Хрема – обща информация и рецепти за лечение с народна медицина.

Хремата представлява възпаление на лигавицата на носа. Може да бъде самостоятелно заболяване или симптом за остър катар на горните дихателни пътища, грип или друго инфекциозно заболяване, травми на слизестата обвивка.

Като самостоятелно заболяване острата хрема се появява в студено и влажно време. Предразполагащи фактори са общо преохлаждане, механични или химични дразнители. Обикновено острата хрема завършва с оздравяване, като рядко се наблюдават усложнения.

Хроничната хрема се появява като резултат на многократно прекарани остри хреми, характерни за нея са постоянен гъст секрет, нарушения на носовото дишане и обонянието.

Алергична хрема – проява на алергия в периода на появата на полени. По време на пристъпите се забелязва сърбеж в носа, често кихане, обилен воден секрет, носът е запушен. Препоръки:

–    В началото на заболяването 3-4 пъти дневно да се прави гаргара и носът да се промива с разтвор на сол (1 чаена лъжица готварска сол на 150 мл вода, прибавят се 5-6 капки йод).

–    Широко да се използват средствата на народната медицина.

Първа рецепта за хреми и кашлица

 Глава лук се нарязва на дребно и се смачква. Сварява се със същото количество захар или мед в половин чаша вода. Ври 5 мин. Кисне няколко часа. Прецежда се. От 3 до 5 пъти дневно се пие по 1 лъжичка.

Втора рецепта: най-бързо и лесно се лекува хремата, като се капват няколко капки кромид лук в ноздрите. Само след няколко процедури хремата спира. 
  
Трета рецепта: в чаша вода се слага половин чаена лъжичка сол. Правят се промивки на носа няколко пъти на ден. Този разтвор е много полезен за дезинфекция на гърлото и пречи за разпространяване на инфекцията по дихателните пътища.

Четвърта рецепта

Потапя се памук в бадемово масло и се намазват ноздрите колкото се може по-навътре. Повтаря се няколко пъти на ден. След 4 дни хремата преминава.

Пета рецепта за хрема, храчки и кашлица.

Смесват се 10 мл вряла вода и 10 г мумийо. От приготвения разтвор се капват 3-4 капки навътре в ноздрите. Много е ефикасно.

Шеста рецепта за сенна хрема.

Обелват се ципите на корените от божур и се стриват на прах. Този прах се взема 30 мин. преди хранене. Дозата е 3-4 супени лъжици на ден. Сенната хрема преминава за 2-3 дена.

Седма рецепта

Замесва се питка с брашно, оцет и смлян пипер. Носът се Смазва с крем. След това питката се слага на носа и стои от 5 до 15 мин.

Осма рецепта: вечерта се намокря тила на главата с ракия. Налага се с вестник и се превързва, за да стои така цялата нощ. На сутринта от хремата не е останало нищо. Тази рецепта съм изпитала лично. Много помага.

Девета рецепта: изстисква се сок от надземната част на босилек и се смесва с равно количество растително масло. Слагат се по 4-6 капки във всяка ноздра от 3 до 5 пъти на ден.

Десета рецепта – за хронична хрема.

В1 ч.ч. вода се разтварят 4 чаени лъжици сода бикарбонат. Добавят се 5 капки йод. През малки интервали от време през деня през носа се смърка от течността и се плакне устата.

Единадесета рецепта – лекуване със сок от алое (листа).

4-5 пъти дневно капете във всяка ноздра по 3 до 5 капки, като силно наведете главата назад и след слагането на капките масажирайте двете страни на носа.

Деанадесета рецепта

Рецептата е проверена лично от мен, ефикасна е и затова я препоръчвам. В чайник с 200 мл завряла вода се слагат по една чаена лъжичка лайка и мед. Докато сместа ври, трябва да вдишвате парите в продължение на десетина минути. И носът ви ще се отпуши.