6 храни, които стимулират производството на колаген в тялото.

Колагенът е протеин, който се комбинира с кератин и еластин, за да направи кожата ви здрава и еластична. С напредване на възрастта, производството на колаген в тялото ви се забавя. Това води до стареене на кожата, което се характеризира с признаци като изтъняване, бръчки, линии, старчески петна и загуба на блясък и еластичност. Когато започва този процес на стареене, повечето жени търсят решения на този проблем под формата на козметични изделия като кремове, гелове, лосиони и други подобни. Въпреки че някои от тези продукти вършат известна работа, повечето от тях нямат такова действие.

Ако желаете да запазите младостта си чрез закупуване на продукти, които претендират да съдържат колаген, е по-добре да спестите парите си. Колагенът просто не може да се усвои от тялото чрез кожата, защото колагеновите молекули са прекалено големи и не могат да проникнат в дермиса. Също така е безполезно той да се приема чрез храната или като добавка защото, когато се приеме през храносмилателната система, колагенът се разгражда и се разпада на аминокиселини, както и всеки друг вид протеин(белтъчини). Няма научни доказателства, че приет или консумиран, колагенът има някаква особена роля за повишаване на количеството произвеждан от тялото колаген, освен в качеството си на протеин( както споменахме по-рано колагенът е вид протеин и се разпада на съставните си аминокиселини от храносмилателната система). Вместо това, той трябва да се произведе от организма. Производството му от организма може да се стимулира чрез някои иначе обикновени и често срещани в диетата храни.

Ето някои храни, които може би ще искате да добавите към вашата диета, ако искате да стимулирате производството на колаген.
1. Чесън

Чесънът е добър източник на сяра, която е необходима за производството на колаген в тялото ви. Чесънът съдържа също и големи количества липоева киселина и таурин, които са от съществено значение за възстановяването на увредените колагенови влакна. Когато готвите паста(спагети), супа, месо и други ястия, не забравяйте да добавите и много чесън.

2. Соеви продукти

Сирене, соево мляко и други продукти, произведени от соя съдържа генистеин – вещество, което помага за производството на колаген и в борбата със стареенето на кожата. Ако искате да намалите тези признаци за стареене на кожата, консумирайте много соеви продукти, включително и тези, които се използват за заместител на месото.

3. Домати

Вероятно знаете, че доматите съдържат голямо количество ликопен. Това, което не знаете е, че ликопенът помага в борбата с колагеназата. Колагеназа представлява ензим, който разрушава колагена в тялото. За да се възползвате най-добре от неутрализиращите този ензим свойства на доматите ще е по-добре да ги готвите, отколкото да ги ядете сурови. Задушени, на грил или да направите доматен сос за тестени изделия изборът е ваш.

4. Тъмнозелени зеленчуци

Листните зеленчуци и другите зелени листни зеленчуци са известни с високата си хранителна стойност. Те също така е установено, че съдържат вещества, които помагат за производството на колаген. Такива зеленчуци са например спанакът, аспержите и зелето. Не само, че те помагат в производството на колаген, но те също помагат на тялото ви да използва този протеин по-ефективно.

5. Храни, богати на Омега-3 
Омега-3 е вид мастна киселина, която се счита за добра и полезна мазнина. За съжаление, много хора не получават достатъчно Омега-3 с диетата и ежедневното си хранене. Вместо това, те в крайна сметка консумират прекомерни количества лоши мазнини. Омега-3  спомага за гладка, еластична и мека кожа, затова може да искате да го консумирате редовно. Омега-3 се намира в най-големи количества в студеноводни риби като риба тон, сьомга и скумрия. Ако не ядете риба, можете да поръсите ленени семена върху вашата храна или да приемате добавки като масло от ленено семе.
6. Червени плодове и зеленчуци

Освен доматите, червените плодове и зеленчуци също се считат за добри източници на ликопен. Цвеклото и червените чушки са вкусни но и полезни допълнения към вашата диета. Освен ликопен, тези червени естествени храни също съдържат много витамини и антиоксиданти, които насърчават производството на колаген и се борят ефективно с другите признаци на стареенето.

Още някои също толкова полезни за производството на колаген в тялото храни са маслини, пресните краставици, зелен чай, различни видове ядки като фъстъци, бадеми, кашу, орехи и др., моркови и сладки картофи.


Comments

3 responses to “6 храни, които стимулират производството на колаген в тялото.”

  1. При всички случаи трябва да се пие и колаген като хранителна добавка. Най-ценният е от кожа на риба и е производство на полската компания Inventia http://collagen.club/

    Освен това единствен в света е жив колаген, с жива тройна верига, а не хидролизат, с накъсана структура и само той се усвоява 95% от организма

  2. Анонимен Avatar
    Анонимен

    Здравейте , имам стрии , получени от рязко напълняване , не съм с наднормено тегло,но кожата ми е много чувствителна и се получиха… В момента ги лекувам , но кремовете не помагат особено , нямаме пари за лазерна епилация , а скоро идва лятото и не знам какво да правя… Производството на колаген при мен не би трябвало да е малко ,понеже съм на 12. И както знаете колагена е много важен за заздравяването на кожата,затова реших да потърся начин как да си набавя. Ям здравословно и специално точно описаните горе храни,още преди да прочета сайта. Относно Вашия коментар "трябва да се пие колаген" , можете ли да ми кажете колко горе-долу струва и продава ли се в аптеките? Също станах вегетарианка , не заради диета , а от жал за животните (поради което не ям и много риба,но ще се постарая щом е от значение за колагена) и се чудех дали липсата на месо ще повлияе отрицателно на производството на колаген? Благодаря 🙂

  3. Анонимен Avatar
    Анонимен

    Не естествено..Има редица заместители на месото,разровете се из нета има безброй статии..Аз съм веган от дълги години поради същата причина като Вас и не се чувствам по-различно от преди докато все още се хранех с продукти от животински произход..Дори напротив,чувствам се великолепно:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *