Skip to content

Орехите – химичен състав, полезни свойства, и как да ги използваме за лечебни цели

Всички сте виждали орехово дърво, и няма някой, който да не познава неговите плодове. Дървото орех достига до два метра ширина, а височината му варира в широкия диапазон от 20 до 40 метра. Короната на дървото е неправилна, гъста и широка. Обикновено, ореховото дърво цъфти през април-май, а цветовете му представляват зелени реси с много ситни цветчета.

    Орехът е използван за лечебни цели още от древните римляни. Те наричали плода на ореха „звездата на Юпитер”, тъй като според тях, именно тази планета била най-главната в слънчевата система. Това респективно означава, че орехът е бил най-главното и ценно лечебно средство.

Химичен състав на Орехите

Орехите са висококалорични, но пък в химичния им състав участват много полезни химични елементи. Сред тях са витамините В и Е, манган, магнезий, мед, фолиева киселина, селен, желязо, омега 3, и други ненаситени мастни киселини. Между 10 и 20 % от необходимите за човешкия организъм аминокиселини се съдържат в ореха. Дори се твърди, че орехите могат да се използват като пълноценен заместител на месото. Освен всичко това, в орехите се съдържат много белтъчини, които са много полезни за хора, страдащи от подагра.

Витамините от В група пък, които също са част от състава на орехите, много добре повлияват проблеми свързани с нервите. Орехите действат положително върху стойностите на мазнини в кръвта, засилват кръвообращението, и не на последно място – имат укрепващо действие върху човешкото сърце.

Полезни свойства

Орехите имат още ред полезни свойства, които влияят положително върху човешкия организъм, при редица здравословни проблеми. Те се използват като средство срещу диария, защото имат запичащо действие. Имат тонизиращ ефект върху храносмилателната и нервната системи, а освен това се използват и като противовъзпалително средство. Високите кръвна захар и кръвно налягане, също могат да бъдат понижени, благодарение на орехите.

В традиционната медицина, ядките на ореха се използват като средство за лечение на проблеми в обмяната на веществата, а също и при захарен диабет. Листата на дървото орех са изключително полезни при нередовна менструация при жените, рахит, при бяло течение, и т.н. В тези случаи се правят укрепващи бани с вода, в която са варени орехови листа. Много полезни са орехите и при кървене, екземи, хемороиди, различни възпаления на венците, кожата, червата и стомаха.

Поради това че лесно се подлага на обработка, не се измята и надува, и има отлични якостни свойства, дървото орех се използва и за дървен материал.

Дори докато още са малки и зелени, плодовете на ореха отново са полезни. Те са богат източник на витамин С, и от тях се приготвя настойка, която е изключително полезна при различни възпаления в устната кухина.

Лечение с орехи на различни здравословни проблеми и заболявания

Листата на ореха съдържат голямо количество йод. От тях се приготвя чай, който е изключително полезен при йодна недостатъчност, атеросклероза и профилактично лечение на гуша. Отварата от орехови листа благоприятства лечението на туберкулоза, изкарване на кървави храчки, а също така е много полезна и при наличието на глисти.

Освен листата, ядките, зелените още плодове, и външната им зелена обвивка, преградите, които са вътре при ядките, също са много полезни за различни заболявания.

Така например, при възпаление на червата, независимо дали тънките, или дебелото, една чаена лъжичка ситно нарязани преградки се поставят в чаша с гореща вода, врят 40 минути, а после престояват два часа. Една чаена лъжичка от отварата се разтваря в ¼ чаша преварена топла вода, и се приема.

При мастопатия пък, една чаша с прегради от ядките на ореха се заливат с две чаши водка или ракия. Така престоява дванадесет денонощия на слънце, или в светло помещение. Приемът продължава 20 дни, а дозата е една чаена лъжичка по три пъти на ден. През следващите десет дни, лекарството не се приема, а след това, приемът му се подновява. Този цикъл продължава до пълното излекуване.

 При разширени вени, със зехтин се заливат зелени орехчета. В продължение на 40 дни, съдът със сместа се оставя на слънце, а след това вените се мажат с вече готовото лекарство.

Рецепти с различни части на ореховото дърво има безброй много. Дори и да имаме желание, няма как да ги обхванем всичките в една тема, за това спираме до тук с рецептите, но ще Ви кажем още няколко интересни факта за орехите.

За премахване на нежеланото окосмяване по лицето и тялото, проблемните зони се намазват със сок от зелени орехчета, или пък се изгарят орехови черупки, взема се пепелта от тях и се разтваря във вода, и с нея се мажат частите, от които трябва да се премахнат космите.

За лечение на циреи пък, или набрало, се накълцва орехова ядка, и с нея се налага болното място.

За заздравяването на косата се прави силна отвара от орехови листа, и с нея се мие косата. Трябва да знаете обаче, че листата, а и зелената обвивка на ореха, могат да боядисат косата Ви в тъмен цвят.

Виждате колко полезни свойства имат различните части на ореховото дърво, приготвени по различни начини. Дали за здраве, или за красота, или пък просто за ядене  – факт е, че орехите намират широко приложение в наши дни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *