Skip to content

Колит – лечение с народна медицина.

Колит представлява възпаление на дебелото черво в резултат на: инфекциозни причинители – бактерии, вируси, паразити; хранителни грешки, променена имунна реактивност (хроничен улцерозен колит).
Основни симптоми са:
– присвиващи болки в корема и разстройство – изхождане на кашави, примесени със слуз изпражнения, а понякога и с кръв. Наличието на кръв в изпражненията е особено характерен симптом при улцерозния колит, както и при дизентерия. Колитът често се съчетава и с възпаление на тънките черва (ентероколит).
При неправилен начин на хранене се получава киселинна реакция в храносмилателния тракт, което създава идеални условия за развитие на болестотворни микроорганизми. Храни, които създават киселинност, са месото, колбасите, тютюнът, захарта и захарните изделия, кафето, чаят, алкохолът и др. Алкализиращи храни, които неутрализират киселините са плодовете, зеленчуците, картофите, ядковите плодове и др. За да се неутрализира вредната киселинност в организма, най-малко 70% от храната на хората трябва да бъде плодово-зеленчукова.
Първа рецепта
Това е една чудесна рецепта: Смесват се 250 г мед, 250 г зехтин и едно пакетче счукана медицинска дъвка. Сместа се приема 3 пъти дневно по 1 супена лъжица 30 мин. преди ядене. Така се забравя за колита.
Втора рецепта за хроничен колит. Смесват се равни количества карфиол, целина и цвекло. Изстисква се сока от тях и веднага се пие. Пие се всеки ден не по-малко от 50 г вечер преди лягане и на четвъртия ден ефекта е налице.
Трета рецепта за хроничен спастичен колит.
Смесват се 20 г мента, 18 г лайка, жълт кантарион 13 г, маточина 19 г, камшик 1 г, водно пипериче 20 г. Поставят се в 700 мл кипяща вода по 1 чаена лъжица от всяка дрога. Вари се 10 мин, кисне се 1 ден и 2 часа. Пие се 6 пъти дневно по 80 г, 15 мин. преди ядене. За да се получи желания противоспазмолитичен ефект към отварата може да се добавят 15-20 капки тинктура от беладона.
Четвърта рецепта за улцерозен колит.
Смесват се билките петопръстник и подъбиче и се смилат на прах. Сипват се в 200 мл вода, половин чаена лъжица от сместа. Запарват се около 1 час и след това се взема по 1 с.л. 1 час преди ядене. Не се яде лютиви, солени и кисели храни.
Пета рецепта за киселини.
-1 ч.л. с канела се разбърква със сухо мляко и захар и се изяжда;
– В 500 мл ракия се поставят 150 г сухи боровинки, захар на вкус и престояват 10 дни на слънце. Пие се 20 г при нужда.
Шеста рецепта за чревния колит.
В 300 мл прясно мляко се вари семе от копър 10-15 мин. Изпива се наведнъж докато е топло (но не горещо).
Седма рецепта за отстраняване на киселини.
Сливовият сок от добре узрели сливи помага за отстраняване не само на киселините, но и подобрява храносмилането и отстранява запека.
Осма рецепта за колит.
Смес от по 100 г дилянка, мента, лайка, хмел, маточина и босилек. Към сместа се прибавя и 50 г анасон. В 600 мл кипя-а вода се изсипват 2 с.л. Вари се 1 мин., кисне 1 час. Пие се 6 пъти на ден, 15 мин. преди ядене и 30 мин. след ядене.
Девета рецепта – за колит
В1 ч.л. вряла вода се запарва по 1 ч.л. червен кантарион босилек и лайка. От прецедената запарка се пие по 1 сд на всеки 2 часа или 7-8 пъти дневно. Лечението продължава 1-3 месеца, като през това време се спазва строга диета.
Десета рецепта – страдащите от колит е добре да консумират кисело мляко, овесени ядки, пектин и др. Трябва да избягват пърженото, пушените меса и риби, пикантните храни и силните подправки.
Млечнокиселите бактерии стимулират по естествен начин чревната перисталтика и спомагат за предотвратяване на евентуален запек. Едновременно с това се постига нормализиране на състава на чревната микрофлора и предотвратяване на гнилостните процеси в червата. По този начин се премахват оплакванията от дифузни болки в корема и подуването му от газове.
Подходяща за колитно болните е минералната вода от Хисаря, от Горна баня, от Велинград, от Кюстендил и др.
На хората с колит фитотерапевтите препоръчват за пиене чайове от листа от живовляк и на мента, от стръкове на мащерка, риган и жълт кантарион, от цветове на лайка и на невен.
Единадесета рецепта:
– смесват се равни части от коприва и лютива мента, цветчета от лайка и плодчета от черна боровинка. Една с.л. смес се залива в термос с чаша вряща вода, оставя се да кисне една нощ и се прецежда. Приема се по чаша запарка 2-3 пъти дневно. Полезна е при хроничен колит.

11 thoughts on “Колит – лечение с народна медицина.”

  1. Здравейте,

    за да се смесят добре, медът и зехтинът може да се затоплят на водна баня (но не прекалено) и да се разбъркат много добре до достатъчно смесване.
    Също може да добавите трета съставка(например медицинска дъвка, както е дадено в първата рецепта), която ще помогне за доброто смесване на медът със зехтина със действието си на слепващ допълнителен агент.
    Може да пробвате и със миксер на ниска скорост, като бъркате докато сместа се разбърка достатъчно.
    Най-добре е просто да разбърквате малко по дълго и медът и зехтинът ще се смесят.
    Успех.

  2. Здравейте,

    всички изброени рецепти са подходящи и биха могли да ви помогнат за облекчаване на синдром на раздразненото дебело черво, както биха помогнали и при колит, двете състояния са подобни и дори може да са взаимно свързани, както и повечето заболявания на стомашно-чревният тракт. За начинът и честотата на приемане и прилагане на рецептите просто следвайте дадените в съответната рецепта указания. След като опитате някоя рецепта, вижте дали ви помага и дали има положителен ефект или не и съответно решете дали да ги използвате, всички рецепти са със естествени природни, народни и билкови съставки, затова те не са опасни и биха могли само да ви помогнат при правилно и съответно на указанията приложение.

    Пожелавам ви Успех и скорошно оздравяване.

  3. Здравейте, преди 2 месеца детето ми, което е на 1г и 2 месеца, изкара много тежко вируса, който върлуваше по морето с повръщане и разтройство, стигнахме и до болница на системи от обезводняването, от тогава минаха 2 месеца и нощем има колики /понякога и през деня/ като малко бебе, пихме какви ли не пробиотици и няма резултат, и искам да питам , коя от всичките рецепти за колит бих могла да му приложа, при положение, че все още е на 1г и 2 месеца?

  4. Здравейте,

    тъй като се отнася за малко дете, можете да използвате и опитате някои от горните рецепти, които не съдържат тежки и прекалено силни съставки.

    Продължете със използването на качествени пробиотици( полезни бактерии ) или се консултирайте със съответният специалист, педиатър за подходящи за бебета и малки деца пробиотици които имат ефект. Могат да се намерят и течни пробиотици, които се усвояват по-лесно и бързо от таблетната и капсулната им разновидност.

    Но все пак имайте предвид че пробиотиците служат най-вече за профилактика и предпазване от заболяване и са подходящи за спомагателно, допълнително помощно средство срещу стомашни проблеми и заболявания. Тоест е най-добре да ги използвате заедно със други лечебни средства и способи.

    По информацията която сте дали във вашият коментар, предполагам че самата инфекция е може би излекувана малко или много и сега имате проблеми със пораженията които тя е оставила при вашето дете.Поправете ме ако греша. Ако стомашните проблеми са сериозни и ви притесняват е препоръчително да се обърнете към съответният специалист.

    Също така, сигурно ли е че е колит т.е поставиха ли диагноза в болницата или другаде, че детето ви има колит, защото ако проблемите са само колики тогава трябва да знаете, че голяма част от бебетата имат колики и това се счита за нормална част от тяхното развитие.

    Ето малко информация за бебешките колики:

    " Плачът и неспокойството, дължащи се на колики, най-често започват внезапно и по-често след нахранване. Плачът е силен и постоянен, и трае от 1-4 часа. Епизодите на плач могат да се появят по всяко време на деня или през нощта, но обикновено пристъпите са с най-голяма интензивност в късния следобед или привечер. По време на плач, лицето на бебето с колики често се зачервява, коремчето му понякога е изпъкнало, редува се свиване и отпускане на крачетата към корема, ръцете са студени и със стиснати юмручета, кърмачето може да се извива назад, чува се отделяне на газове (флатуленция).

    Бебешките колики засягат над 1/3 от кърмачетата на възраст от 3-та до 13-та седмица. Коликите са физиологично състояние- нормална част от развитието на детето. Те се наблюдават, както при децата, които се кърмят, така и при тези хранени с адаптирани млека. Има някои бебета, които са по-склонни към колики. Счита се, че ако единият или двамата родители са имали колики, бебето им има по-голям риск да има такива. Ако майката е пушила по време на бременността, рискът бебето и да има колики е два пъти по-голям.

    Според специалистите около 20-25% от бебетата страдат от колики. Коликите обикновено започват около 2-3-та седмица и достигат своя връх през 2-я месец, като започват да намаляват по интензитет от 3 месец, и изчезнат след 3 ½ до 4 месечна възраст. "

    Може да прочетете още за коликите и тук.

    Също така колит, гастрит ентероколит и т.н са различни неща и са сериозни болести на стомашната система. Затова ако имате съмнение че е нещо сериозно отново ви съветвам да се консултирате със лекар специалист ако още не сте го направили.

    Ако са само колики е добре да следвате съветите и препоръките които се дават обикновено при такива случаи, като приемане та съответни подходящи пробиотици, ензим лактаза и някои други които се намират в аптеките.

    При такива стомашни проблеми най-важното е да се спазва подходяща и лека диета с преобладаващи прясно изцедени сокове (плодови и зеленчукови), приемане на повече течности/вода, използване на леки каши и супи заедно със други леки и предимно течни храни.

    Силно препоръчително е са поддържате тесен контакт и да се консултирате със лекар педиатър или специалист в съответната област преди да използвате каквото и са е лечебно средство или лечение/самолечение и да следвате техните препоръки и съвети.

    Пожелавам ви Успех и скорошно подобрение и оздравяване.

  5. ISKAM DA POPITAM NIAKOI IZLIKYVAL LI SE E OT YLCEROZEN KOLIT S TAZI RECEPTA S ZEXTIN,MED I MED.DAVKA,ZA6TOTO AZ Q IZPOLZVAX 3 MESECA I STANAX O6TE PO ZLE S IZXOJDANE NA MNOGO KRAV.MEDA PO PRINCIP DRAZNI I ZEXTINA SA6TO NEZNAM TAZI RECEPTA KOI Q E IZMISLIL NO EDVALI IMA IZLIKYVANI S NEQ SLED KATO YSLOJNIAVA NE6TATA MNOGO 6TOM STIGNAX 4AK DO SPE6NOTO.

  6. 4AI OT LAIKA I JALT KANTARION.KOLKO VREME GO PIXTE I PO KOLKO PATI NA DEN?XRONI4EN YLCEROZEN KOLIT LI IMAXTE? NAPI6ETE PO PODROBNO AKO MOJE ZA DA POMOGNETE I NA DRYGI XORA.

  7. Имам диагноза ХРОНИЧЕН НЕСПЕЦИФИЧЕН КОЛИТ! Не намирам нищо за това заболяване!Моля за информация!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *