Skip to content

10 ползи за вашето здраве от отказването от пушенето на цигари.

изоставена димяща цигара в пепелник
Пушенето е лошо за вашето здраве, но точно как отказването ще направи животът ви по-добър?
Важни факти – какво се случва след като спрете да пушите: 
– След 20 минути кръвното налягане и пулсът се връщат към нормални стойности.

– След 24 часа белите дробове започват да се прочистват от натрупаните токсини.

– След два дни в тялото ви не е останал никотин и чувството ви за вкус и мирис се подобрява.

– След три дни можете да дишате по-лесно, и вашата енергия се увеличава.

 – След 2 до 12 седмици, кръвообращението се подобрява.


– След три до девет месеца, изчезва кашлицата и затрудненото дишане, а дишането се подобрява.


 – След една година рискът за вас от получаване на инфаркт е наполовина по-малък от този на един пушач.


– След 10 години рискът от рак на белия дроб за вас е наполовина по-малък от този на един пушач. 


1. По-добър секс.

 Спирането на цигарите подобрява кръвообръщението на тялото, така се подобрява чувствителността. Мъжете, които спират да пушат могат да получават по-добра ерекция. Жените могат да открият, че техните оргазми се подобряват и стават по-чести. Също така е било установено, че непушачите са три пъти по-привлекателни за противоположният пол, отколкото пушачите (едно от предимствата, може би е,  че  при непушачите дъхът не мирише  лошо, както при пушачите).
2. Подобряване на плодовитостта.
Непушачите по-лесно забременяват. Отказването на цигарите подобрява лигавицата на матката и може да направи спермата на мъжете по-способна за оплождане. Ставайки непушач увеличавате възможността за зачеване , дори чрез инвитро оплождане и намалявате вероятността от наличието на спонтанен аборт. Най-важното е, че подобрявате шансовете си за раждане на здраво бебе.
3. Младежки вид на кожата.
Спирането на цигарите е установено, че забавя стареенето и забавя появата на бръчки по лицето. Кожата на един непушач получава повече хранителни вещества, включително кислород, и ще има много по-здрава и добре изглеждаща кожа от един пушач.
4. Бели зъби.
Отказването от тютюна спира оцветяването на зъбите, и ще имате свеж дъх. Бившите пушачи е по-малко вероятно да получат заболяване на венците и да загубят зъбите си преждевременно   отколкото пушачите.  
5. По-добро дишане
Хората дишат по-лесно и  нямат кашлица, когато се откажат от пушенето, тъй като капацитетът на белият им дроб се подобрява с до 10% в рамките на девет месеца. Когато сте на 20 или 30 години, влиянието на пушенето върху капацитета на белите ви дробове не може да се забележи, докато не отидете да тичате, но капацитетът на белите ви дробове естествено постепенно намалява с възрастта. В по-късните години, максималният капацитет на белият дроб, който имате може да представлява разликата между активна и здравословна старост и тежки хрипове, когато отивате на разходка или изкачвате стълби. 
6. По-дълъг живот.
Половината от всички дългосрочни пушачите умират по-рано от свързани с тютюнопушенето болести, включително сърдечни заболявания, рак на белия дроб и хроничен бронхит. Мъжете, които се отказват от пушенето до 30-те си години, добавят 10 години към продължителността на своят живот. Хората, които се отърват от вредният навик на 60 години добавят три години към живота си. С други думи, никога не е твърде късно да се възползвате от спирането на пушенето. Отказването не само добавя години към животът ви, но също така значително подобрява възможността да си спестите много заболявания, да сте по-подвижни и по-щастливи на старини. 
7. По-малко стрес.
Научните изследвания показват, че нивата на стрес при хората са по-ниски, след като спрат да пушат. Пристрастяването към никотина прави пушачите нервни и стресирани от “паузата” между цигарите. Приятното усещане за удовретворение и облекчение, което този навик доставя,  е само временно и не е истинко лекарство за стрес или някакво решение. Също така, повишените нива на кислород в тялото означават, че бившите пушачи се концентрират по-добре и са с подобрено психичното здраве
8. Подобряване на сетивата.
Отстраняването на тютюнопушенето, като навик дава  на сетивата ви за мирис и вкус силен  тласък. Тялото възстановява сетивата притъпени от стотиците токсични химикали, намиращи се в цигарите. 
9. Повече енергия.
В рамките на 2 до 12 седмици от спирането на тютюнопушенето, движението се подобрява. Това прави всяка физическа активност, включително и ходенето и бягането, много по-лесно. Отказването стимулира имунната система, което прави по-лесно пеборването с настинки и грип. Увеличението на кислородът в организмът им прави бившите пушачи по-малко уморени и по-рядко да имат главоболие. 
10. Здравето на близки и околни.
Със спирането на тютюнопушенето ще опазите здравето и на непушещите приятели и семейството ви. 
Пасивното пушене увеличава риска за непушачите от рак на белия дроб, сърдечни заболявания и инсулт. Отделеният вторичен дим прави два пъти по-висок  рискът от  заболявания на гърдите и белите дробове, включително пневмония, круп (подуване на дихателните пътища в белите дробове) и бронхит, плюс още ушни инфекции, хрипове и астма. Децата също имат три пъти по-висок риск от развитие на рак на белия дроб в по-късен етап в сравнение с децата, които живеят с непушачи. 
Отказването от пушенето е изключително ползотворно за здравето на околните, както и  за здравето на самите пушачи.

2 thoughts on “10 ползи за вашето здраве от отказването от пушенето на цигари.”

  1. Аз лично пробвах няколко начина за отказване на цигарите ,но с кратък успех.
    Препоръчаха ми да пробвам:
    най-резултатният метод за отказване на цигарите
    http://kakdaspremcigarite.dir.bg/_wm/pbasic/?df=186
    сега съм непушач !Пожелавам ви успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *