Създават сайт за цените на храните

Към новото звено за контрол на цените по веригата производител-преработвател-търговец ще се създаде и сайт, на който да се публикуват ежедневно цените на хранителните продукти в страната. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след откриването на международното ловно изложение „Венатория” в Мадрид. Целта е потребителите да проследят цените на стоките от началото на веригата до търговските обекти.

Това ще е почти като виртуална борса, допълни Найденов: „Аз го предложих като пакет от мерки. Искам интернет страница, която да е достъпна, която ежедневно ще публикува по цялата верига. Тя ще интересна не толкова на крайния потребител, а ще е по-скоро като вид виртуална борса. И ще има горещ телефон. Това ще бъде направено за подаване на сигнали, включително по електронен път, ако някой желае. То ще бъде администрация към министър-председателя. Ясно е, че когато суровините поскъпват – петролът, енергията – те ще поскъпнат, но ако миналата година кашкавалът е бил 7 лева, сега е 16 лв. Няма да спра да го повтарям. 
Аз казах и на млекарите – недейте така, защото няма логика. Например свинското месо поевтиня като суровина. Европейският съюз дори направи интервенция за свинското, за да стабилизира цената. Как колбасите скочиха, като поевтиня свинското?”
Към сайта на звеното, което ще е подчинено на премиера Борисов, ще има и гореща телефонна линия за сигнали срещу нереално високи цени. Гръбнакът на звеното ще бъде земеделското министерство, но с участието на НАП и икономическа полиция.
Министърът на земеделието и храните откри международното ловно изложение „Венатория” в Мадрид. Повече от 30 страни са взели участие, а за първи път България е партньор на изложението. Българското участие в Испания струва повече от 45 000 лева, които са платени от четири държавни ловни стопанства.
източник: dariknews.bg

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *