Витамин К – 5 признака за ниски нива на витамин К, източници и полезна информация.

Зелето е един от най-богатите източници на витамин К.

Известен преди всичко с това, че помага на кръвта да се съсирва и насърчава развитието на здрави кости, витамин К е мастно-разтворим витамин, чиято важност често се игнорира – поне в сравнение с някои други важни витамини и минерали. Но подобно на всички останали витамини, витамин К е от съществено значение за оптималното здраве по много причини.

И така, защо е толкова важен този витамин, и какви са симптомите на недостиг на витамин К?

Защо трябва да се консумират повече храни, богати на витамин К

Както вече споменахме, най-добре познато е действието на витамин К и неговата роля в правилното и пълноценно съсирване на кръвта. В случай на кожни рани, например, съсирването на кръвта (с помощта на витамин К) помага на раната да се затвори и предпазва  от прекомерно кървене. Освен това, витамин К помага да се запази способността  на организма за съсирване на кръвта на на оптимално ниво и граници според нуждите на тялото. Това е полезно, дори и да не сте ранени, защото така вашата сърдечно-съдовата система не блокира и не задръства (тогава би се получила тромбоза) нормално функциониращите кръвоносни съдове по погрешка.

Но това не е всичко, което този витамин може да предложи.

Както калцият, витамин К е познат главно като подпомагащ поддържането на здрави кости хранителен елемент. Няколко проучвания са установили, че хората, които приемат големи количества витамин К са с намален риск от фрактури на костите, а хора с недостатъчен прием на витамин К са със значително по-висок риск от такива фрактури.

Съществуват и доказателства, че витамин К помага за предотвратяване на артериална калцификация.

5  признака за дефицит на витамин К

Дефицитът на витамин К е доста рядко срещан по две отделни причини.
Първо, витаминът се намира в абсолютно изобилие в зелените листни зеленчуци и някои зелени подправки. На второ място, бактериите в червата ни всъщност сами произвеждат и отделят витамин K. В този смисъл трябва да се отбележи, че е важно да се избягва приемането на антибиотици, когато е възможно. Ако знаете поне малко за антибиотиците, би трябвало да осъзнавате, че тези лекарства унищожават всички бактерии в червата (добри и лоши). Това води до други проблеми като резистентност към антибиотиците, забавени ментални(мозъчни и психични) процеси , затлъстяване, и много други. Употребата на антибиотици също Ви излага на риск от недостиг на витамин K (поради унищожаването на полезните бактерии, които го произвеждат).

Затова, въпреки че е рядко срещан, дефицитът или недостигът на витамин K, все така представлява реална заплаха за пълноценното здраве.

Ето 5 признаци и симптоми на недостиг на витамин К:

 1.  Проблеми, свързани със съсирването на кръвта или кървене: като кървене в стомашно-чревния тракт, кървене на венците, тежко менструално кървене или кръвоизлив.

 2.  Лесно получаване на синини или кървене.

 3.  Калцификация на хрущялите.

 4.  Неконтролируемо кървене при хирургични интервенции или при пробождане.

 5.   Мозъчен кръвоизлив при новородени.

Внимание: Тъй като новородените нямат бактерии в червата си, които да произвеждат витамин K, в страни като САЩ, Великобритания и Канада например има практика да се инжектира на новородени бебета витамин K, за да се предотврати кървене и кръвоизлив. За съжаление, тази противоречива практика не може да бъде трайно решение, и се счита за напълно ненужна от много експерти. Въпреки, че се прилага независимо от противоречията относно ползата от такава процедура, причиняването на болка веднага след раждането може да предизвика психо-емоционална травма и физиологична нестабилност.

16 храни богати  на Витамин K.

    * 1 чаша = около 100 грама,  ** препоръчителна дневна доза (ПДД)

–  Къдраво зеле или обикновено зеле – 547 микрограма на 1 чаша*, (684%  от ПДД**).

–  Спанак – 889 микрограма на 1 чаша, варен (1111% от ПДД).

–  Броколи – 110 микрограма на 1/2 чаша, варени (138% от ПДД).

–  Сух босилек и сушен градински чай – 34,3 микрограма на супена лъжица (43% от ПДД).

–  Сушена Мащерка – 42,9 микрограма на супена лъжица (54% от ПДД).

–  Брюкселско зеле – 109 микрограма на 1/2 чаша, варено (137 процента  от ПДД).

–  Аспержи – 45,5 микрограма на 1/2 чаша, варени (57% от ПДД).

Някои други храни богати  на витамин-К са: бамя, боб, зеле, горчица, ряпа, маруля, пресен лук и сини сливи

Как безопасно да си набавим Витамин К

Както вероятно знаете, има няколко различни вида витамин К. Трите основни вида са:

  –  Витамин K1 – Познат още като или филохинон (естествена форма на K1) или фитонадион (синтетична форма на K1).

  –  Витамин K2 – Познат още като менахинон.

  –  Витамин К3 – синтетична форма на витамин К, който е известен също като менадион.

Витамин K1 е един от двете полезни форми на витамин K, и може да бъде намерен в зелените листни зеленчуци като броколи, зеле, спанак и др. Тези зеленчуци съставляват около 90% от храната която ни осигурява пълноценният нужен ни прием на витамин К. Другата полезна форма на витамин K, витамин K2, може да бъде намерена в животински източници, бактерии и ферментирали продукти (като кисело зеле). На последно място, имаме синтетичната форма на витамин К, който трябва да се избягва, това е витамин K3.

Тъй като витамин К се намира в такива големи количества в ежедневните хранителни източници, и бактериите в червата ни произвеждат витамин K сами, почти няма нужда да се взима и приема допълнително този витамин. Просто продължете (или започнете) да консумирате повече зеленолистни зеленчуци, за да избегнете появата на дефицит(недостиг) на витамин К и последващите го симптоми и здравословни проблеми.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *