Skip to content

Мановият мед е най-търсен в Благоевград

sn: honeytraveler.com

Днес е единственият ден в годината, в който се освещава мед. Поводът е празникът Свети Харалампи, покровител на пчеларите. Това е причината в търговската мрежа да има завишено търсене на билковия елексир. На свободния пазар в Благоевград мановият мед се търгува на цена от 10 лева. Той е най-скъп, защото има много желязо, полезен е за хора с анемия, заради тези си свойства той е и най-продаваният, каза в интервю за  Дарик Иван Грънчаров.
За да развъждаш пчелни семейства е нужно да отглеждаш с обич и внимание пчелите. Кошерите на Иван Грънчаров са разположени в граничното село Обел.
Св. Харалампий е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му – 10 февруари – се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве. Св. Харалампий е празник на пчеларите и на пчелите посочва dariknews.bg.

Свети свещеномъченик Харалампий е живял през втори век. В град Магнезия (Тесалия) той заемал епископската катедра. Бил вече над стогодишна възраст, когато по нареждане на Септимий Север се започнало поголовно гонение и умъртвяване след жестоки мъчения на християните. За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си и да принесат жертва в езическите капища пред статуите на боговете. Без да се страхува за живота си, Магнезийският епископ Харалампий проповядвал Христовото учение.

Властниците заловили беззащитния старец и го изправили пред съд. Той се държал достойно и преди палача да спусне меча си върху него, Харалампий склопил очи и предал душата си на Бога. Така той загива мъченически за християнската вяра през 198 г. В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Почитателите на шоколада вече може да са щастливи, учени установиха, че той е по-полезен от плодовете.
Ново изследване показва, че черният шоколад е по-богат на антиоксиданти от соковете от боровинки и от други т. нар. “супер храни”. Учени от здравния и хранителен център на американската шоколадова компания Hershey, които осъществили изследването, сравнили количеството антиоксиданти в сините, червените боровинки, нара и сока от акай. Равнищата в 40 грама шоколад и в чаша какао или шоколад за пиене също били анализирани.

Не позволявайте на дървениците да съсипят ежедневието ви, а това най-често става като ви хапят.

Ако всекидневните грижи са ви малко, то ето ви още една грижа за която да се притеснявате,  това са креватните насекоми или дървениците, защото изглежда че този проблем зачестява във все повече  домакинства и очевидно се завръща във нашето всекидневие. Този проблем е  по-скоро неудобство, отколкото опасност за здравето, дървениците обикновено смучат кръв от обитателите на хотели, училища, общежития и болници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *