабителна храна. Например, лютият червен пипер има много ползи за здравето, една от които  е, че стимулира храносмилателния тракт, увеличава производството на ензими и стомашни сокове. Пресният джинджифил е считан за една от най-добрите подправки за поддържане на редовно храносмилане. Куркумата се счита за подправка полезна за черния дроб. Куркумата помага за детоксикацията на черният дроб, чрез подпомагане на отделянето на ензими, които активно отстранянат канцерогените от тялото.

6. Цитрусови плодове: лимони, портокали и лайм.

Тези чудни цитрусови плодове имат най-голям ефект на детоксикация. Те подпомагат организма при промиването на токсините, както и помагат на храносмилателния тракт с отделянето на ензими и при пречистващите процеси.

Не забравяйте, че витамин С е един от най-добрите витамини за детоксикация, който  превръща токсините в лесно отделими вещества. Един портокал ще ви осигури около 12-15% от дневната ви препоръчитилна доза влакна.

7. Сурови зеленчуци

Подобно на яденето на сурови плодове, суровите зеленчуци действат като  природни слабителни храни, които са с високо съдържание на фибри и помагат за регулиране на движението на червата. Запасете се със сурови зеленчуци като лук, моркови, артишок, аспержи, броколи, зеле, къдраво зеле, брюкселско зеле, карфиол, чесън, цвекло, куркума и риган.

- Моркови: С високото си съдържание на пектин, те добавят маса към изпражненията и могат да стимулират чревните контракции и  в допълнение да бъдат естествен очистител на тялото.

- Лук: Съдържат антиоксидант, наречен кверцетин, който е флавоноид. Той съдържа витамин Е, калий, фолиева киселина, витамин С, и фибри. Лукът е известен с това, че облекчава констипацията и симптомите на алергия, а също ще помогне за намаляване и на холестерола. В допълнение, лукът ще отстрани тежките метали от организма, и ще помогне в борбата с рака на белите дробове, пикочния мехур, яйчниците и гърдата.

- Чесън: Само една малка хапка от една скилидка чесън, който съдържа големи количества  алицин и селен (две природни съединения, които помагат в прочистването на черния дроб), има способността да активира чернодробните ензими, които помагат на тялото ви да изчисти  токсините. Добавянето на нарязан или варен чесън към всяко ястие ще помогне за всяка пречистваща диета. Освен това, чесънът съдържа уникални свойства, които го правят отличен борец срещу ракът на стомаха.

- Броколи и карфиол: Яденето на броколи и карфиол ще увеличи количеството на глюкозинолат във вашата система, който помага за производството на ензими в черния дроб. Този естествен ензим спомага за промиването на канцерогени и други токсини от тялото ви, което значително намалява рискът от рак.

- Зеле: Също като броколите и карфиолът, консумацията на зеле помага за промиване на токсините и за омекотяване на изпражненията при дефекация. Опитайте се да ядете повече зелеви ястия, зелева салата, зелева супа и кисело зеле.

8. Домати

Доматите са прекрасна слабителна храна, богата на витамините С, А, и К. Доматите ви осигуряват около 10% от дневните ви нужди от влакна. Освен това, те са с много високо съдържание на ликопен, антиоксидант, който ви помага да се предпазите от развитие на рак на дебелото черво и рак на простатата.

9. Омега-3 масла

Източниците на Омега-3 масла като коноп, ленени семена, авокадо или зехтин са изключителни природни слабителни, особено при прочистване на токсините. Тези масла ще помогнат за смазване на чревните стени, което позволява на токсините да се абсорбират от маслото, и да се елиминират от тялото.

10. Зеленолистни зеленчуци

Когато сте готови за детоксикация на тялото си, напълнете вашият хладилник със синьо зелени водорасли, ечемик, горчива тиква, пшеница, къдраво зеле, спанак, зелено глухарче, спирулина, люцерна, цвекло, горчица, цикория, рукола или други органични листни зеленчуци. Защо? Те действат като естествени слабителни храни с високо съдържание на фибри, калций, фолиева киселина, витамини К и С, и магнезий - всички основни хранителни вещества, необходими за вашето тяло, храносмилането и цялостното здраве. Освен това, те ще помогнат за повишаване на активността на жлъчката, която отделя вещества, които премахват отпадъците от органите и от кръвта.

11. Кокосово масло

Кокосовото масло подобрява храносмилането и функцията на червата, облекчава болката и дразненето, причинени от хемороидите, намалява възпалението и поддържа тъканите здрави и устойчиви.

12. Авокадо

Авокадото е препълнено с полезни хранителни вещества като фибри, калий, витамин К и фолиева киселина. Ако ядете едно авокадо на ден, то ще ви осигури около 30% от дневните ви нужди от влакна. Освен това, авокадото съдържа лутеин (каротиноид подобно на витамин Е), магнезий, и мононенаситени (полезни) мазнини. Авокадото помага в борбата с рак на устата, на гърдата и простатата, както и подобрява тонуса на кожата. Той също подобрява усвояването на хранителни вещества от други храни.

13. Кълнове(прорастъци) на Броколи

Изключително високото съдържание на антиоксиданти, в кълновете от броколи ще помогне за стимулиране на детоксикиращите ензими в храносмилателния тракт, както никой друг зеленчук. Кълновете са всъщност по-ефективни от напълно порасналите растения.

14. Сурови семена и ядки

Включете повече от лесно смилаеми сурови семена и сурови ядки в дневното си меню. Те включват ленено семе, тиквени семки, бадеми, орехи, конопено семе, сусам, семена от чиа, ядки от сибирски кедър и слънчогледови семки. Всички те са богати на фибри, витамин Е, протеини, цинк и други основни хранителни вещества.

15. Фасул, Грах и бобови растения

Фасулът, грахът и бобовите растения са с ниско съдържание на мазнини и холестерол, и ще помогнат много с храносмилането. Фасулът и бобовите растения са с високо съдържание на фибри и протеини, затова са подходящи заместители на животинският протеин.

Не забравяйте да пиете обилно количество вода.

Последно, но разбира се не на последно място, водата е едно от най-добрите естествени средства за облекчаване на запек(констипация)! Пийте по 8 чаши вода на ден, но не чешмяна вода(всички знаем с какво качество е тя)! Водата е от жизненоважно значение за тялото ни, тя е приблизително 80% от телесното ни тегло, и помага да се овлажняват червата и да се регулира  чревната дейност, както и цялостното здраве.



Етикети/ключови думи: , , ,

Вашият коментар:..

10 коментара

  1. Тези храни не ми помагат.До скоро ми вършеше работа чайят от майчен лист.

  2. Здравейте, може би трябва да изчакате известно време за да подействат съответните храни които сте опитали. Ще е добре ако изпробвате всички или поне повечето храни изброени в статията, също е добре да спазвате основните препоръки и съвети които са споменати.

    Някои основни съвети за облекчаване и справяне със констипацията са следните:

    - приемайте достатъчно вода и течности през деня, особено подходящи са зеленчукови и плодови прясно изцедени и приготвени сокове( не тези купени от магазините, въпреки че сега има различни натурални сокове и нектари които може да помогнат до някаква степен), но най добри за целта и най-полезни си остават прясно приготвените пресни сокове.Може да пробвате и със чаша топло кафе, инка или подобна напитка, най важното е да поемате достатъчно течности.

    - както може би знаете запекът се получава и се влияе от настроението, психическото състояние и изобщо от емоционалната окраска и заряд на всекидневието. Тоест ако имате някакви грижи, проблеми или негативни преживявания и емоции, то тогава е много вероятно да се появи смущение във нормалното движение на червата, нарушаване та храносмилането и хранителният режим и оттам да се стигне до появата на запек(констипация). Затова ако е възможно отделете време да сте на спокойно и да се успокоите а още по-добре отделете сили ако е възможно да решите, премахнете даденият проблем или грижа ако има такива.

    - опитайте се да се вгледате във житейският си опит или в общата си култура и да си спомните кое е това нещо, дали вид храна, напитка или някакво действие несвързано с храненето или вид упражнение, движение, което ще ви помогне са се справите със състоянието на констипация.

    Не забравяйте също така, че е много важно да се движите достатъчно през деня за да се поддържа във тонус храносмилателната и отделителната система, за да не се стига до лениви черва, които са предпоставка за появата на запек(констипация).

    Можете също така да погледнете и прочетете следните няколко статии за още информация за възможни средства и начини да справяне със този проблем:


    Дисбактериоза - лечение с народна медицина и основна информация.


    Гроздов сок - безценен лечебен нектар дарен ни от природата.

    Зеле - лечебно действие, полезност, химичен състав и основна информация.

    Лечение на стомашни смущения и смущения в храносмилането с народна медицина.

    Пийте много вода, за да изглеждате по-млади.

    Алое вера - чудо от природата.

    Манго - полезност и здравословни ефекти върху тялото.


    Соколечение с плодови и зеленчукови сокове - най-хубавата и полезна природна храна.

  3. denito :

    chaiat ot maichin list -senna e izkluchitelno vreden dori opasen toi ybiva florata v chervata i gi pravi oshte po lenivi da ne govorim za stomashnite spazmi (kazvam go ot gorchiv opit ,,v prodaljenie na godini pieh senna i stova si dokarah hronichen zapek)
    pomagat zelen chai i chai ot rozi no v golemi kolichestva litar ako moje predi obed na gladno
    zabravete za oriza a i bananite sahto
    leshta bob nahyt gi otbiagvaite
    iajte poveche luto i piite litri voda
    vodata razmekva izprajneniata
    yspeh

  4. goger :

    http://www.dieti.info/news/article/200 а това как ви се струва?

  5. полезна статия!


  6. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading? I'm trying to figure out if its a problem on my end or if it's the blog. Any suggestions would be greatly appreciated. itunes login account

  7. Според мен тезата на статията ви е малко объркана (не целях толкова академично да го формулирам). Лимонът пише е добър за детоксикация (тук не споря), но определено не е в графата разхлабващи храни, а напротив - запича доста! Същото и за джинджифила. Оцетът - също като лимонът.
    Ябълките, морковите и бананите са строго индивидуални - при някои хора може да имат слабителен ефект, при други - силно запичащ. Чиата абсорбира много вода и ако не се пият достатъчно течности вероятно също ще има обратен на слабителен ефект.
    Иначе всички изброени храни са много полезни, това не е спор, но някои определено не са слабителни!

  8. Анонимен :

    Една круша сутрин на гладно върши чудеса... Половин час преди закуска.

  9. Всяка от изброените храни може да има слабителен, никакъв или обратен ефект тъй като всеки оргонизъм е различен и реагира на храните по индивидуален начин. Най добре е да се набляга на натурални, естествени средства и храни когато се търси пречистване на организма. Оптималната перисталтика и здраве на стомашно-чревният тракт се определя главно от храната, която приемаме но и също така зависи от средата в която живеем. Затова, по възможност осигурете за себе си и семейството си среда без стрес, чиста природа, достатъчно физическа (и умствена) активност и качествени хора / приятели. Всичко оказва влияние и има значение за цялостното човешко здраве и оптимална кондиция. Бъдете здрави!

  10. Препоръчваме Ви да прочетете този проект:


    По темата: Вижте 10 храни, които помагат при запек:




    Zdrave.biz - Сайт с актуална здравна информация - новини, здравен справочник, съвети за първа помощ, статии с полезни билки и много други.