Начало » » » » » » » » » » » » Ликопенът в доматите предпазва от рак на простатата

Ликопенът в доматите предпазва от рак на простатата

Автор: INLOGEDNS | 3/01/2011 09:25:00 пр.об. | 0 коментара
Ликопенът(Lycopene), който е мощен антиоксидант, се намира в изобилие в доматите и доматените продукти. Проучванията са установили, че ликопенът може да спомогне за намаляване на някои ракови и сърдечни заболявания. Най-убедителното доказателство,  е ролята на ликопенът в превенцията на ракът на простатата.
В проучване на над 40 000 здравни работници от Харвард, изследователите установили, че мъжете, които ядат повече от 10 порции на доматена основа дневно (като  домати и доматен сос, кетчуп, лютеница) са имали 35% по-нисък риск от развитие на рак на простатата, отколкото тези, които ядат по-малко от тези храни. Ползите от ликопенът са по-ясно изразени в напреднал стадий на рак на простатата.
В друго изследване на рак на простатата, учените разглеждали кръвните нива на ликопен и са установили, че рискът от развитие на рак на простатата,  намалява с увеличаване на нивата на  ликопен в кръвта. Мъжете, които приемали 50 mg  ликопен дневно, имали значително по-високо ниво на ликопен в кръвта. В това проучване, учените открили, че високото ниво на ликопен в кръвта се свързва с ниски нива на PSA (простатен специфичен антиген) . Високи нива на PSA в кръвта често са признак на рак на простатата.
Насладете се на предимствата на ликопенът, като ядете повече домати и преработени продукти от домати. Всъщност, научните изследвания показват, че ликопенът  по-добре се абсорбира от тялото, когато доматите са преработени. Това се дължи на факта, че ликопенът е свързан здраво с клетъчната структура на доматите, обработката освобождава ликопенът от клетъчната структура на доматите и така той е по лесно усвоим.
Съдържание на Ликопен  в някои храни (mg/100g) :
 
- Доматено пюре - 42.2
 
- Сос за спагети - 21.9
 
- Чили сос - 19.5
 
- Доматен кетчуп - 15.9  

- Диня -  от 5 до 11.1
 
- Доматен сок - 9.5 

- Розов грейпфрут - 4.0 

- Сурови домати - 3.0Вашият коментар:..

0 коментара