Skip to content

Сминдух – подправка, но и отлично лечебно средство.

сн: whatnhow.com

Много от подправките имат и лечебно действие, една от тях е сминдухът.

Голямото количество диостенин в семената на сминдуха се използва като суровина при полусинтетично добиване на хормони.

Стритите семена предизвикват отделяне на стомашни и чревни секрети и действат апетитовъзбуждащо, омекчаващо, противовъзпалително и антисептично. Снижава захарта в кръвта, подобрява обмяната. Прилага се при захарна болест, като усилващо средство при отпадналост, при РР-авитаминоза. В българската народна медицина се употребява при кашлица, хемороиди, за лечение на диабет, като слабително, кръвоспиращо и полово възбуждащо средство.
Приема се под форма на запарка: 1 супена лъжица ситно стрито семе се залива с 400 мл вряща вода, оставя се да кисне 2  часа, филтрира се през хартиен филтър и се приема по 100 мл 4 пъти дневно преди ядене.
Външно под форма на топла каша се прилага при гнойни рани, отоци при ревматизъм, подагра, циреи, екземи. В Германия и Франция се използва като лекарствено растение в хомеопатията.
При печене и варене неприятната в началото миризма се превръща в приятен аромат. Затова семената, които се използват като основна съставка в повечето къри-смеси, предварително се изпичат и смилат. Може да се комбинира и с други подправки като чубрица, черен и червен пипер, магданоз, копър, джоджен в зеленчукови и месни ястия, пресни и консервирани.
Сминдухьт поема лесно миризми, затова трябва да се пази отделно от други подправки.
Така популярната у нас шарена сол се приготвя със семена на сминдух и с много други подправки. В някои райони на страната за подправка се предпочита синият сминдух – Trigonella coerulea. Това е също едногодишно тревисто растение с височина до 60 см, разпространено по сухи, тревисти места в цяла България до 600 м надморска височина. Цветовете са сини, събрани в кълбесто съцветие. За подправка се използва цялата надземна част, която се събира по време на цъфтеж. Има приложение и като инсектицидно и диуретично средство и медоносно растение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *