Skip to content

Креатин – за по добри резултати.

Какво е креатин?
 

Химическото наименование на Креатинът е methyl-guanidine-acetic acid. Креатинът е естествена съставка в нашите мускулни клетки, особено в областта на скелетните мускули (около 95% от креатина в организма), а останалите 5% са съхранявани в други части на тялото. Креатинът е аминокиселина метаболит и се образува(синтезира) в организма, като основно се състои от три аминокиселини – L-метионин, L-аргинин и глицин

Нашият черен дроб има способността  да комбинира тези три аминокиселини и така се получава креатин. В задстомашната жлеза и бъбреците също се синтезира малко количество креатин, когато е необходимо. Друг източник на креатин е нашата диета(храната). Можем също така да си набавим креатин, като го приемаме под формата на хранителна добавка. Въпреки че има много различни форми, най-често използваната формула за спортни цели, е креатин монохидрат.
72 килограмов човек ще има около 120 грама креатин съдържащ се и синтезиран естествено в тялото му. Основните хранителни източници на креатин са риба и червено месо. Половин килограм сурово месо осигурява около 1 гр креатин за тялото. Въпреки това, количеството креатин, което получаваме от храната е много по-малко от количеството, необходимо за да се получи максимален ефект. За да получите около 20 грама креатин (общата доза  за зареждаща фаза при практикуване на бодибилдинг и фитнес),  ще трябва да се консумират около 16-18 пържоли. Затова е много по-удобно просто да се приема креатин като добавка, в противен случай ще трябва да ядете един тон месо всеки ден. 


Предимствата на Creatine Monohydrate 

 
Креатин монохидрат е хранителна добавка, която спортистите и много бодибилдъри използват за увеличаване на резултатите и интензивността на упражненията,
увеличаване  на силата,обемно изглеждащи мускули, увеличаване на масата  и по-бързо следтренировъчно възстановяване на мускулите.
Поради това че всичко, което подобрява резултатите обикновено се свързва със стероиди, креатинът е придобил лошo име за хора, които не го разбират. При всеки човек резултатите от използване на креатин са различни, някои хора имат много добри резултати и почти мигновено, а други не. Например, един вегетарианец, който  има малко количество креатин, идващо от ежедневното му хранене, вероятно ще реагира по-добре от този, който яде месо всеки ден (което е много добър източник на креатин). Креатинът не е хормонална добавка каквито са стероидите или прохормоните.

Има ли някакви странични ефекти от приемът на креатин монохидрат? 

 
Не, проучвания показват, че консумацията на креатин монохидрат не причинява сериозни нежелани странични ефекти. Въпреки това, някои хора могат да получат лек стомашен и храносмилателен дискомфорт като диария, газове или подуване на корема в продължение на няколко седмици, когато  се започва за първи път с  използването на креатин. Храносмилателните и стомашни проблеми могат да бъдат премахнати чрез намаляване на количеството(дозата) на прием на креатин монохидрат. Тъй като креатинът кара мускулите да задържа вода, някои хора може да имат леко покачване на теглото на най-много няколко килограма през първите няколко седмици, и може също да се дехидратират.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *