Skip to content

Краставици – лечебно действие, състав и основна информация.

Краставиците са един от най-древните зеленчуци. Те се отглеждат отпреди 6000 години в Индия. И сега в Северозападна Индия може да се срещат диви видове краставични растения, които подобно на лиани се увиват около дърветата, достигащи до 20 м височина.

Краставицата има ниска хранителна стойност. Тя съдържа 95-96% вода, незначителни количества целулоза, пектин, белтъчини и витамини А, В, С. От минералните соли най-високо е съдържанието на калия (до 15 мг в 100 г), следвано от тези на фосфора, калция, желязото и магнезия. Интересно е да се отбележи, че съдържанието на желязо в 100 г краставици е по-високо дори, отколкото при същото количество на гроздето и ягодите.

Друго тяхно положително качество като храна е високото съдържание на микроелементите мед, цинк, йод, манган и кобалт. Известно е, че всеки от тях играе важна роля върху нормалното регулиране на различните системи на човешкото тяло. В това отношение особено важна роля играе медта, която има изключително благоприятно влияние върху нормалното функциониране на централната нервна система, така също тя е отлично средство за регулиране на двигателните функции на човешкия организъм.
Наличието на различни количества йод пък спомага за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и има положително влияние върху забавянето развитието на склерозата. Наличието на цинк в краставиците спомага за увеличаване на количеството на инсулина, който играе важна роля при регулиране на въглеродния обмен. Това го прави незаменима храна за диабетици.

Друго предимство на краставиците като храна е, че при тях съотношението на микро и макроелементи е в много благоприятни пропорции, вследствие на което при консумацията те осигуряват неутрална реакция в стомаха и имат леко слабително и диуретично действие. Описаните по-горе лечебни качества правят краставицата изключително полезна храна при различните видове заболявания. В народната медицина освен в свежо състояние от тях се използва прясно изцеден сок, който се явява отлично болкоуспокояващо средство при колики. Смес от краставичен сок и мед е много полезен против кашлица и катар на горните дихателни пътища. Препоръчва се пиенето му 3 пъти дневно по 2-3 супени лъжици. Техният сок се използва и в козметиката за поддържане на кожата в свежо състояние и при слънчеви изгаряния.

Краставиците оказват много добро действие при хора с нарушена сърдечна дейност. Установено е, че благодарение на благоприятното съотношение между солите на натрия и калия при редовното им консумиране те спомагат за по-бързото изхвърляне на натриевите соли и е това за спадане на отоците в организма. Друго тяхно положително действие е, че съкращават времето за преобразуване на въглеводородите в мазнини, което ги прави много полезни като диетична храна против затлъстяване.

С това се обяснява използуването на краставични диети в много страни. Тези диети се препоръчват на хора, болни от подагра, при нарушения в сърдечносъдовата дейност, против затлъстяване, при заболяване на бъбреците, черния дроб и т.н. Трябва обаче да се знае, че лечебен ефект има консумирането им в свежо състояние. Маринованите и консервираните краставици не само че нямат лековити свойства, но дори са вредни за хора, болни от гастрит и язва, при нарушена сърдечна дейност, атеросклероза, високо кръвно налягане, нарушаване на водно-солевият обмен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *